No więc tak myślałem, xenony nie są jak dla mnie az takim bajerem, żeby tyle czarować... zwłaszcza wyprucie całego wnętrza i wstawienie soczewek z xenonami wydaje mi się kosmicznym przedsiemwzięciem;)
Poza tym auto-poziomowanie to jak dla mnie podstawa... Nie znosze oślepiających mnie aut jadących z przeciwka... a zwłaszcza na xenonach"samoróbkach"...
Gdyby jednak ktoś miał informację, że jakaś firma robi gotowe juz xenony do Avensisa T22 (po FL) to proszę o odzew...
To może kilka wyjaśnień z mojej strony.
0. Ksenony to nie 'wieś' tuning tylko ogromna poprawa bezpieczeństwa w czasie jazdy. Pole widzenia jest nieporównywalne z tym co oferują typowe żarówkik halogenowe.
1. to nieprawda, że klosze nie wytrzymają - żarnik ksenonowy wytwarza dużo niższą temperaturę niż zwykła 55W zarówka
2. Przerabiałem światła w camry na xenony - zrobiłem to na miarę możliwości profi - zamontowałem soczewki bi-ksenonowe helli. Wypoziomowanie obyło się na stojaku, najpierw z oryginalną żarówką została odrysowana na ścianie linia odcięcia a potem po wycięciu dziury pod soczewkę i wstępnym jej wklejeniu na masę bitumiczną załączony został żarnik i linia odcięcia została ustawiona idealnie zgodnie z poprzednią H4. Po wyschnięciu kleju przeprowadzony pomiar na tym samym stojaku i tej samej linii potwierdził prawidłowe wklejenie soczewki.
W mojej camry były plastikowe klosze i mimo spolerowania nie uzyskałem 100% przezroczystości (od niedawna polerowanie plastików i szkieł oferowane jest na allegro za chyba 80zeta). Na grupie camry jest marcinm on ma szklane klosze i zastosował też biksenonowe soczewki a polerowanie szkła zlecał jakiejś firmie.
Po montażu lamp w mojej camry byłem na stacji diagnostycznej (u znajomego), który zakończył proces montażu lamp przez wypoziomowanie ich na przyrządach. Ustawienie linii odcięcia było ciut niżej niż typowych H4ek aby zniwelować ewentulane zmiany obciążenia bagażnika.
W camry pokonywalem 99% dróg sam ze stałym ciężarem z tyłu. Nie zdarzyło się ANI RAZU żeby ktoś mi błysnął z powodu oślepiania.
3. To o czym wspomina kolega, że samoróby dają po oczach dotyczy zestawów tzw bez przerabiania - czyli w miejsce H4 montowany jest żarnik xenonowy - to oślepia jak diabli bo odblask nie jest profilowany pod strumień światła o tak dużej intensywności. Zastosowanie soczewek załatwia sprawę.
4. Koszty:
- polerowanie szkieł - do 200PLN
- soczewki bi-ksenon - do 250PLN (allegro)
- zestaw hella (żarnik, wytwornica, kable) - od 550PLN (allegro)
- drobiazgi - farba, kleje, papier ścierny, pasta polerska, etc - 100PLN
- własna praca powiedzmy 50PLN/godzinę
5. Przed wakacjami planuję montaż bi-ksenonów w LSie - zrobię fotki krok po kroku i upublicznię.
W razie pytań zapraszam chętnie odpowiem - mam zdjęcia z prac. O to samo możecie zapytać Marcina.