Dawno się nie mądrowałem, to i nadszedł czas. Moim zdaniem ...
Niskie obroty podczas hamowania silnikiem nie mają żadnego znaczenia dla żywotność silnika. Kręci się bez istotnych obciążeń i jest smarowany, tyle. Co innego jazda z napędem. Duże obciążenie na niskich obrotach nie służy żywotności silnika, ani oszczędzaniu paliwa, ani dynamice (przyjemności z jazdy). Ja często patrzę na wskaźnik zużycie paliwa, to obrazuje, co silnik w danym momencie daje z siebie. Jeżeli zużycie chwilowe jest mniejsze od 2 l/100, to mogę sobie tak jechać z obrotami nawet i 1200-1500/min na dowolnym biegu (prawdopodobnie na pochyłości). Przy takim turlaniu się, silnik jest słabiutko obciążony, nic złego mu się nie dzieje. Ale jeśli trzeba przyspieszyć albo pochyłość się skończyła, to natychmiast redukcja o jeden lub dwa biegi. Gadanie o prawidłowych obrotach silnika bez powiązania z obciążeniem jest bez sensu. A biegi ... im wyższy, tym trzeba zwykle więcej obrotów, ale dalej powinny być powiązane z obciążeniem (co obrazuje chwilowe zużycie paliwa - no prawie). Wskaźnik biegów na liczniku (góra-dół) dla mnie jest nieadekwatny. Zwykle pokazuje mi "w górę", czego nie robię. Wolę nieco wyższe obroty, zwłaszcza pod górkę. Jak jadę po płaskim 90 km/h na 6-stce (lekko powyżej 2000 obr/min), to OK, ale kiedy zużycie paliwa podskakuje do 8-10 l/100 to natychmiast redukuję. Jak potrzebuję mocy, to silnik musi się kręcić. Gaz w podłodze poniżej 3000 obr/min nie wchodzi w grę. Np. wjazd na autostradę wygląda tak: na ślimaku 60 km/h na 4-ce, przyspieszam, na rozbiegówce gaz w podłodze aż do 120-130 km/h (na 4-ce), potem od razu 6-ka. Trzeba dynamicznie, to i trzeba mocy z obrotami 4000-4500/min. Są obroty, to jest i moc. Jak nie potrzeba mocy, to i obroty można ograniczyć.Co do hałasu podczas hamowania silnikiem 1.6, to u siebie nie zauważyłem nic niepokojącego. Kiedyś posiadając Ave z D4D miałem taki hałas. Filtr powietrza wchodził w rezonans. Wystarczyło usztywnić wkrętem połączenie obudowy filtra powietrza z rurą doprowadzającą powietrze. A zakres obrotów użytkowych w dizlu to inna bajka.