Autor Wątek: Prius a mróz...  (Przeczytany 46048 razy)

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius a mróz...
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Listopada 2018, 10:09:19 »
stwierdziłem że muszę pocisnąć karcherem bo chłodnica invertera nieźle zabrudzona .

Zasłaniając grill też zauważyłem, że mam zabrudzoną chłodnicę (owady i różne paprochy). Niestety, jak zacząłem czytać, to okazało się, że karcherem można chłodnicę uszkodzić. Ludzie używają odkurzaczy, wężów ogrodowych i środków zmiękczających zanieczyszczenia. Niektórzy wymontowują chłodnicę z samochodu.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Listopada 2018, 13:17:01 »
wrzucam wykresy temperatur z zasłonieęym dolnym 100% grillem  górny 3/4 .temp zew ok 0 odcinek 45km po mieście 26.11.2018

i dolny grill bez uszczelnienia góra zasłonieta 100% temp zew. ok 0 odcinek 80km po mieście 27.11.2018

dla mnie wnioski  w P2 z uwagi na inverter lepiej nie zasłaniać dolnego grilla 100% ,, przy temperaturach ok 0 stopni (przy okazji jak wyjąłem uszczelnienie stwierdziłem że muszę pocisnąć karcherem bo chłodnica invertera nieźle zabrudzona .
KilgoreT dzięki za sugestie
 :good:
jak widać na wykresach średnia temperatura pracy invertera spadła z 40 do 28 stopni.
natomiast temp silnika praktycznie to samo 72(zasłoniety dolny grill 100%) i 69 stopni przy nie zasłoniętym.

a masz może wykresy z jazdy bez zasłaniania? ciekaw jestem jaka jest realna różnica w temperaturze.
Prius 2

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Listopada 2018, 13:56:51 »
a masz może wykresy z jazdy bez zasłaniania? ciekaw jestem jaka jest realna różnica w temperaturze
Dalu poszukam wrzucam jeszcze z soboty 160km po mieście temp ok 0 dolny zasłoniety 100 % góra 3/4 ale tu była dużo intensywniejsza jazda niż ta z poprzednich wykresów  i temperatura średnia invertera to 43 a silnika 85 stopni

niżej z 25 .10.2018 tylko 5km nie wiem jaka była temp na zewnątrz ale podobna grille odsłoniete

nizej 07.08 2018 160 km średnia silnika 85 a invertera 46 do max aż 71 stopni :shock:

« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2018, 14:25:22 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Listopada 2018, 16:47:36 »
nizej 07.08 2018 160 km średnia silnika 85 a invertera 46 do max aż 71 stopni :shock:

Rzeczywiście te temperatury inwertera z sierpnia były za wysokie. Dobrze, że dociągnąłeś do zimy, bo teraz możesz sobie wszystko bezpiecznie sprawdzić. Chłodnica, płyn, pompa inwertera. Możesz też sprawdzić temperaturę jakimś termometrem i porównać z HA, by wyeliminować błąd czujnika. Inwerter wytrzymuje duże piki temperatury ale nie wpływa to dobrze na jego żywotność.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Listopada 2018, 17:35:46 »
by wyeliminować błąd czujnika.
dzieki wiesz może gdzie jest umiejscowiony czujnik temp invertera
drugie startując pod wystudzeniu całkowitym auta temp eingine,inverter i mig na HA powinny być mniej więcej takie same(minimalne odchyłki są  w normie?)jednak inverter niska temperaturę raportuje jako LOW :o :o i tu zmierzę termometrem chłodziwo invertera odkręcając korek zbiorniczka zobaczę co wyjdzie płyn zmienion brak wycieków pompa wymieniana w związku z akcja serwisową przez poprzedniego właściciela chodź trochę ją słychać jak stoję na ready a spalinówka nie pracuje no i chyba nieżle drenuje baterie 12v bez poza trybem ready ?
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Listopada 2018, 18:42:23 »
by wyeliminować błąd czujnika.
dzieki wiesz może gdzie jest umiejscowiony czujnik temp invertera
drugie startując pod wystudzeniu całkowitym auta temp eingine,inverter i mig na HA powinny być mniej więcej takie same(minimalne odchyłki są  w normie?)jednak inverter niska temperaturę raportuje jako LOW :o :o i tu zmierzę termometrem chłodziwo invertera odkręcając korek zbiorniczka zobaczę co wyjdzie płyn zmienion brak wycieków pompa wymieniana w związku z akcja serwisową przez poprzedniego właściciela chodź trochę ją słychać jak stoję na ready a spalinówka nie pracuje no i chyba nieżle drenuje baterie 12v bez poza trybem ready ?

Nie będę udawał, że mam doświadczenie w naprawach Priusa. Dużo czytałem na priuschacie i to wszystko. Jeżeli słyszysz pompę inwertera to dobrze, bo ma ona pracować w trybie ciągłym. Dowodem jej pracy powinno być falowanie płynu w zbiorniczku wyrównawczym. To trzeba sprawdzić. Ludzie zgłaszają zwłaszcza problemy z pompą. Ma korodować i hałasować. Często też zdają się zapowietrzenia obiegu chłodzenia inwertera. Pompa wtedy chodzi "na pusto" i nie pompuje.

Dobrą stroną jest fakt, że komputer monitoruje temp. inwertera i da znać, jak przekroczy się temperaturę. Po ostygnięciu można wrócić do domu, nie stosując hamowania regeneracyjnego (hamując na neutral). O awarii czujnika temperatury nikt nic nie pisał, więc to mało prawdopodobne.

Masz czas (do wiosny) spokojnie sobie posprawdzaj i wyklucz najpierw bezpłatne opcje. Może np. oczyszczenie chłodnicy pomoże zbić temperaturę? Wymiana pompy to ostateczność i nie jest ona droga.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Listopada 2018, 19:14:40 »
dzieki znalazłem czujnik wkręcony jest do chłodnicy invertera nr części 89427-47010
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Listopada 2018, 22:56:24 »
dzieki znalazłem czujnik wkręcony jest do chłodnicy invertera nr części 89427-47010

To rozumiem. Pełen szacunek! Teraz Ty będziesz specjalistą. Nie zapomnij opisać wnioski, jak już znajdziesz przyczynę.

Aha, w inwerterze są bardzo wąskie przeloty, więc łatwo je niechcący zatkać jakimś paprochem. Cały obieg cieczy powinien być idealnie czysty.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Listopada 2018, 17:45:11 »
Od ponad godziny poruszam się po zakorkowanych drogach krakowskich. Temperatura zewnętrzna 0 stC, wewnętrzna 19 stC, przejechałem 9 km i HA wskazuje poziom 11,5l/100km. Ciekawe jakie spalanie ma zwykła spalona?
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Listopada 2018, 20:19:41 »
Pieszo byloby niewiele wolniej.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Listopada 2018, 00:17:08 »
Jeszcze jeden wykres z miejskiej, nocnej przejażdżki przy - 2 C. Grill dolny zasłonięty w 100% (Prius III), górny wcale. Jak widać silnik osiągnął 60 C po 5 minutach. Potem temp. podnosiła się wolniej do ok. 75 C. Kiedy wspinałem się na dość strome wzniesienie (przewyższenie 40 metrów - słabsi rowerzyści mogliby mieć kłopot) temp. wzrosła do 88 C, by potem znowu opaść. Myślę, że na te warunki silnik nie miał źle.

« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2018, 00:20:20 wysłana przez KilgoreT »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Grudnia 2018, 05:52:43 »
Jeszcze jeden wykres z miejskiej, nocnej przejażdżki przy - 2 C.
ja tez nie mogłem spać...na zewnątrz -5  88 km gril górny zakryty 100% dolny odkryty po mieście chciałem chciałem skontrolować czujnik tem invertera ale temp nie pozwala porównać na zimnym z czujnikami MG i silnika bo inverter wsazuje od 15 C.poczekam z tym aż bedzie cieplej .Średnia temp silnika 64 C.troche mało .
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Grudnia 2018, 09:51:04 »
inverter wsazuje od 15 C

Jak chcesz zobaczyć niższe temperatury, to obok HA zainstaluj Torque + custom PIDs do II gen. Potem skonfiguruj logi (trzeba dodać PIDy, które cię interesują). Torque pokazuje temperatury bez ograniczeń. Można też oczywiście śledzić wybrane parametry na żywo (po skonfigurowaniu ekranów).

Torque działa chyba tak jak HA. Poprawnie skonfigurowany, automatycznie włącza bluetooth w telefonie, sam łączy się z OBD, sam uruchamia zapis logów. Dodatkowo, nie blokuje połączenia bluetooth z urządzeniem głośnomówiącym samochodu.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2018, 09:52:46 wysłana przez KilgoreT »

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Grudnia 2018, 10:04:48 »
Patrząc na zamieszczone w tym wątku wykresy temperatury inwertera z HA, dopiero teraz zauważyłem, że to nie są temperatury cieczy chłodzącej, tylko samego inwertera. Czy HA nie umożliwia podglądu "inverter coolant temperature"? To chyba odczyt bardziej miarodajny i z natury uśredniony.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Grudnia 2018, 12:24:22 »
Jak chcesz zobaczyć niższe temperatury, to obok HA zainstaluj Torque + custom PIDs do II gen. Potem skonfiguruj logi (trzeba dodać PIDy, które cię interesują). Torque pokazuje temperatury bez ograniczeń. Można też oczywiście śledzić wybrane parametry na żywo (po skonfigurowaniu ekranów)
mam torque z pidami skonfigurowany ale zapomniałem o nimw tym samochodzie bardziej pasuje mi HA ale skoro moge podejrzeć temp invertera od startu to duży plus dla Torque.
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl