Autor Wątek: Auris Hybrid - wysokie spalanie na krótkich odcinkach  (Przeczytany 33788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
Auris Hybrid - wysokie spalanie na krótkich odcinkach
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Listopada 2018, 11:33:06 »
No niestety to przypadłość hybryd, a raczej każdego silnika o zapłonie iskrowym. Nierozgrzany diesel 1.5l pali mniej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2018, 11:35:44 wysłana przez smiecho84 »

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: Auris Hybrid - wysokie spalanie na krótkich odcinkach
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Listopada 2018, 11:44:33 »
Jak było 0 do -3C to pokazywał spalanie ok 6. Dzisiaj przy -7C pokazał spalanie prawie 7 l/100km.

Przy średniej w okolicy 5l/100km dla dodatnich temperatur.

Spora zmiana.  :-(
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Listopada 2018, 17:52:57 »
Kliknijcie w zielone na dole. Pokazuje idealnie, że zimą pali ponad normę, a latem poniżej. No może nie normę tylko średnie spalanie. Bo normy to ja chyba nigdy nie osiągnę...
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2018, 17:55:51 wysłana przez Arturas »

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Listopada 2018, 18:26:10 »
Do wyniku 5l/100km można się zbliżyć  dopiero po ok 15km i to ciagle mając uruchomiony silnik spalinowy, także o pulse&glide można zapomnieć bo silnik szykbko się wyziębia. Niedogrzany silnik w trasie też powoduje inne zachowanie układu HSD. Zauważyłem np. że powyżej 80km/h po całkowitym puszczeniu gazu jednostka spalinowa potrafi nie zgaśnąć (tak jak latem) a pracuje na minimalnych obrotach. Nie zawsze sie tak dzieje ale często i nigdy nie zauważyłem takiego zachowania wiosną/latem. Generalnie nie ma co dramatyzować 6-6.5l/100km na krótkich odcinkach to i tak zacny wynik.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Grudnia 2018, 02:04:20 »
Sprawdziłem swoje zapisy z tankowań i różnica pomiędzy średnim spalaniem w miesiącach letnich i zimowych wynosi dokładnie 1 litr / 100 km

Offline Paul Luck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Grudnia 2018, 21:30:11 »
Jak na pewno wiecie czas pracy silnika spalinowego zależy też od ustawień klimatyzacji (ogrzewania) jak się ustawi dużą temperaturę wewnątrz to silnik znacznie dłużej pracuje, jak się ustawi niższą to pracuje krócej, więc jak ktoś jeździ na bardzo krótkich odcinkach to powinien ustawiać niższą temperaturę, i tak w środku nie zdąży się nagrzać, a spalanie będzie niższe.
To samo jest w lecie, jak ustawicie klimę na LO i max wiatrak to silnik spalinowy na postoju wcale nie zgaśnie, podczas jazdy chyba też nie.

Offline plukasz

• Toyot Leżący
  • *
    • CHOICES
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Grudnia 2018, 22:04:50 »
Cześć! U mnie podobnie. Jestem właścicielem pierwszej generacji Auris HSD z 2011 (od roku). Zeszłej zimy potrafila spalać w okolicach 5,5-6. Teraz średniie spalanie w miescie na krotkich odcinkach (6-7km) wzroslo do ok 7,5-8,2... Latem 5,5-6,8. Co zaskakujace w trasie (100-150km) po drogach przez tereny zabudowane potrafi spasc do 5,5. Poprawcie mnie, ale hybrydy jednak mialy wykazywac odwrocone tendencje apetytu na paliwo (?) ???? Czy jest cos co powinienem sprawdzic, a co moglo miec wplyw na wzrost spalania w miescie? Bede wdzieczny za Wasze porady! ?????
www.choices.com.pl najlepszy angielski online w Polsce

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Grudnia 2018, 23:00:14 »
Hybrid Assistant prawde powie. Temperatura baterii to kluczowa sprawa dla dzialania ukladu hybrydowego. Skoro  auto zachowuje sie jak zwykly benzyniak to prawdopodobnie uklad hybrydowy nie dziala jak powinien.

Offline plukasz

• Toyot Leżący
  • *
    • CHOICES
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Grudnia 2018, 23:09:07 »
Dzieki za odpowiedz. Test hybrydy zostal wykonany doslownie kilka dni temu. Wynik pozytywny, gwarancja na baterie przedluzona.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Grudnia 2018, 00:19:42 »
Test hybrydy w Toyocie ma dość duży margines tolerancji. Przechodzą go baterie na granicy padnięcia. Poczytaj w dziale Priusa. Polecam wykonac samodzielnie test w HA to zobaczysz czy środkowe cele już mają oznnaki "przegrzania".
Na spalanie ma też wpływ stan aku 12v i wiele, innych dupereli. Jazda po mieście, na krotkich odcinkach, zimą to nawet 7 czy 8 l średniego. Sprawdziłem sam w okresie przedświątecznym.
P.s. witam kolejnego użytkownika Auris I HSD.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2018, 00:21:52 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline plukasz

• Toyot Leżący
  • *
    • CHOICES
« Odpowiedź #85 dnia: 27 Grudnia 2018, 00:24:26 »
Dzieki za to! czytalem o HA i widze, ze konieczny jest adapter, wiec testu nie wykonam na pewno za szybko (biorac pod uwage okres swiateczno-nowroczny).

testowalem zasieg baterii na rozgrzanym silniiku: przejezdza ok. 2 do 2,5km. czytalem, ze to poprawny zasieg. jak myslisz?

warto usad sie do ASO celem diagnozy problemu, czy moze lepiej zrobic to samemu? moze jest ktos w okolicach Poznania, kto ma (nomen omen) know-how w tym temacie?
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2018, 12:06:54 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #86 dnia: 27 Grudnia 2018, 00:28:49 »
2,5 km to jest ok.
A w czym jest problem? Spalanie ?- na wiosnę ci przejdzie i będzie "zimny łokieć" :cool: Wg mnie jest w normie, ciesz się, że nie masz większych problemów.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2018, 00:30:43 wysłana przez fazibazi »

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 27 Grudnia 2018, 10:36:00 »
dzieki za to! czyytalem o HA i widze, ze konieczny jest adapter, wiec testu nie wykonam na pewno za szybko (biorac pod uwage okres swiateczno-nowroczny).

warto usad sie do ASO celem diagnozy problemu, czy moze lepiej zrobic to samemu?

Jakiś czas temu testując Priusa, po raz kolejny przekonałem się o prawdziwości słów papier przyjmie wszystko. W/g Toyoty bateria cud, miód niczym udo Rity Hayworth w kabaretkach, a test Dr.Priusem wykazał, iż za długo nie pocieszyłbym się tym autem.
Kwotę na test w ASO przeznacz na adapter, oprócz testów będziesz sobie mógł monitorować baterię w czasie jazdy.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2018, 12:07:10 wysłana przez fazibazi »

Offline plukasz

• Toyot Leżący
  • *
    • CHOICES
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Grudnia 2018, 13:28:00 »
Koledzy, a czym objawia sie zuzycie swiec w hybrydzie? Czy to tez moze byc powodem podwyzszonego spalania? Za mojej kadencji swiec w Aurisce nie wymienialem.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Grudnia 2018, 13:44:19 »
Kolego, nie bądź tak tajemniczy bo to nie forum wróżbiarskie. Napisz trochę więcej info o swojej "kadencji", o aucie jeżeli wiesz czy coś było kiedyś zmieniane, chociażby ogólny przebieg itp. Świece są irydowe ale nie są niezniszczalne, serwis wymienia przy 90tys..... Ich zużycie objawia się różnie, może być nawet tzw. "trzęsawka" silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl