Autor Wątek: Auris II FL TS HSD po 2 latach użytkowania - opinie  (Przeczytany 29473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Auris II FL TS HSD po 2 latach użytkowania - opinie
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Listopada 2018, 21:45:44 »
Trasa autostrada/ekspresówka 70% drogi krajowe 20% miasto 10%. Droga z dwoma postojami i prowadząca przez dwa większe miasta. 3 osoby na pokładzie i pełn bagaż. Praktycznie ta sama trasa z dwoma stylami jazdy.

Z punktu widzenia statystyk to niewiele daje, Dałoby, gdyby auto porównywane jechało z Tobą w tych samych warunkach.

Mój rekord największego zużycia paliwa na autostradowym odcinku 150km to średnia spalania na poziomie 8,2l/100km ze średnia prędkością 165km/h. Dieselem o porównywalnej mocy nie da rady wykręcić mniejszego spalania, a benzyna to już w ogóle przepaść.

Na pewno średnia? Nie chwilowa?

Moje rekordy:
max. 9,26 - dojazd do sporego miasta ze wsi, kręcenie się po mieście i po 8 godzinach powrót (to wynik mojej żony, ja mam więcej czasu a mniej pieniędzy, więc zużywam mniej paliwa).
min. 4,72 - emerycka jazda po toskańskich wzgórzach, co dziwne celem nie było minimalne zużycie paliwa ale gdyby było to wynik nie byłby dużo niższy...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
Auris II FL TS HSD po 2 latach użytkowania - opinie
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Listopada 2018, 21:57:29 »
Szybki wypad na lotnisko, a średnia z dystrybutora.
Masz TS i dlatego pewnie kręcisz lepsze wyniki.
Na krótkich odcinkach i zimnym silniku  trzeba wiedzieć jak jeździć HSD żeby nie chlało jak 1.6 valve.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2018, 00:52:45 wysłana przez fazibazi »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Listopada 2018, 22:19:21 »
opieram na obserwacji danych z motostat.
No to pokuśmy się o coś więcej niż obserwacja.  Odfiltrowanie i przerzucenie danych do excela zajęło mi kwadrans.
Auris benzyna 132 KM - 29 aut, 1778 tankowań - średnie zużycie 7,59 l/100 km
Auris hybrid 136 KM - 35 aut, 1652 tankowań - średnie zużycie 5,48 l/100 km
Znowu potwierdza się stara prawda, że na oko to chłop w szpitalu umarł ;-)
Dane owszem, raczej twarde, ale to jest coś jak średnia płaca w Polsce, rzadko kto ją widział. Nie odrzuciłeś wszystkich skrajności. Twój post pod postem wskazuje (jak i wiele innych wypowiedzi na forum), że posiadacz hybrydy, skoro zapłacił więcej, to powinien mieć wynik na spalaniu, będzie tego bronił, dużo lepiej niż niepodległości. Wiem, że uogólniam i się rozpędzam, ale trend jest. Miałem w użyciu Yarisa hybrydowego przez kilkanaście dni. Najpierw go testowałem, co może. Potem dostałem parcie podświadomości na wynik. W zimę nie "udało" mi się zejść poniżej 5l/100. Jednak napęd naprawdę spodobał mi się, to coś dla mnie. Na valve mam niecałe 6l/100, to na HSD powinienem mieć poniżej 4l/100 (tak?), a do tego presja podświadomości - to powinno być 3,5. Prawda jak zwykle po środku, pod presją odpuszczam litra, ale na 2 nie zgadzam się.   
Ps. Może kolega @smiecho84 https://www.motostat.pl/vehicle-stats/84916 pojaśni, jak to w dniu 4-03-2017 osiągnął 4,57 l/100, a w dniu 3-03-2017 8,27 l/100 przy identycznym: 70% autostrada, 25% niezabudowany, 5% zabudowany. A prędkość średnia była 74-75 km/h (spodziewał bym się coś 90-95 km/h).
Żeglarstwa absolutnie nie potępiam, oszczędna jazda jest OK, ale warunki pomiarowe do porównań muszą być też porównywalne. Zapytajcie też użytkowników valve, co to jest "żeglowanie". ;)   
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2018, 22:39:56 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Listopada 2018, 23:11:44 »
Dane owszem, raczej twarde, ale to jest coś jak średnia płaca w Polsce, rzadko kto ją widział. Nie odrzuciłeś wszystkich skrajności.
Porównanie median daje podobny wynik.  Mogę odrzucić skrajne 20% ale wtedy muszę odrzucić też Twoją średnią.

Twój post pod postem wskazuje (jak i wiele innych wypowiedzi na forum), że posiadacz hybrydy, skoro zapłacił więcej, to powinien mieć wynik na spalaniu, będzie tego bronił, dużo lepiej niż niepodległości.
Nie, nie muszę.  Już tu parę razy pisałem, że niskie spalanie nie było moim priorytetem przy wyborze auta.  Jakbym chciał kupić benzynę z DSG cena była podobna.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2018, 23:15:04 wysłana przez Zbig »

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
Auris II FL TS HSD po 2 latach użytkowania - opinie
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Listopada 2018, 23:13:36 »

Ps. Może kolega @smiecho84 https://www.motostat.pl/vehicle-stats/84916 pojaśni, jak to w dniu 4-03-2017 osiągnął 4,57 l/100, a w dniu 3-03-2017 8,27 l/100 przy identycznym: 70% autostrada, 25% niezabudowany, 5% zabudowany. A prędkość średnia była 74-75 km/h (spodziewał bym się coś 90-95 km/h).
Żeglarstwa absolutnie nie potępiam, oszczędna jazda jest OK, ale warunki pomiarowe do porównań muszą być też porównywalne. Zapytajcie też użytkowników valve, co to jest "żeglowanie". ;)

Pojaśnić mogę X-)... 2,5 godziny w korku robi swoje. Druga trasa ekonomiczna, czyli z reguły mam 120km/h na tempomacie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Listopada 2018, 23:18:10 »
Na valve mam niecałe 6l/100, to na HSD powinienem mieć poniżej 4l/100 (tak?)
Nie. Oszczędność wynosi około 25% - im oszczędniejszy sposób jazdy tym mniej bezwzględnie zyskujesz.  2 litry to średnia, przypadek kogoś komu benzyna pali 7,5 l/100 km.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Listopada 2018, 23:56:15 »
Nie. Oszczędność wynosi około 25% - im oszczędniejszy sposób jazdy tym mniej bezwzględnie zyskujesz.  2 litry to średnia, przypadek kogoś komu benzyna pali 7,5 l/100 km.
[/quote]25%, no to stanowiska nam się zbliżają, moje 5% różnicy to się mieści w granicach błędu "pomiaru".
Pojaśnić mogę X-)... 2,5 godziny w korku robi swoje.
No to wykazana średnia prędkość, to dalej jest lipa (tylko 1 km/h różnicy). W korku podobno dobrze sprawdza się EV, skąd 100% paliwa/100  więcej?
Nie ma co się spierać o drobiazgi. Potrzeba nam więcej obiektywizmu, żeby nasze wybory były optymalne do naszych potrzeb. Ja hybrydy chwalę, pewnie kiedyś kupię, ale aktualny stan tej technologii nie jest przełomowy energetycznie (bo w świadomości jest), raczej jest to rozwiązanie przejściowe. Jakieś 50 km na prądzie załadowanym w garażu do hybrydy, to by było naprawdę coś, na dzisiaj nie jest to trudne. Nie miałbym żadnych argumentów przeciw.  Litry/100 kompletnie przestały by mówić cokolwiek  :)
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2018, 00:52:27 wysłana przez fazibazi »
Spalanie - Motostat.pl

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Listopada 2018, 00:20:00 »
Nie do końca się zrozumieliśmy. Korki  musiałem jakoś czasowo nadrobić, no wiec ostro pałowalem na trasie. Po za tym EV nie jest takie straszne jak się stoi w korku ale gdy masz włączone ogrzewanie kabiny, to już tak. Generalnie z punktu zużycia energi/paliwa w hybrydzie taniej jest chłodzić jak grzać. Trasa powrotna bez korków i bez tzw. jazdy na wariata.

Możliwość przejechania samym prądzie 50km i funkcje ładowaneia z gniazdka ma najnowszy Prius Plug In. I żeby tylko nie ta zaporowa cena to bym się na niego zdecydował. Poza tym jaka to wygodna fura. Auris przy nim to paliwożerna i głośna taczka.

smiecho84...przestań cytować cały poprzedzający post jeżeli odnosisz się do niego. Jeżeli do konkretnego fragmentu to go zaznacz i "Cytuj (zaznaczone)"
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2018, 00:55:56 wysłana przez fazibazi »

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Listopada 2018, 09:29:52 »
Z jeżdżenia hybrydą wyszło mi, że do miasta jest bardzo dobra, przy czym miasto to jazda od świateł do świateł. Wtedy stoi się na prądzie i mniej więcej to co zużyje się na rozpędzenia można odzyskać przy hamowaniu przed następnymi światłami. Jazda w korku, szczególnie dłuższym podnosi spalanie, bo akumulatory nie wystarczają i silnik uruchamia się aby je doładować co podnosi średnie zużycie.

Mnie się podoba jazda hybrydą, żałuję tylko, że akumulatory są takie małe. Następne auto to , mam nadzieję że będzie mnie stać, będzie hybrydą plug-in. Nie sądzę abyśmy dorobili się wystarczającej ilości stacji ładowania ORAZ taniego prądu nie z węgla, aby opłacało się kupić auto tylko elektryczne jako jedyny samochód.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Listopada 2018, 10:20:31 »

Masz racje z z tym akumulatorem, z drugiej strony mniejsze akumulatory to większa przestrzeń w bagażniku, a w moim przypadku instalacja LPG z dużym zbiornikiem w hybrydzie to już tylko kwestia czasu.

« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2018, 10:28:42 wysłana przez fazibazi »

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Listopada 2018, 12:03:16 »
Minęło 2 lata od czasu gdy zakupiłem nówkę Aurisa II HSD.
Czy kupiłbym go ponownie?
- Zdecydowanie tak.
Kiedy będę wymieniał drugie auto to na pewno zakupię jakąś hybrydę - być może z tych nowych modeli jakie Toyota ma mieć w ofercie w 2019

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Listopada 2018, 13:20:43 »
Mnie się podoba jazda hybrydą, żałuję tylko, że akumulatory są takie małe.
To jest wbrew pozorom bardzo dobrze zoptymalizowane.  Oczywiście, mając pojemniejszą baterię trakcyjną można jeszcze więcej odzyskać energii, zwłaszcza przy dynamicznej jeździe.  Jednak większa bateria to cięższe auto, mniejszy bagażnik, niższa ładowność, gorsze osiągi i wyższy koszt zakupu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Listopada 2018, 13:51:23 »
25%, no to stanowiska nam się zbliżają, moje 5% różnicy to się mieści w granicach błędu "pomiaru"

Nie wiem jak z Twoim ale moje jest cały czas tam gdzie było na początku :-)

Napisałeś, powołując się na dane z motostat:
twierdzę, że w normalnym użytkowaniu hybryda TS pali mniej od klasyka 1.6 średnio o niecały 1 l/100

Ja wykazałem na podstawie ww. danych że dwa razy tyle, zatem to chyba trochę więcej niż 5%? 

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Listopada 2018, 14:22:08 »
25%, no to stanowiska nam się zbliżają, moje 5% różnicy to się mieści w granicach błędu "pomiaru"
Nie wiem jak z Twoim ale moje jest cały czas tam gdzie było na początku :)
Napisałeś, powołując się na dane z motostat:
twierdzę, że w normalnym użytkowaniu hybryda TS pali mniej od klasyka 1.6 średnio o niecały 1 l/100
Ja wykazałem na podstawie ww. danych że dwa razy tyle, zatem to chyba trochę więcej niż 5%?
Nie ma co rozdrapywać. 1 litr wyszedł mi w odniesieniu do mojego przypadku - 5 kontra 6 litrów. Potem to uogólniłem na 20% dla wyższych poziomów spalania. Przy Twoim 25% - mamy różnicę błędu pomiarowego - u mnie wyjdzie parę kropel więcej niż litr.
Przy czym, ja w kabinie mam zawsze komfortową temperaturę, nie oszczędzam na światłach mijania itd. ...
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Listopada 2018, 15:57:50 »
Dane podajesz z głowy, a ja napisałem o konkrecie
Chcesz mi powiedzieć że nie mam w głowie konkretów ?

Próbujesz potwierdzać to co napisałeś "niecały litr" przerabiając go na 20% a to dorabianie teorii na siłę.
HSD pali tyle ile pali - każdy jego użytkownik wie ile i jest zadowolony - twoje gdybanie nic tu nie zmieni.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl