Autor Wątek: Którą Toyotę wybrać?  (Przeczytany 32384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Którą Toyotę wybrać?
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Lipca 2018, 14:53:51 »
Hybryde albo sie kocha albo nienawidzi. Kochaja je ci co nimi jezdza a nienawidza ci, ktorzy z roznych wzgledow nie moga sobie pozwolic na ich posiadanie. Dorabiaja pozniej teorie na temat nizszosci hybryd i glosza je gdzie sie da. Taka bezinteresowna zawisc :)

Przesadzasz. Chyba nie o to, w tym przynajmniej wątku, chodzi.
Pzdr.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Lipca 2018, 15:00:37 »
Ale inne auta też mają bezstopniowe skrzynie...

Tylko ze Hsd nie ma skrzyni  - i o to wlasnie chodzi.
Ostatnio mialem u siebie na warsztacie hyundaia hybryde i gosc zrobil wielkie oczy jak mu powiedzialem ze prius nie ma skrzyni a gosciu rozwazal wlasnie tez priusa.
Hyundai ma zwykla dwusprzeglowa skrzynie.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Lipca 2018, 15:10:03 »
To pokazuje fakt, że reklamy reklamami a znajomość hybryd Toyoty jest na poziomie minimalnym.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Lipca 2018, 15:21:30 »
Czyli przy przemyślanym dobrze auta i pewnej dozie szczęścia nic co się naprawia przed zgniciem budy. Z powyższej litanii łatwo znaleźć auto w którym nic z stego nie trzeba będzie ruszać przez kilka/naście lat...
Nie wydaje mi się aby było łatwo.  Jednostki wolnossące są prostsze konstrukcyjne ale będą miały większą różnicę w spalaniu.  Uturbione są bardziej ekonomiczne ale droższe i zazwyczaj mocno wrażliwe na próbę ekonomicznej jazdy w warunkach miejskich. 

Ja nie uważam że hybrydy są prostsze konstrukcyjnie niż spaliny.  Raczej staram się obalać popularny mit że są bardziej skomplikowane.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Lipca 2018, 15:23:47 »
Cytat: Zbig w Dzisiaj o 14:27:25
Cytat: Maciej Loret w Dzisiaj o 14:10:49
Co w hybrydzie jest prostsze niż w zwykłym silniku benzynowym?
Mechanicznie sporo. Nie ma turbiny, rozrusznika, sprzęgła, dwumasy, skrzyni biegów, nie ma żadnych pasków a rozrząd łańcuchowy w jednostce spalinowej ma wręcz laboratoryjne warunki pracy.

Czyli przy przemyślanym dobrze auta i pewnej dozie szczęścia nic co się naprawia przed zgniciem budy. Z powyższej litanii łatwo znaleźć auto w którym nic z stego nie trzeba będzie ruszać przez kilka/naście lat...

Ładnie Kolegę fantazja poniosła... <zalamka>

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Lipca 2018, 17:12:03 »
Taka bezinteresowna zawisc
Nie, to głównie niewiedza.  Jeszcze nie spotkałem "nieposiadacza" hybrydy, który by nie był pełen fałszywych przekonań na jej temat.
Ja za to spotkałem użytkownika Aurisa w hybrydzie, który jeździ praktycznie tylko po mieście (służbówka, nabija sporo kilometrów). Średnie spalanie 6l, jak przyciśnie to 8l. Da się zejść poniżej 5, ale musi jechać 30km/h i przyspieszać wolniej od autobusów. Mówi że odejście może i ma, ale pali swoje. Żadne cudo, auto dla osób które nie lubią jeździć.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Lipca 2018, 17:16:38 »
Da się zejść poniżej 5, ale musi jechać 30km/h i przyspieszać wolniej od autobusów.
Kocham jeździć, dlatego wybrałem hybrydę. Natomiast kolega nie potrafi zejść poniżej 5 właśnie dlatego ponieważ nawet nie ma pojęcia jak się jeździ ekonomicznie. A jazda ekonomiczna nie polega na wolnym przyśpieszaniu, wręcz odwrotnie. A najbardziej efektywna prędkość to 48-56 km/h.

Co do spalanie średniego 6l, to jak najbardziej wierzę. Teraz zapytaj kolegi ile paliłby Auris benzynowy przy jego stylu jazdy ;) A wtedy się okaże że te 6l to jednak wspaniały wynik ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 17:24:03 wysłana przez mariuszs »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Lipca 2018, 17:59:23 »

I to ma stanowić jakiś specjalny komfort w zestawieniu ze skrzynią bezstopniową?

Ja nie uważam że hybrydy są prostsze konstrukcyjnie niż spaliny.  Raczej staram się obalać popularny mit że są bardziej skomplikowane.

No to OK, jeseśmy zgodni, że "z grubsza" nie ma wielkich różnic in "+" lub "-"
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 18:01:26 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

pireus

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Lipca 2018, 18:14:49 »
I to ma stanowić jakiś specjalny komfort w zestawieniu ze skrzynią bezstopniową?
Dla Ciebie pewnie nie, ale jak czytałem wcześniej, nie masz dużych wymagań i nowe technologie są niepotrzebną ekstrawagancją.
z grubsza" nie ma wielkich różnic in "+" lub "-"
Z grubsza  to można ludzi podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los - dawno  temu zauważył to Oscar Wilde.  Nie wiem do której grupy należysz.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Lipca 2018, 18:22:04 »
jak przyciśnie to 8l

Na dystansach do 3-4 km rozpoczynanych na zimnym silniku może jeszcze uwierzę. Przy dłuższej jeździe po mieście nie ma bata żeby tyle spalił nawet przy niezłym ciśnięciu. Sprawdzone w Aurisie TS.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Lipca 2018, 19:32:06 »
powiedzialem ze prius nie ma skrzyni a gosciu rozwazal wlasnie tez priusa.

Dzięki mechu za info, bo już chcialem sie umówić na jazdę próbną którymś z tych hujdai....wiecej na nie mi nie trzeba.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 19:33:46 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Lipca 2018, 19:51:31 »
Ja za to spotkałem użytkownika Aurisa w hybrydzie, który jeździ praktycznie tylko po mieście (służbówka, nabija sporo kilometrów). Średnie spalanie 6l, jak przyciśnie to 8l. Da się zejść poniżej 5, ale musi jechać 30km/h i przyspieszać wolniej od autobusów. Mówi że odejście może i ma, ale pali swoje. Żadne cudo, auto dla osób które nie lubią jeździć.
Mi na jeździe testowej spalił 7l więc uwierzę w 8l gdybym cisnął.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Lipca 2018, 19:55:30 »

Z pewnością dla kieszeni w dłuższej perspektywie.

Patrząc na całkiem inną charakterystykę silników spodziewam się też znaczących różnic w użytkowaniu ale nie jezdziłem mechanicznym cvt więc się nie wypowiem.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Lipca 2018, 19:58:10 »
kolega ma tego I coś tam. On kolei jest zachwycony tą skrzynią, tym jak zmienia biegi i ciszą w samochodzie. Nie jeździłem tym więc nie porównam z hybrydą Toyoty (jeździłem yarisami i aurisami) ale ja osobiście też mam obawy co do trwałości tych skrzyń. Ponadto trzeba docenić ponad 20 letnie doświadczenie Toyoty w konstruowaniu napędów hybrydowych. Hyundai pewnie dojdzie do takiej technologii dopiero w drugiej lub trzeciej generacji tego I coś tam.
PS  - cztery strony wątku, a w temacie kolegi, ledwie kilka postów. W takim razie powtórzę się - brałbym nowszą generację, bo to to samo co poprzednia - tylko nowsza buda. Nie bierz tylko golasa, poszukaj auta dobrze wyposażonego, nawet kosztem rocznika.

E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 18 Lipca 2018, 19:58:54 »
Mi na jeździe testowej spalił 7l więc uwierzę w 8l gdybym cisnął.
Ale to już przecież wyjaśniliśmy czemu tyle wyszło.  Rozmawialiście ze sprzedawcą przy włączonym zapłonie a elektryka i klima żarły z baterii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl