Autor Wątek: Fabryczna homologacja opon  (Przeczytany 38311 razy)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Fabryczna homologacja opon
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Września 2018, 21:45:47 »

Teraz wyczytałem,  w świadectwie homologacji (t.j. świadectwo zgodności WE) mojej  Corolli, że samochód dopuszczony do użytku z oponami 215/45R17 87W 17x7J  i innych nie wymieniono.

W instrukcji jedynie pisze, że pojazd występuje w wersjach z wyposażeniem w opony:
- 195/65R15
- 205/55R16
- 215/45R17

W moim ASO mówią, że jak najbardziej na zimę mogę sobie założyć na stalowych felgach 16-tki  205/55R16 a nawet mogę u nich kupić cały komplet z czujnikami i mi go założą. Na słupku też mam tylko jeden rozmiar opon ale o inną naklejkę na 16-tki w ASO nie pytalem hmmm.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Września 2018, 23:05:25 »
z każdym samochodem jest dokładnie tak samo. Więc nie wiem dlaczego tak się tych opon czepiliście skoro kogoś potrącicie to i tak będzieie płacić ręte bez względu czy macie 15 czy 21.  Zawsze będzie wina kierującego, to nie dostosował prędkości do warunków panujących na drodze, to nie zachował ostrożności widząc pieszego. Jakie ubezpieczyciel ma podstawy żeby wypłacić Ci odszkodowanie skoro wypadek z Twojej winy.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Września 2018, 23:22:03 »
Widzę, że zagościli tu przedstawiciele ubezpieczalni - ale dodatkowych ubezpieczeń nie mamy zamiaru nabywać :)

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Września 2018, 23:33:38 »
To już całkiem zwariowałem. Jestem w kropce bo nie wiem co robić. Chcę kupić opony zimowe ale nie wiem w jakim rozmiarze 16 czy 17. :o
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2018, 00:05:17 wysłana przez fazibazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Września 2018, 23:38:03 »
Kup jakie chcesz i po prostu to olej bo nikt tego nie sprawdza. Miałem kilka napraw z AC i w sumie miały one kosz około 60tys. Nigdy nikt opon nie sprawdzał bo inaczej by mi ASO bezgotówkowo nie naprawili samochodu ani nie dali zastępczego na czas naprawy a mam tylko na 3 dni niby w umowie.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Września 2018, 08:26:29 »
do Stivo. Jak Ciebie nie będzie stać płacić komuś renty, to ubezpieczyciel poszkodowanego będzie to ściągać od ubezpieczyciela sprawcy. Towarzystwa ubezpieczeniowe są bezwzględne w takich przypadkach. Myślę, że w Toyocie powiedzieli mi prawdę, bo niby po co mieli mnie kłamać? Chciałem u nich kupić alufelgi i to całkiem nie tanie. Zarobili by na tym. I co? Świadomie by mi w takim przypadku to mowili? A jak Tobie się do tej pory udawało naprawiać auta na AC i nikt nie zauważył, że masz niehomologowane koła założone, to możesz się tylko cieszyć. Nie zalecałbym jednak tak pobłażliwego podejścia. Każdy robi oczywiście jak uważa. Na własną odpowiedzialność.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Września 2018, 10:06:50 »
do Stivo. Jak Ciebie nie będzie stać płacić komuś renty, to ubezpieczyciel poszkodowanego będzie to ściągać od ubezpieczyciela sprawcy. Towarzystwa ubezpieczeniowe są bezwzględne w takich przypadkach. Myślę, że w Toyocie powiedzieli mi prawdę, bo niby po co mieli mnie kłamać? Chciałem u nich kupić alufelgi i to całkiem nie tanie. Zarobili by na tym. I co? Świadomie by mi w takim przypadku to mowili? A jak Tobie się do tej pory udawało naprawiać auta na AC i nikt nie zauważył, że masz niehomologowane koła założone, to możesz się tylko cieszyć. Nie zalecałbym jednak tak pobłażliwego podejścia. Każdy robi oczywiście jak uważa. Na własną odpowiedzialność.

Zdajesz sobie sprawę że dokument homologacji nie jest obowiązkowy, dla użytkownika jest instrukcja . Do kół nie musisz jechać do ASO, więc coś tutaj śmierdzi

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Września 2018, 12:18:21 »
Napiszę jeszcze raz do TMP i przedstawie im zdjęcie naklejki jaką wydawali innym użytkownikom oraz skan dokumentu zezwalający na używanie mniejszego rozmiaru kół. Nie rozumiem dlaczego jednym wydają takie dokumenty a innym nie. Bardzo wkurza mnie ta sytuacja. Nie wiedziałem, że mogą być z tym takie problemy. Chcę kupić zimówki i nie wiem co robić jaki rozmiar. Chyba zaryzykuję i kupię stalówki 16" i opony do nich nokian D4
Inne pytanie: jeżeli kupię stalówki w rozmiarze 16" to mogę je przykręcić tymi samymi śrubami od alusów?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Września 2018, 14:40:59 »
Do stalowych felg musisz kupic inne sruby

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Września 2018, 15:32:59 »
Moja Corolla sedan w zależności od wyposażenia wychodzi fabrycznie z kołami 15, 16 czy też 17-demnastkami, a to,że na naklejce i wypisie zgodności z homologacją jest wymieniony zawsze tylko jeden rozmiar koła bo taki akurat zestawili i założyli to mnie to już nie obchodzi. Przecież kupię felgi 16-tki toyoty do tego modelu, które maja homologację i są dopuszczone do użytku i kupię je z oponami zimowymi , które też mają swoją homologację tak, że spoko :)

Kupię pewnie  w ASO 16" koła z zimowymi oponami i czujnikami - sami proponowali, że taki komplet będzie u nich atrakcyjny cenowo -  tylko muszę się zorientować jakie opony dają ( byle nie były za głośne) - po niedzieli rozpoznam temat w serwisie.

Offline opc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Września 2018, 23:14:57 »
Napiszę jeszcze raz do TMP i przedstawie im zdjęcie naklejki jaką wydawali innym użytkownikom oraz skan dokumentu zezwalający na używanie mniejszego rozmiaru kół. Nie rozumiem dlaczego jednym wydają takie dokumenty a innym nie. Bardzo wkurza mnie ta sytuacja. Nie wiedziałem, że mogą być z tym takie problemy. Chcę kupić zimówki i nie wiem co robić jaki rozmiar. Chyba zaryzykuję i kupię stalówki 16" i opony do nich nokian D4
Inne pytanie: jeżeli kupię stalówki w rozmiarze 16" to mogę je przykręcić tymi samymi śrubami od alusów?

Kolego pojedź do najbliższego ASO i zamów sobie naklejkę po prostu i tyle. TMP to buraki którzy odpowiadają na maile w ostatnim możliwym ustawowym dniu, pisząc zdawkowo i tak rozmowa może trwać miesiącami. Ja odpuściłem. Nie pamiętam numeru katalogowego, ale gdzieś na forum ktoś podawał, koszt naklejki to 17 zł brutto.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Września 2018, 08:29:05 »
do mariuszs. W instrukcji masz wypisane wszystkie możliwe opcje i wersje w jakich auto zostało kiedykolwiek wyprodukowane. Zobacz przykładowo, że nie do każdego silnika możesz lać olej jaki rekomendowany jest do innegobtypu. Tak samo jest z oponami. Jak pisalem technicznie pasować będą wszystkie z instrukcji ale homologacyjnie prawnie dopuszczalne będą tylko te ze świadectwa homologacji. Co masz w świadectwie powiedzą Tobie w Aso. Musisz im podać tylko vin.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Września 2018, 08:53:00 »
Czy jest moze osoba  na forum ktora doświadczyła tej idiotycznej sytuacji i miala problem z ubezpieczycielem przez koła w innym rozmiarze niz nałepka

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Września 2018, 14:56:55 »
Nie ma. Temat już był wałkowany nawet w innych działach i na forum WV też widziałem ale nikt tej sytuacji nie doświadczył. Tak jak nie można jeździć na xenonach bez poziomowania, spryskiwaczy ani hidach bo zabiorą Ci dowód i dostaniesz mandat. Zrobiłem na nich 200tys km z niebieska barwą, przechodziłem każdy przegląd, miałem na innych oponach kilka kolizji, naprawy, mandaty za inne rzeczy ale do świateł niebieskich i opon nikt się nie czepiał. Tyle w temacie

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Września 2018, 11:35:54 »
Zobacz przykładowo, że nie do każdego silnika możesz lać olej jaki rekomendowany jest do innegobtypu. Tak samo jest z oponami.
To zupełnie nie trafiony przykład, bo instrukcja dokładnie wskazuje jaki olej ma być do danego silnika oraz jakie koła do danego samochodu, z uwzględnieniem wersji auta.

I teraz idąc dalej, nawet jeżeli auto nie miało ledów do jazdy dziennej, nie było z nimi homologowane, i nie ma o nich ani słowa w instrukcji to nie ma problemu aby sobie takie ledy zamonotować, nawet w ASO. Ważne tylko aby te LEDy miały homologację do wykorzystania jako światła dzienne w aucie i zostały poprawnie zamontowane. Dlatego nie wierzę w tą całą aferę z homologacją kół, szczególnie że dokument homologacji to nie karta pojazdu i nie musisz jej posiadać. W szczególności jak kupujesz auto z drugiej ręki to zwykle takiej nie dostajesz, bo jest Ci do niczego nie potrzebny. Ten dokument jest tylko ważny do pierwszej rejestracji auta, ważny jest też często dla hybryd, bo urzędy nie potrafią poprawnie rejestrować takich pojazdów i trzeba im palcem pokazywać że to jest hybryda i co mają wpisać. Dla użytkownika jest instrukcja obsługi. A opony które zakłada muszą mieć odpowiednią homologację i spełniać minimalne wymagania wskazane w instrukcji obsługi.

Moim zdaniem w TMO pracuje jaki nieuk które sieje FUD bo nie ma pojęcia o czym sie wypowiada.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl