Autor Wątek: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...  (Przeczytany 201641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GAK

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
GAK rozumiem że przyjeli Ci reklamacje? Bo ponad 100zł (kupiłem wersje gold H7) za taki badziew to skandal >:(
Jednym słowem nie polecam.

No to mowilem ze tragedia jest ;)
reklamacje uznali ale zwrotu pieniedzy nie udalo mi sie wymusic tylko moglem wybrac inny towar z oferty... ktora znowu jakas fajna nie jest.
Moze jak ich mocniej nacisniesz to zwroca kase.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Kurde to widze ze farta mialem ze moje ładnie swieca??:D

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Nastepne informacje ktore mnie utwierdzaja o fakcie zeby kupic tanie ala Xenon i tak w około co roku takie za 30 pln.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

ave409

• Gość
HEY!

Co myślicie o wymianie żarówek TUNGSRAM megalight 50% na żarówki xenonowe (mowa o 55W)

Byłem w sklepie i widziałem takie żaróweczki, troche mi dało do myślenia.

jak Wy to oceniacie  ?

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Jeśłi chodzi Ci o wymianę samych żarówek, to daruj sobie. To, że mają napis Xenon czy inny tego typu wcale nie oznacza, że to jest żarówka xenonowa.

Jeśłi chodzi o wymianę całych świateł na "xenony", to po pierwsze jest to trochę kosztowne, bo trzeba by wymienić klosze lamp, bo standardowe nie wytrzymają, a po drugie musiał byś zamontować przetworniki napięcia.

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
no to napewno nie jest żarówka xsenonowa tylko żarówka emitująca światło xenonowe ( niebieskie) bardzo fajnie to wygląda, tylko mało wytrzymują te żarówki

Adasko1

• Gość
Żeby zrobić w Ave prawdziwe xenony, trzeba wydać ponad tyś złotych...  :-\
Te żarówki mają tylko niebieską poświate

lukrobax

• Gość
Widzę, że w tym wątku wypowiadają się posiadacze Avensisów I (T22) po liftingu i przed... Czy możliwe jest w tym modelu zamontowanie Xenonów?
Czy były one kiedykolwiek montowane przez producenta?
Czy jakaś firma produkuje gotowe lampy xenonowe do wyżej wymienionej Toyotki?
Czy myślicie, że montaż przetworników Hella czy innej firmy załatwi sprawę?
Jak wytrzymają to plastikowe klosze? Nie stopi sie tam wszystko?
No i oczwiście co z auto-poziomowaniem? ...i przeglądami rejestracyjnymi?

Adasko1

• Gość
Plastik tego na pewno nie wytrzyma. Trzeba by zmienić całe lampy. Jeśli chodzi o producenta - to na 80% xenonów w tych modelach nie montował, ale głowy nie dam.

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
Widzę, że w tym wątku wypowiadają się posiadacze Avensisów I (T22) po liftingu i przed... Czy możliwe jest w tym modelu zamontowanie Xenonów?
Czy były one kiedykolwiek montowane przez producenta?
Czy jakaś firma produkuje gotowe lampy xenonowe do wyżej wymienionej Toyotki?
Czy myślicie, że montaż przetworników Hella czy innej firmy załatwi sprawę?
Jak wytrzymają to plastikowe klosze? Nie stopi sie tam wszystko?
No i oczwiście co z auto-poziomowaniem? ...i przeglądami rejestracyjnymi?
nareszcie jakieś mądre pytania--bo to nie jest takie "CHOP-SIUP" i masz xenony
pozdrawiam

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Ksenony do ave taki jak twój to wydateg zapewne ogromny o ile wogóle takie światła są dostępne, możesz zawsze sam zrobić takie światła ( jeden z TKPowców tak właśnie zrobił) ale czy taka samoróba będzie dobra czy nie to ciężko powiedzieć :-\

Lord D4

• Gość
nareszcie jakieś mądre pytania--bo to nie jest takie "CHOP-SIUP" i masz xenony

Raczej "HOP" ;)

Można zawsze wyciąć wszystko i wmontować soczewki z ksenonami --> jednak o przeglądzie można zapomnieć a problemy mogą sięgnąć dalej - niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe mogą wręcz odmówić wypłaty odszkodowania za "nielegalny" samochód 8).
Skóra niewarta wyprawki ;D --> efekt mizerny (klosze rozproszą to nieziemsko) a szkoda głowy na problemy.

lukrobax

• Gość
No więc tak myślałem, xenony nie są jak dla mnie az takim bajerem, żeby tyle czarować... zwłaszcza wyprucie całego wnętrza i wstawienie soczewek z xenonami wydaje mi się kosmicznym przedsiemwzięciem;)
Poza tym auto-poziomowanie to jak dla mnie podstawa... Nie znosze oślepiających mnie aut jadących z przeciwka... a zwłaszcza na xenonach"samoróbkach"...
Gdyby jednak ktoś miał informację, że jakaś firma robi gotowe juz xenony do Avensisa T22 (po FL) to proszę o odzew...

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
No więc tak myślałem, xenony nie są jak dla mnie az takim bajerem, żeby tyle czarować... zwłaszcza wyprucie całego wnętrza i wstawienie soczewek z xenonami wydaje mi się kosmicznym przedsiemwzięciem;)
Poza tym auto-poziomowanie to jak dla mnie podstawa... Nie znosze oślepiających mnie aut jadących z przeciwka... a zwłaszcza na xenonach"samoróbkach"...
Gdyby jednak ktoś miał informację, że jakaś firma robi gotowe juz xenony do Avensisa T22 (po FL) to proszę o odzew...

To może kilka wyjaśnień z mojej strony.
0. Ksenony to nie 'wieś' tuning tylko ogromna poprawa bezpieczeństwa w czasie jazdy. Pole widzenia jest nieporównywalne z tym co oferują typowe żarówkik halogenowe.

1. to nieprawda, że klosze nie wytrzymają - żarnik ksenonowy wytwarza dużo niższą temperaturę niż zwykła 55W zarówka

2. Przerabiałem światła w camry na xenony - zrobiłem to na miarę możliwości profi - zamontowałem soczewki bi-ksenonowe helli. Wypoziomowanie obyło się na stojaku, najpierw z oryginalną żarówką została odrysowana na ścianie linia odcięcia a potem po wycięciu dziury pod soczewkę i wstępnym jej wklejeniu na masę bitumiczną załączony został żarnik i linia odcięcia została ustawiona idealnie zgodnie z poprzednią H4. Po wyschnięciu kleju przeprowadzony pomiar na tym samym stojaku i tej samej linii potwierdził prawidłowe wklejenie soczewki.
W mojej camry były plastikowe klosze i mimo spolerowania nie uzyskałem 100% przezroczystości (od niedawna polerowanie plastików i szkieł oferowane jest na allegro za chyba 80zeta). Na grupie camry jest marcinm on ma szklane klosze i zastosował też biksenonowe soczewki a polerowanie szkła zlecał jakiejś firmie.

Po montażu lamp w mojej camry byłem na stacji diagnostycznej (u znajomego), który zakończył proces montażu lamp przez wypoziomowanie ich na przyrządach. Ustawienie linii odcięcia było ciut niżej niż typowych H4ek aby zniwelować ewentulane zmiany obciążenia bagażnika.
W camry pokonywalem 99% dróg sam ze stałym ciężarem z tyłu. Nie zdarzyło się ANI RAZU żeby ktoś mi błysnął z powodu oślepiania.

3. To o czym wspomina kolega, że samoróby dają po oczach dotyczy zestawów tzw bez przerabiania - czyli w miejsce H4 montowany jest żarnik xenonowy - to oślepia jak diabli bo odblask nie jest profilowany pod strumień światła o tak dużej intensywności. Zastosowanie soczewek załatwia sprawę.

4. Koszty:
- polerowanie szkieł - do 200PLN
- soczewki bi-ksenon - do 250PLN (allegro)
- zestaw hella (żarnik, wytwornica, kable) - od 550PLN (allegro)
- drobiazgi - farba, kleje, papier ścierny, pasta polerska, etc - 100PLN
- własna praca powiedzmy 50PLN/godzinę

5. Przed wakacjami planuję montaż bi-ksenonów w LSie - zrobię fotki krok po kroku i upublicznię.
W razie pytań zapraszam chętnie odpowiem - mam zdjęcia z prac. O to samo możecie zapytać Marcina.

Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

lukrobax

• Gość
Źle mnie zrozumiałeś. Pisząc, że Xenony nie są "aż takim bajerem" nie miałem na myśli ich "tuningowych względów" lecz czysto praktyczne;)
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zastanowie się nad montażem i gdybym się zdecydował, to pozwole sobie pytać Cię o radę. Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl