Autor Wątek: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?  (Przeczytany 362116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
Odp: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?
« Odpowiedź #1020 dnia: 11 Czerwca 2021, 16:33:51 »
Dwie kradzione camry na części widzę już poszły.
Też o tym pomyślałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1021 dnia: 11 Czerwca 2021, 16:41:47 »
Ludzie łykają to, bo tanio... Potem płacz gdy im zginie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1022 dnia: 11 Czerwca 2021, 18:06:08 »
Tu nie o to chodzi. Gdzie jest policja gdy złodzieje się ujawniają tak łatwo.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1023 dnia: 11 Czerwca 2021, 21:09:31 »
Ja bym raczej zapytał, gdzie jest rozum u kupujących od takich ludzi...

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #1024 dnia: 11 Czerwca 2021, 21:14:28 »
Też bym pewnie zainwestował ale tak szczerze mówiąc nie ma bata na złodzieja

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1025 dnia: 11 Czerwca 2021, 21:24:21 »
Słyszałem że ASO Subaru również patrzy z góry na klienta. I dochodzimy powoli do wniosku że wszędzie źle...

W sumie też jesteś z KRK ciekawe o którym ASO piszesz
Subaru to inny klient, jak kupisz to już nie chcesz auta innej marki. Mają swoje zloty itp. Jak ja się zdecydowałem to wersje XT nie były już dostępne. Ich oferta jest obecnie tylko dla emerytów :).
W Krakowie masz:
- Anwa, byłem raz, na pytanie o rabat przy kupnie nowego auta patrzyli na mnie jak na kosmitę, nawet dywaników nie chcieli dołożyć, kupiłem gdzie indziej.
- Romanowski, ulubieniec TMP, skupił wszystkie Celiki GT4 i 4WD w Polsce. Pojawił się po odebraniu autoryzacji Inter Car Nowak, niestety przejął od nich mechaników i pracowników serwisu. Pracuje tam nawet kierownik serwisu Inter Car Nowak, który wciskał mi ciemnotę, że zawory z samoregulacją się ustawia i kiedyś oszukali mnie (w Inter Car) na tym na 500 pln. Jak ustaliłem, że Dual VVTI nie ma regulowanych zaworów to wciskali kity i kasy nie oddali. Jak oddałem Ravkę na reklamację to najpierw musiałem wyjaśniać co to jest gwarancja, a ich grzebanie skończyło się tym, że wydali mi auto nienadające się do jazdy  :wallbash:.
- Dobrygowski, też przyszedł jak zniknął Inter Car, jako jedyni przyznali rację, że z Ravką jest coś nie tak, podjęli się weryfikacji, dali auto zastępcze za free, ściągnęli specjalistę z TMP z Warszawy, ale on im powiedział, że jest ok i nic nie zrobią. Teraz serwisuje u nich wszystkie auta i jest ok. Dali rabat flotowy na nowe auta więc polecam.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2021, 21:25:58 wysłana przez KubaCamry »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1026 dnia: 11 Czerwca 2021, 21:28:23 »
Też bym pewnie zainwestował ale tak szczerze mówiąc nie ma bata na złodzieja
Jest bat... nie ma popytu, nie ma podaży. Na zachodzie nie ma tak dużego popytu na używane części blacharskie itp. to nie ma tak dużo kradzieży.
Dodatkowo zaostrzenie przepisów dot. zakazu demontażu aut bez koncesji, rozwiązało by problem.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1027 dnia: 11 Czerwca 2021, 22:44:53 »
Dwie kradzione camry na części widzę już poszły
Nieładnie tak wyzywać ludzi od złodziei bez dowodów. Gdyby to było kradzione auto to po pierwsze bez odbioru osobistego po drugie tapicerka byłaby kompletna. To co jest w linku pochodzi najpewniej z auta po kolizji. Toyota i każda inna marka może bez problemu powiązać numer seryjny np poduszki powietrznej z fotela z vin-em auta, więc paser nie ryzykowałby osobiście tylko wysyłał paczki za pobraniem. Polska jest śmietnikiem Europy skąd trafiają do nas rozbitki do ponownego montażu tylko aby naprawić rozbitka potrzeba innego na części bo nikt nie kupi skrzyni lub wnętrza w ASO. Jaki złodziej kradnie tak mało popularne auto? Rav-ka, Corolla, czy auta niemieckie rozumiem ale model, którego rocznie sprzedaje się kilka tyś. sztuk.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1028 dnia: 11 Czerwca 2021, 23:17:52 »
Tu bym się  z Tobą założył
Kradną wszystko na potęgę, a z kilkoma znaczkami, m/i Toyota, w szczególności.
Oczywiście są części z rozbitków, ale zarówno system, kontrola, jak i "przepływ" towaru ma... Covid 29+ w tym kraju.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1029 dnia: 12 Czerwca 2021, 07:20:15 »
Nowe auta kradną zorganizowane grupy na zlecenie, takie auta znikają w kilka dni i albo trafiają z nowym VIN-em za wschodnią granicę albo remontuje się z nich rozbitki. Kraść auto aby sprzedać je na części na allegro to idiotyzm bo takie auto sprzedawało by się rok albo dłużej, a jeszcze z odbiorem osobistym części? Grupa kradnąc kilkadziesiąt aut rocznie musiałaby dysponować zlomowiskiem aby pomieścić wszystkie części. Przy montażu auta w fabryce każda istotna część jest skanowana i jej numer jest powiązany z VIN-em, więc nie ma problemu aby sprawdzić z jakiego auta pochodzi skrzynia biegów lub fotele, a za paserstwo to kilka lat można posiedzieć.
Teraz zastanówcie się ile aut dziennie ulega kolizjom, a 3/4 nowych aut w Polsce kupowanych jest w leasingu czyli po kolizji złom jest problemem banku/ ubezpieczalni i jest licytowany, a pośrednik albo lepi z niego nowe "coś" co przypomina auto albo rozbiera i sprzedaje na części.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1030 dnia: 12 Czerwca 2021, 07:51:46 »
Niestety Twoje myślenie jest błędne. 95% rozbitków jest naprawianych. A części do nich pochodzą z aut z kradzieży. Im mniej popularne auto np. Camry, tym szybciej części się sprzedadzą. Bo jak sam uzasadniłeś, mało aut na ulicy to mało rozbitków, a więc źródeł legalnych części.
Odbiór osobisty nie ma tu żadnego znaczenia.
Nie powiążesz numeru części z vin auta, nie wiem kto Ci takich kitów naopowiadał.
Chcesz wyślę Ci zdjęcie naklejki z kodem ze swojego auta, idź się spytaj czy ustalą Vin. Mocno się rozczarujesz.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1031 dnia: 12 Czerwca 2021, 10:45:42 »
Kuba wiem że Twoja wiedza o automotive jest marna więc wielu rzeczy nie wiesz. Na linii montażowej każdy istotny element jest skanowany przed montażem i  producent nie ma najmniejszego problemu zidentyfikować VIN auta po kodzie części, na tym polega Industry 4.0.
W przeciwieństwie do Ciebie nie nazywam  ludzi złodziejami/paserami tylko dlatego że sprzedają używane części.
Teraz hipotetyczna sytuacja:
Osoba  prywatna ma poważny wypadek ze swojej winy, ubezpieczyciel orzeka szkodę całkowitą, wypłaca odszkodowanie z AC i zostawia w rozliczeniu wrak (ma takie prawo) i jako osoba prywatna możecie sprzedać ten wrak po zaniżonej cenie pośrednikom (których likujecie) lub sprzedawać części przez rok na allegro, mając zamrożone pieniądze. W pierwszej sytuacji sprzedajecie wrak według Waszej nomenklatury złodziejom/paserom w drugiej sytuacji stajecie się właśnie złodziejami/paserami i będą was linkować na takich forach.
Wyceny OC ubezpieczalni również są śmieszne w moim drugim aucie więcej jest warty silnik ze skrzynią biegów od wyceny OC ubezpieczyciela i gdy ktoś mi w nie wjedzie to również będę musiał sprzedać je na części. 

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1032 dnia: 12 Czerwca 2021, 13:13:43 »
Mnie zastanawia czy ktos by ryzykowal sprzedawac radio, ktore jest rejestrowane na stronie Toyoty. Wszystkie 8 cali maja przeciez nawigacje, a ona maja numery seryjne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1033 dnia: 12 Czerwca 2021, 17:33:34 »
Gaweł89 przedstawiasz zbyt idealny obraz świata.
Koło Warszawy jest wiele dziupli, w których demontują na części kradzione auta, niestety większość to jednak japończyki.
Oczywiście,, cześć kradzionych jedzie za wschodnią granicę i znika bez śladu.
Po drugie, jak rozbijesz sobie auto i policzą ci szkodzę całkowitą to nie możesz sobie sam sprzedawać auta na części bez wyrejestrowania. A to już są inne procedury.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2021, 17:37:06 wysłana przez Bierut »

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1034 dnia: 12 Czerwca 2021, 20:32:39 »
to nie możesz sobie sam sprzedawać auta na części bez wyrejestrowania. A to już są inne procedury.

Sprzedaz samochodu na umowe z Ukraincem kosztuje 200zl. Samochod zostaje u Ciebie, oficjalnie jest wyrejestrowywany u nas w Polsce. Proceder stary jak swiat. Jest jeszcze mozliwosc wyrejestrowania samochodu poprzez "oddanie" go na zlom. Czasem na zlom jedzie tylko sama karoseria bez srodka, silnika i skrzyni. Kwestia dogadania (sam tak robilem z paroma autami - rozbebeszalem caly samochod a na zlom tylko sama karoseria jechala na lawecie).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl