Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973297 razy)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #270 dnia: 04 Marca 2019, 16:39:45 »
Na portalu Autocentrum pojawił się test RAV4.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

I tu nagle świetnie się prowadzi i jest dużo cichsza od poprzedniego modelu. Jakie to wszystko jest subiektywne, ale tu przynajmniej mamy solidny punkt odniesienia. Zachar (sam jeżdżący na codzień hybrydą) bardzo też chwali najnowszą odsłonę HSD. I jakoś wierzę mu bardziej od poprzednio zalinkowanego pajaca.
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #271 dnia: 04 Marca 2019, 17:22:36 »
Przecież nie może powiedzieć ze jest tak samo lub gorzej niż w poprzednim modelu, bo to wielki biznes. Niemniej chyba sam kupił sobie starego NXa 300H?

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #272 dnia: 04 Marca 2019, 21:25:34 »
Pytanie do posiadaczy nowej RAV4 w wersji hybrydowej. Jaką prędkość max. wam się udaje utrzymywać na silniku elektrycznym? Oraz przy jakiej temperaturze silnika załącza się silnik elektryczny.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #273 dnia: 04 Marca 2019, 22:20:30 »
Przecież nie może powiedzieć ze jest tak samo lub gorzej niż w poprzednim modelu, bo to wielki biznes. Niemniej chyba sam kupił sobie starego NXa 300H?

Nowego NXa jeszcze nie ma, więc stary jest cały czas aktualny, to raz. Dwa to fakt, że stary model nie zaczyna być gorszy przez to, że nowy jest w pewnych kwestiach lepszy; stary cały czas jest dobry. A trzecia kwestia jest taka, że jeszcze się nie spotkałem, żeby Toyota popsuła kolejną generację któregoś ze swoich kluczowych modeli w tak podstawowych kwestiach jak choćby prowadzenie. A Ravka jest w tej chwili dla Toyoty absolutnie kluczowym modelem w skali globalnej, obok Corolli i Camry. We wszystkich tych modelach postęp z generacji na generację jest jednak dość wyraźny, mimo że po latach można żałować tego czy tamtego z kilku generacji wstecz. Ale to nie ma tak naprawdę znaczenia bo w sumie jest lepiej i to znacznie.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2019, 22:26:25 wysłana przez Milos »

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #274 dnia: 05 Marca 2019, 07:03:30 »
Wystarczy obejrzeć odcinek nx300h z Zacharem, by przekonać się jaki sponsoring tam odwalili.

Teraz spłaca sponsora innymi recenzjami hybryd.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #275 dnia: 05 Marca 2019, 08:20:58 »
https://youtu.be/FME5RqvwExk

Wszyscy kogoś spłacają więc czekamy na test Dobiego.

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 05 Marca 2019, 08:22:46 »
Pytanie do posiadaczy nowej RAV4 w wersji hybrydowej. Jaką prędkość max. wam się udaje utrzymywać na silniku elektrycznym? Oraz przy jakiej temperaturze silnika załącza się silnik elektryczny.

W mieście do około 60 km/h. Na trasach szybkiego ruchu jak się go rozbuja to nawet i około 80 km/h potrafi przez chwile lecieć na akumulatorach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #277 dnia: 05 Marca 2019, 08:56:44 »

W mieście do około 60 km/h. Na trasach szybkiego ruchu jak się go rozbuja to nawet i około 80 km/h potrafi przez chwile lecieć na akumulatorach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To 60km/h to jazda na EV (tzn. bez żeglowania czy jakieś górki)? Bo jak tak to może być tu postęp w stosunku do poprzedniej generacji gdzie EV było dostępne do 45-50km/h - jak dla mnie to trochę za mało (niby EV nie powinno się nadużywać, ale większa prędkość bardziej by mi pasowała).

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 05 Marca 2019, 09:06:12 »
Pisze tu o technice jazdy polegającej na rozpedzeniu auta, po czym odpuszczamy pedał gazu, samochód przełącza się na silnik elektryczny i utrzymuje prędkość  w okolicach 60 km/h. Póki co nie wymuszałem jazdy na samym EV, ale chyba jest właśnie ograniczenie do tych 45 km/h po czym wyłącza się silnik elektryczny i automatycznie włącza spalinowy. Trzeba pamiętać, że to nie jest samochód elektryczny, a założenia hybrydy są zupełnie inne :)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Arst

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 05 Marca 2019, 09:35:09 »
po czym wyłącza się silnik elektryczny i automatycznie włącza spalinowy. Trzeba pamiętać, że to nie jest samochód elektryczny
Jesteś pewien, że silnik elektryczny może być odcięty całkowicie? Bo mi sie wydawało, że silnika elektrycznego nie da się wyłączyć, generator MG2 jest sztywno połączony z dyferencjałem i to on napędza koła. ZAWSZE. Silnik spalinowy może jedynie generować prąd do jego zasilania, ewentualnie wspomagać go poprzez przekładnię planetarną dla zwiększenia prędkości obrotowej kół (szybsza jazda powyżej tych 70-80km/h).
Gdzieś tak przeczytałem i tak też to zrozumiałem z filmów wyjaśniających działanie Power Split Device'a Toyoty (czyli eCVT) - że hybryda Toyota to właśnie w zasadzie auto elektryczne, bo zawsze potrzebuje prądu do napędu kół, a silnik spalinowy pełni tylko funkcję pomocniczą :o

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #280 dnia: 05 Marca 2019, 09:39:09 »
Jestem laikiem, nie mam pojęcia o czym piszesz. Opieram swoją wiedzę na tym co obserwuje na animacji komputera pokładowego samochodu oraz po tym co słyszę (praca silnika). Chodziło o to, że po przekroczeniu prędkości mniej więcej 45 km/h po tym jak wymusiłem  pracę w trybie EV pojawił się komunikat, że została przekroczona prędkość i tryb EV został wyłączony.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #281 dnia: 05 Marca 2019, 10:06:42 »
po czym wyłącza się silnik elektryczny i automatycznie włącza spalinowy. Trzeba pamiętać, że to nie jest samochód elektryczny
Jesteś pewien, że silnik elektryczny może być odcięty całkowicie? Bo mi sie wydawało, że silnika elektrycznego nie da się wyłączyć, generator MG2 jest sztywno połączony z dyferencjałem i to on napędza koła. ZAWSZE. Silnik spalinowy może jedynie generować prąd do jego zasilania, ewentualnie wspomagać go poprzez przekładnię planetarną dla zwiększenia prędkości obrotowej kół (szybsza jazda powyżej tych 70-80km/h).
Gdzieś tak przeczytałem i tak też to zrozumiałem z filmów wyjaśniających działanie Power Split Device'a Toyoty (czyli eCVT) - że hybryda Toyota to właśnie w zasadzie auto elektryczne, bo zawsze potrzebuje prądu do napędu kół, a silnik spalinowy pełni tylko funkcję pomocniczą :o

Tak to chyba jest w nowej Hondzie CRV, która jest właściwie autem elektrycznym zasilanym benzyną, gdzie silnik spalinowy tylko ładuje baterie a koła napędzają wyłącznie silniki elektryczne. Stąd brak bezpośredniego związku między pracą silnika spalinowego a aktualnymi zachowaniami kierowcy i dziwne wrażenia z jazdy. W HSD Toyoty to jednak działa inaczej.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #282 dnia: 05 Marca 2019, 10:28:11 »
Jestem laikiem, nie mam pojęcia o czym piszesz. Opieram swoją wiedzę na tym co obserwuje na animacji komputera pokładowego samochodu oraz po tym co słyszę (praca silnika). Chodziło o to, że po przekroczeniu prędkości mniej więcej 45 km/h po tym jak wymusiłem  pracę w trybie EV pojawił się komunikat, że została przekroczona prędkość i tryb EV został wyłączony.

Kwestia nazewnictwa: tryb EV to praca napędu HSD bez silnika spalinowego.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #283 dnia: 05 Marca 2019, 10:46:42 »

Arst

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: 05 Marca 2019, 11:47:55 »
OK, raz jeszcze obejrzałem ten filmik, kluczowy fragment od tego momentu:

https://youtu.be/E_xCssR8qQI?t=605

Faktycznie, to moja nadinterpretacja, że MG2 zawsze musi być "pod prądem" aby napędzać koła. Fakt, że zewnętrzna przekładnia (ring gear) jest na sztywno połączona z dyfrem i jej ośka przechodzi przez MG2 nie oznacza, że musi być napędzana przez generator. Sam silnik może pośrednio zasilać ten układ, a elektronika sterująca przekładnią zapewnia efektywne rozłożenie momentu (ile idzie na koła, a ile na generowanie prądu, czy ładowanie baterii).

Im dłużej oglądam tę animację, tym większe wrażenie robi prostota i genialność tego rozwiązania. To prawdziwy majstersztyk. Tylko zrozumienie zasady działania wymaga nieco wyobraźni - bo nawet z animacji ciężko na pierwszy rzut oka wywnioskować co w danej chwili jest źródłem napędu w przekładni, a co obraca się swobodnie. Autor niby to tłumaczy, ale musiałem obejrzeć kilkanaście razy w zwolnionym tempie <kawusia>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl