Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974091 razy)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #405 dnia: 19 Marca 2019, 18:15:25 »
@animuss Dzięki za otuchę. Przyznam, że oczywiście nie oczekiwałem spalania sugerowanego w broszurze, ale z zazdrością patrzę na wyniki pozostałych forumowiczów. ;)
Nie ma czego zazdrościć,  :hug: taka jazda powolna to sporo wyrzeczeń, ja nie mam za bardzo czasu na zabawę, wsiadam i jadę mam inne sprawy na głowie, na autostradzie jadę więcej niż 120km/h, bo to autostrada, szkoda mi czasu.
Faktycznie po zwaleniu zimówek i gdy jest cieplej, to trochę mniej pali, ale szału nie ma, zbiornik stanowczo za mały.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #406 dnia: 20 Marca 2019, 07:41:52 »
Wszystko zależy od warunków jazdy i stylu jazdy, jeśli chodzi o spalanie rav4 (tyle, że poprzednia wersja) to w moim przypadku źle to nie wygląda - średnia roczna w okolicy 6.0 (poziom samochodu kompaktowego jak nie lepszy - przy tym samym stylu i warunkach jazdy) Ale przy pewnych założeniach: trasy mam o zmiennym ruchu drogi podmiejskie, kawałek autostrady, miasto - głównie na odcinku 40-45km (czyli silnik rozgrzany, jazda z przepisowymi prędkościami). Autostradą nie jadę szybko bo w moim przypadku zysk czasowy symboliczny - sprawdziłem i max 5-10min można oszczędzić (jak mam długą trasę autostradową to też nie zawrotnie szybko, staram się z zasady nigdzie nie spieszyć :-)) .  Opony i temperatura zimowa to ok. 0.5 w spalaniu u mnie. No i hybryda na duży duży rozrzut spalania na tej samej trasie. Dlatego jednym pali więcej innym mniej - jak każdy inny samochód :-).

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #407 dnia: 20 Marca 2019, 08:39:38 »
W przypadku u mnie po przejechaniu 15 tys.km czyli cały rok wychodzi mi 7,3 l.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #408 dnia: 20 Marca 2019, 09:32:52 »
Jak na SUVa to są bardzo dobre wyniki.
U mnie w Rav3 III gen. 2011 2.0 benzyna manual 4x4 średnie spalanie nigdy nie kasowane ( czyli z 8-miu lat i 115 tys km ) wynosi 9,8.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #409 dnia: 20 Marca 2019, 10:43:08 »
Jeszcze lepszy wynik ma Lexus Rx450h po przejechaniu 75 tys.km 7,5l. nie skasowane od początku nowości. Mimo dużej wagi z dużym silnikiem 3,5 l.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #410 dnia: 22 Marca 2019, 10:06:27 »
Jestem świeżo po jeździe testowej nową RAV4 hybryda.
Specjalnie chciałem się przejechać autostradą by odczuć jak jeździ przy wyższych prędkościach.

Niestety hałas powietrza jest porażający i w moim odczuciu dyskwalifikujący.
Zawieszenie na nierównościach również zbyt głośne i bardzo nieprzyjemnie czuć uderzenia w plecach.

Może generalnie nowa RAV4 to duży postęp w porównaniu z poprzednim modelem, ale autem premium to na pewno nie jest.
Celowałem w najdroższą wersję, ale co mi po wszystkich bajerach, jeśli jazda powyżej 120km/h to czysty masochizm.  :thumbdown:
Toyota C-HR 1.2 CVT

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #411 dnia: 22 Marca 2019, 10:10:33 »
RAV4 nigdy nie była samochodem klasy Premium.

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #412 dnia: 22 Marca 2019, 10:22:01 »

Ale cena już doszła do segmentu premium. 190k zł za samochód w którym miałem wrażenie, że jest uchylona szyba bo tak wył wiatr, to przesada.
Toyota C-HR 1.2 CVT

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #413 dnia: 22 Marca 2019, 10:35:07 »
Masz zatem problem z głowy.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #414 dnia: 22 Marca 2019, 10:40:29 »

Ale cena już doszła do segmentu premium. 190k zł za samochód w którym miałem wrażenie, że jest uchylona szyba bo tak wył wiatr, to przesada.

Raczej cena doszła do początku premium, do tego prawdziwego to jeszcze pewnie min 50-100kPLN dołożyć. Będę musiał się nową RAV4 przejechać, niepokojące te opinie o wyciszeniu - tym bardziej, że szumy aerodynamiczne w poprzednim modelu nie były jakieś krytyczne - jak już to wyciszenie albo jego brak przy nadkolach dawało się we znaki.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #415 dnia: 22 Marca 2019, 10:52:56 »
Wyciszenie to wrażenie subiektywne, chociaż można je mierzyć sonometrem.
Z tego co wiem, to Twój kolega z kanału na YT ma taki przyrząd i możecie pomierzyć. Sam jestem ciekawy, bo nie jeździłęm poprzednią RAVką.
Co dla jednego jest dyskwalifikujące, dla drugie=go jest akceptowalne a jeszcze dla innego dobre.
Zależy od wielu rzeczy a na pewno od tego, czym jeździ lub jeeździł poprzednio.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #416 dnia: 22 Marca 2019, 10:53:43 »
usunięto
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2019, 11:09:19 wysłana przez bankroot »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #417 dnia: 22 Marca 2019, 11:22:55 »
Z tego co wiem, to Twój kolega z kanału na YT ma taki przyrząd i możecie pomierzyć. Sam jestem ciekawy, bo nie jeździłęm poprzednią RAVką.
Co dla jednego jest dyskwalifikujące, dla drugie=go jest akceptowalne a jeszcze dla innego dobre.
Zależy od wielu rzeczy a na pewno od tego, czym jeździ lub jeeździł poprzednio.

W poprzedniej wersji wg. sonometru nie jest źle (przy ok 90km/h 64-65dB, przy ok 115-120km/h 67-68dB  - trochę słabo się mierzyło więc wyniki orientacyjne) . Chodziło mi o odbiór subiektywy wg. mnie za dużo słychać opony przy nadkolach. Jednemu przeszkadza innemu nie.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #418 dnia: 22 Marca 2019, 11:34:39 »

(...)
Co dla jednego jest dyskwalifikujące, dla drugie=go jest akceptowalne a jeszcze dla innego dobre. Zależy od wielu rzeczy a na pewno od tego, czym jeździ lub jeeździł poprzednio.

Dokładnie to samo chcialem napisać. Poza tym, samochód bądź co bądź na rynek masowy musi być efektem kompromisów, zwłaszcza gdy producent posiada też markę premium. Nikt nie wydałby przeciez przynajmniej kilkudziesięciu tysięcy PLN więcej, gdyby różnice między premium a non-premium byłyby ledwie zauważalne. Duże różnice kosztują, i to dużo (np. Volvo XC60 w najwyższej wersji silnikowej tj. plugin hybrid i doposażeniu w grubsza o to, co jest dostępne w pełnym wyposażeniu RAV4, jest gdzieś o 100-150 tys. PLN droższe, czyli trzeba dołożyć niemal wartość drugiego identycznego pojazdu).

Osobną kwestią jest jeszcze to, czy w ogóle warto jest płacić takie pieniądze za "premium" - moim zdaniem to nawet bardziej kwestia potrzeby podkreślenia własnego prestiżu niż faktycznych zysków z takiego zakupu. I chociaż osobiście byłoby mnie stać na taką operację, to sam na obecnym etapie życia nie zdecydowałbym się na to.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #419 dnia: 22 Marca 2019, 11:34:55 »
Chodziło mi o odbiór subiektywy wg. mnie za dużo słychać opony przy nadkolach.
Odbiór subiektywny innej osoby nie jest w żaden sposób miarą, którą warto się posługiwać, zwłaszcza w dziedzinie dźwięku.
Są ludzie, którzy słyszą czwarte skrzypce w filharmonii, po drugiej stronie sa tacy z pierwszym stopniem umuzykalnienia (wiedzą, że grają).
Zapewne zwróciłeś uwagę, że szum opon bardzo, ale to bardzo zależy od nawierzchni.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl