Mnie trochę martwi fakt, że jeszcze nigdy nie widziałem mojej baterii naładowanej "na full". Wiecznie niedoładowana bateria może wróżyć kłopoty (gdzieś słyszałem teorię spiskową, że Toyota zrobiła to specjalnie (myślę o niedoładowywaniu), bo baterie miały żyć 7 - 10 lat a żyja po 15).
Faktem jest, że w czasie jazdy po mieście prąd z akumulatora trakcyjnego jest potrzebny ciągle, ale w trasie powinna się naładować do wszystkich kresek .... Muszę się temu przyjrzeć dokładniej.
Oj, no nie do końca tak. Bateria trakcyjna to nie to samo, co akumulator elektrolityczny

. Baterie niklowo-wodorkowe, czy litowo-jonowe - wbrew pozorom - wcale nie "lubią" być ładowane na full. Takie ładowanie znacząco skraca ich żywotność. Dlatego Toyota tak ustawia logikę sterującą, aby bateria trakcyjna była cały czas naładowana w przedziale 20-80%. To jest właśnie po to, aby wydłużyć ich żywotność, a teorie spiskowe tworzą ludzie, którzy porównują tę technologię do baterii w swoim smartfonie (bo tam, to zawsze się ładuje do 100% - tylko nie mają pojęcia, że kontroler akumulatora ma własną logikę sterującą, i te 100% wyświetlane na ekranie a faktyczny poziom naładowania to 2 różne wartości).
U mnie w RAVce IVgen. tylko raz do tej pory udało mi się naładować baterię na full. Było to przy spokojnym zjeżdżaniu z baaardzo długiej górki. Właściwie to powinienem był przełączyć na tryb S, zamiast zostawać w trybie D (i zawczasu uniknąć naładowania na 100%). A tak to zwykle zawsze zostają 2 kreski do końca i przerywa ładowanie.
PS. Ciekawostka: w domu mam starego 8-letniego ThinkPada, od nowości ustawiłem schemat ładowania (Lenowo pozwala na takie rzeczy) tak, aby bateria była ładowana tylko po zejściu poniżej 20% i aby nie ładowała się ponad 90% pojemności. Efekt - po 8 latach bateria w tym laptopie ma 86% pojemności fabrycznej(!) i trzyma 4 - 4,5h. W tym czasie w służbowym Dell'u mam już 3 baterię, bo 2 padły (zapewne z powodu nabicia licznika cykli ładowania do wartości max). Dell pozwala jedynie na ustawienie startu ładowania poniżej 50%, ale działa to różnie. Oba laptopy używane podobnie, codziennie.