Autor Wątek: Którą Toyotę wybrać?  (Przeczytany 32380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Którą Toyotę wybrać?
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Lipca 2018, 20:02:03 »
Dwusprzęgłówka w hybrydzie musi przenieść zsumowany moment silnika spalinowego i elektrycznego - potrzebna jest bardzo solidna konstrukcja.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Lipca 2018, 20:03:26 »
Tylko ze Hsd nie ma skrzyni  - i o to wlasnie chodzi.

I to ma stanowić jakiś specjalny komfort w zestawieniu ze skrzynią bezstopniową?
Z pewnością dla kieszeni w dłuższej perspektywie.

Jak przeleci 200kkm bezawaryjnie, to starczy...
A jak nie to wlezę pod stół i będę odszczekiwał. :)
W każdym razie trochę patrzyłem przed zakupem i jakichś specjalnie negatywnych opinii dotyczących awaryjności nie widziałem...

Patrząc na całkiem inną charakterystykę silników spodziewam się też znaczących różnic w użytkowaniu ale nie jezdziłem mechanicznym cvt więc się nie wypowiem.

Pod względem komfortu?
W CVT naciskasz i od 0 do max i z powrotem nie ma żadnych szarpnięć czy zawahań...

W takim razie powtórzę się - brałbym nowszą generację, bo to to samo co poprzednia - tylko nowsza buda. 

Skoro to to samo, to chyba lepiej starszą, bo tańsza?
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 20:06:43 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Lipca 2018, 20:30:44 »

najwięcej opinii na "+" było dla silnika 1.6., dlatego też tylko ten biorę pod uwagę
Wejdź na stronę Priusa i poczytaj. Z większą wiedzą podejmiesz trafniejszą decyzje

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Lipca 2018, 20:53:13 »
Ale to już przecież wyjaśniliśmy czemu tyle wyszło.  Rozmawialiście ze sprzedawcą przy włączonym zapłonie a elektryka i klima żarły z baterii.
To dziwna masz teorie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Lipca 2018, 20:57:29 »
Ale to już przecież wyjaśniliśmy czemu tyle wyszło.  Rozmawialiście ze sprzedawcą przy włączonym zapłonie a elektryka i klima żarły z baterii.
To dziwna masz teorie.
To nie teoria tylko proste wyliczenie wyłącznie na podstawie przedstawionych przez Ciebie danych.  Co Ci konkretnie w nim nie pasuje?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Lipca 2018, 21:02:32 »
To dziwna masz teorie.
To nie teoria tylko proste wyliczenie wyłącznie na podstawie przedstawionych przez Ciebie danych.  Co Ci konkretnie w nim nie pasuje?
To mi nie pasuje że zużycia energii o której piszesz nie liczy się w litrach. 10 minut na postoju było przy wyłączonym silniku. Od czasu włączenia zapłonu, gps w aucie zlicza czas i dystans i wylicza na tel podstawie średnią prędkość i zużycie paliwa, później te dane dostaje na maila. Jeśli staliśmy w miejscu to gps nadal zliczał bo był zapłon włączony. Teraz już rozumiesz? Ciebie boli, że ktoś prawdę napisał, że jeśli się nie jeździ hybrydą jak emerytowany sparaliżowany dziadek to dużo pali. Przy normalnej jeździe po mieście spokojnie wychodzi 7l koniec kropka.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Lipca 2018, 21:15:22 »
Ha ha ha.7l to jest na autostradzie tempomat na 140km/h ale nie po mieście! Hybryda na postoju też "pali" pomimo że spalina nie kręci. "Pali" prąd z baterii która później musi doładować wiec jak stał (a moze jeszcze na włączonej klimie) to energii z powietrza nie brał. Pewnie jeszcze w trybie PWR ...no bo wiadomo trzeba pokazać że ma "odejście". Uwierzył bym w te 7l jakbyś zimą grzał kabinę. Na pewno nie byla to czysta jazda tylko trochę stania i pitolenia sprzedawcy, przyznaj.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Lipca 2018, 22:23:37 »
To mi nie pasuje że zużycia energii o której piszesz nie liczy się w litrach. 10 minut na postoju było przy wyłączonym silniku. Od czasu włączenia zapłonu, gps w aucie zlicza czas i dystans i wylicza na tel podstawie średnią prędkość i zużycie paliwa, później te dane dostaje na maila. Jeśli staliśmy w miejscu to gps nadal zliczał bo był zapłon włączony. Teraz już rozumiesz? Ciebie boli, że ktoś prawdę napisał, że jeśli się nie jeździ hybrydą jak emerytowany sparaliżowany dziadek to dużo pali. Przy normalnej jeździe po mieście spokojnie wychodzi 7l koniec kropka.
W hybrydzie rekuperacyjnej nie ma żadnej innej energii niż ta pochodząca z zatankowanej benzyny.  Hybrydą zrobiłem 50 tys km, innymi autami jakieś 550 tys km, mam też śmieszny zwyczaj tankowania zawsze do pełna i spisywania przebiegów i średniej prędkości, więc dość dobrze wiem co w danych warunkach ile pali.  Na autostradach zdarza mi się wykręcanie średnich rzędu 130 km/h więc raczej wolno nie jeżdżę. Reasumując, jest chyba jasne, że Twoje wyniki z 10 km przejażdżki nie robią na mnie żadnego wrażenia nie wspominając o jakimś "boleniu" :-)  Jak chcesz to możesz sobie nawet uważać, że hybryda pali 20 litrów/ 100 km.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Lipca 2018, 22:35:52 »
Pod względem komfortu?
W CVT naciskasz i od 0 do max i z powrotem nie ma żadnych szarpnięć czy zawahań...
Zgadza się ale akurat nie o to mi chodzi.  1.6 Valvematic to typowa szybkoobrotówka - 6400 rps przy mocy maksymalnej.  1.8 VVT-i w Atkinsonie - tylko 5200 rps i moment też niższy ale o bardziej płaskiej charakterystyce.  Wydaje mi się również, że w przypadku Multidrive-S nie ma możliwości uzyskania nadbiegu a w eCVT owszem jest.  Reasumując, przypuszczam, że Auris 1.6 w automacie będzie zauważalnie głośniejszy przy prędkościach autostradowych od 1.8 HSD.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Lipca 2018, 00:10:37 »
Przy normalnej jeździe po mieście spokojnie wychodzi 7l koniec kropka.
Autobus pchałeś na tej jeździe testowej...??? <zalamka>

Nie pisz takich głupot, bo ktoś to przeczyta wyrwane z kontekstu i się niepotrzebnie zniechęci, albo będzie opowiadał przy niedzielnym obiedzie, że hybrydy dużo palą bo tak pisali na forum Toyoty. Masz tu kilka wypowiedzi osób, które hybrydami przejechały kilkadziesiąt tysięcy km i im palą przy normalnej jeździe po mieście 5 l, przy emeryckiej 4 l. A Ty zrobiłeś kilkanaście kilometrów, uważasz się za eksperta w tej dziedzinie i uświadamiasz wszystkich (w tym samych użytkowników hybryd)  ile pali HSD po mieście. Ogarnij się!  <zolta> :wallbash:

« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2018, 00:21:18 wysłana przez Jasio »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Lipca 2018, 00:17:25 »
Wydaje mi się również, że w przypadku Multidrive-S nie ma możliwości uzyskania nadbiegu a w eCVT owszem jest.  Reasumując, przypuszczam, że Auris 1.6 w automacie będzie zauważalnie głośniejszy przy prędkościach autostradowych od 1.8 HSD.

Nadbieg? Prawdopodobnie masz rację choć dla mnie to bez większego znaczenia. Raz spróbowałem osiągnąć 200km/h w Corolli i nie czulem się zbyt pewnie (być może byla w tym wina bocznego wiatru) i to było znacznie istotniejsze niż hałas... Przy 140km/h da się swobodnie w aucie rozmawiać...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline 1990luki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Lipca 2018, 15:58:53 »
Samochód kupowany na pewno na lata, przebieg mniej więcej 10 tys. km na rok

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Lipca 2018, 16:11:46 »
I to ma stanowić jakiś specjalny komfort w zestawieniu ze skrzynią bezstopniową?
Oczywiscie - w hsd masz moment od zera a cvt zamula bo jedzie na sprzegle.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Lipca 2018, 18:08:18 »

A iloczyn cyfr w ilości Twoich postów jest podzielny przez 9 bez reszty co oznacza brak sensownych  argumentów (bo w testach żadnej różnicy 0-100km/h nie widać)?
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2018, 18:15:23 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Lipca 2018, 19:17:24 »

A iloczyn cyfr w ilości Twoich postów jest podzielny przez 9 bez reszty co oznacza brak sensownych  argumentów (bo w testach żadnej różnicy 0-100km/h nie widać)?
Skoro mechaniczne cvt ma być mistrzem sprawności to czemu rozpędza się do setki o sekundę dłużej od 1.6 w manualu pomimo braku strat na przekładanie biegów?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl