Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 976470 razy)

pireus

• Gość
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2130 dnia: 26 Kwietnia 2020, 12:07:47 »
Z tego co pamiętam (99% czasu jeżdżę po mieście) to było 7l przy 140km/h.
Chyba trochą zaniżasz , wszyscy testujący  piszą  że więcej np. przykład z Autokult-  przy prędkości 140 km/h hybrydowa Toyota pochłonęła ledwie 8,8 l/100 km. Autoblog-Na autostradzie lepiej jechać przepisowo. Przy 140 km/h RAV4 pali akceptowalne 8 litrów. Jeżeli  oczywiście na niemieckim autobahnie  zdecydujemy się jechać szybciej, musimy pogodzić się z tym, że spalanie wzrośnie błyskawicznie. Przy 160 km/h przekracza już 10 litrów. Chyba najlepiej poczytać w miarę niezleżne opinie dotyczące spalania, bo w/g aktualnych właścicieli tego samochodu może się okazać, że nawet tą benzynę produkują.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2020, 12:11:21 wysłana przez pireus »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2131 dnia: 26 Kwietnia 2020, 12:11:35 »
Tak 160 i więcej
Cytat: bankroot
link=topic=44779.msg671117#msg671117 date=1587883674
Co rozumiesz przez wysokie prędkości ?
Zależy również czy jedziesz z wiatrem czy pod ....

Z tego co pamiętam (99% czasu jeżdżę po mieście) to było 7l przy 140km/h.
To u mnie przy max. prędkości spalanie 16-17l.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2132 dnia: 26 Kwietnia 2020, 12:16:05 »
Zaraz sie dowiesz , że masz popsuty samochód  :o

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2133 dnia: 26 Kwietnia 2020, 12:20:27 »
będą załamani że to nie te auto oszczędne na trasie przy liczniku 200km/h

Offline pawel4985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2134 dnia: 26 Kwietnia 2020, 12:37:19 »
Jeśli hybryda tyle pali to ile RAV4 w samej benzynie?
będą załamani że to nie te auto oszczędne na trasie przy liczniku 200km/h

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2135 dnia: 26 Kwietnia 2020, 13:13:50 »
Hybryda poza miastem nie istnieje - poza napędzaniem kół, silnik pakuje w akumulator.
Oszczędność tylko w mieście.
Z racji okresu, przez prawie dwa miesiące zrobiłem niecałe 1kkm, w niezakorkowanym mieście spaliła średnio 6L. Próbka słaba.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2136 dnia: 26 Kwietnia 2020, 13:43:01 »
Hybryda poza miastem nie istnieje - poza napędzaniem kół, silnik pakuje w akumulator.
Dlatego dla mnie to trochę pomieszanie z poplątaniem. Z jednej strony  po  co mi duża , mocna hybryda na dłuższe trasy jeżeli spali więcej niż jej odpowiednik na tradycyjne paliwo, no chyba że będę jechał wolno, ale wtedy też nie potrzebuję mocnego silnika, bo do wolnej jazdy wystarczy słabszy. Z drugiej strony w mieście , owszem jest oszczędna, ale znów z nią same kłopoty, bo gabaryty utrudniają parkowanie, duża moc niepotrzebna i do przewożenia zakupów lub dzieci taki rozmiar też jest zbędny. Dlatego ja mam dwa samochody, Opel Adam do miasta ( gdyby nie wysokie ceny zakupu, to może kiedyś jakiś mały elektryk) i SUV z tradycyjnym paliwem na trasy.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2137 dnia: 26 Kwietnia 2020, 14:49:13 »
Dlatego dla mnie to trochę pomieszanie z poplątaniem. Z jednej strony  po  co mi duża , mocna hybryda na dłuższe trasy jeżeli spali więcej niż jej odpowiednik na tradycyjne paliwo, no chyba że będę jechał wolno, ale wtedy też nie potrzebuję mocnego silnika, bo do wolnej jazdy wystarczy słabszy. Z drugiej strony w mieście , owszem jest oszczędna, ale znów z nią same kłopoty, bo gabaryty utrudniają parkowanie, duża moc niepotrzebna i do przewożenia zakupów lub dzieci taki rozmiar też jest zbędny. Dlatego ja mam dwa samochody, Opel Adam do miasta ( gdyby nie wysokie ceny zakupu, to może kiedyś jakiś mały elektryk) i SUV z tradycyjnym paliwem na trasy.

No dokładnie Hybryda ma sens w miejskich trasach i w okolicach miasta (nawet wystarczy mały Yaris Hybrid). Na trasę to bym wybrał diesla, bo i tak ma większe korzyści oszczędności. Dlaczego ja mam Rav4 Hybrid? bo mam tylko jedno autko  :grin: które w większość czasu spędza po mieście niż w trasie (dzieci trzeba wozić do szkoły, przedszkola , zakupy itd.). Poprzednie auto Honda CRV 2.0 z 2011 roku manual i jest kolosalna różnica w tym spalaniu po mieście aż 5 litrów (Rav4 - 7l., CRV - 12l.), na trasie  Rav4 Hybrid wygrywa z CRV ze spalaniem różnicą 2 l. przy 160km/h (Rav4 - 13l., CRV - 15l.). Do max. prędkości są porównywalne spalanie obydwu aut. ok. 17l.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2138 dnia: 26 Kwietnia 2020, 14:53:37 »
Ja przez jakiś czas jeździłem Hondą Jazz wersją Comfort i mimo, że to świetne autko, duże i pojemne (pakowałem do niej więcej niż do Saaba 9-5), bezobsługowe, oszczędne, z super pozycją za kierownicą, niemal bez wad (przez 5 lat przepaliła się jedna żarówka podświetlenia pokrętła). To jednak za auta tych gabarytów już podziękowałem, choćby z tego powodu, że strefa zgniotu niemal nie istnieje - znajomą wycinali z najnowszego Jazza, gdy z prędkością 50-60km/h wjechał w tył mały SUV - strefa zgniotu kończyła się na przednich siedzeniach.

90% jeżdżę w zakorkowanej Warszawie i cieszę się ciszą elektrycznego silnika. Gabaryty mi nie przeszkadzają (RAV4 jest mniejsza niż moje poprzednie Mondeo). Wygodna pozycja, w miarę pakowne.
Fakt na trasę wolę Audi A4 - lepiej wygłuszone, stabilniejsze przy prędkościach poza miejskich.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2139 dnia: 26 Kwietnia 2020, 15:56:15 »
Chyba trochą zaniżasz

Cóż, jeśli wiesz lepiej ode mnie to nie będę się upierał.
Wsiądę jutro i przejadę się te 140 i sprawdzę.

Offline adione12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2140 dnia: 26 Kwietnia 2020, 20:26:49 »
Z racji okresu, przez prawie dwa miesiące zrobiłem niecałe 1kkm, w niezakorkowanym mieście spaliła średnio 6L. Próbka słaba.
Mam nieodparte wrażenie ze najwiecej wiedzą użytkownicy którzy nie korzystają z nowej Ravki tylko udają że ją maja lub coś o niej wiedzą.Dam przykład z dziś trasa: Rzeszów - duża pętla bieszczadzka- Rzeszów- przejechane prawie 300 km. Ruchu miejskiego jak łatwo się domyślić brak. Ot taka jazda po bieszczadzkich górkach i zakrętach z postojami w punktach widokowych. Średnie spalanie 4,7 litra :good:. Możecie zacząć hejtować ale tyle pokazuje komputer nic nie poradzę. Nie powiem żebym się martwił. Nie muszę nikomu tego udowadniać, po prostu tak było i już. Dla mnie żadna nowość bo to auto tyle spala i to już nie pierwszy raz.Prawdziwi użytkownicy wiedzą jak to wygląda  i jest im miło  :grin: Malkontenci niech dalej szukają, drążą, szperają, niuchają i tropią - może na autostradzie jest gorzej, a może w polu albo na łące, no gdzieś musi być gorzej  :wallbash: My właściciele nowych hybrydowych Ravek wiemy swoje. Czytając takie opinie tu czy na innych portalach uśmiechamy się pod nosem z politowaniem wiedząc swoje. Pozdrawiam kumatych  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2020, 20:31:57 wysłana przez adione12 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2141 dnia: 26 Kwietnia 2020, 20:37:14 »
Opieram sie tylko na tym co piszą dziennikarze którzy testowali ten samochód. Myślisz, że mieli jakiś powód żeby pisać nieprawdę ?
Ot taka jazda po bieszczadzkich górkach i zakrętach z postojami w punktach widokowych. Średnie spalanie 4,7 litra
Piszemy o spalaniu przy jazdach z prędkością autostradową, a nie po górkach i połoninach prawdziwy użytkowniku

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2142 dnia: 26 Kwietnia 2020, 20:45:16 »
Opieram sie tylko na tym co piszą dziennikarze którzy testowali ten samochód. Myślisz, że mieli jakiś powód żeby pisać nieprawdę ?
Ot taka jazda po bieszczadzkich górkach i zakrętach z postojami w punktach widokowych. Średnie spalanie 4,7 litra
Piszemy o spalaniu przy jazdach z prędkością autostradową, a nie po górkach i połoninach prawdziwy użytkowniku

Nie samą autostradą człowiek żyje. Większość to jednak drogi mieszane.
Mnie np. w wakacje do Chorwacji (aż pod Hvar) 6.0, tam trochę lokalnie, górki, dużo zakrętów i z powrotem, w sumie całe wakacje, przejechałem około 3k km, średnio wyszło 6.2. Trasa przez Węgry.

Sama autostrada, to przy prędkości 150-160 do 10 litrów. Do 140 - około 8.

Ja tam zachwycony jestem, Auris pali mi więcej :-)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2143 dnia: 26 Kwietnia 2020, 21:03:38 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 13:13:50

Mam nieodparte wrażenie ze najwiecej wiedzą użytkownicy którzy nie korzystają z nowej Ravki tylko udają że ją maja lub coś o niej wiedzą.Dam przykład z dziś trasa: Rzeszów - duża pętla bieszczadzka- Rzeszów- przejechane prawie 300 km. Ruchu miejskiego jak łatwo się domyślić brak. Ot taka jazda po bieszczadzkich górkach i zakrętach z postojami w punktach widokowych. Średnie spalanie 4,7 litra :good:. Możecie zacząć hejtować ale tyle pokazuje komputer nic nie poradzę. Nie powiem żebym się martwił. Nie muszę nikomu tego udowadniać, po prostu tak było i już. Dla mnie żadna nowość bo to auto tyle spala i to już nie pierwszy raz.Prawdziwi użytkownicy wiedzą jak to wygląda  i jest im miło  :grin: Malkontenci niech dalej szukają, drążą, szperają, niuchają i tropią - może na autostradzie jest gorzej, a może w polu albo na łące, no gdzieś musi być gorzej  :wallbash: My właściciele nowych hybrydowych Ravek wiemy swoje. Czytając takie opinie tu czy na innych portalach uśmiechamy się pod nosem z politowaniem wiedząc swoje. Pozdrawiam kumatych  :laugh:
? Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 20:31:57 wysłana przez adione12 ?

Racja, "My właściciele nowych hybrydowych Ravek wiemy swoje."   :song: Ja chyba z tych niekumatych, nieprawdziwych właścicieli nowych hybrydowych Ravek   :o Chyba, że ta testowa specjalnie zawyżała zużycie...
Dla mnie poza miastem, jest jak wypadam za alejami i ląduję pod Krakowem, albo za Rembelszczyzną wpadam na Nasielsk, przez Nowe Miasto i kończę w Ciechanowie. Jedno ekspresowa, druga lokalna. Jazda dynamiczna. Tak czy inaczej Audi A4 2019, przy tej samej "nodze" spala zdecydowanie mniej, nawet biorąc pod uwagę gabaryty i kształt, nie mówiąc o komforcie podróżowania.
I nawet nie muszę nikomu tego udowadniać... Bo dystrybutor na stacji tyle pokazuje i nawet jak na niego nakrzyczę, to nie robi to na nim żadnego wrażenia.
Ale co ja tam wiem :shock:

Uwielbiam moralizatorów  :cool:
Forma przekazu jest ważna, to samo mogłeś powiedzieć w innych słowach. Jednak niektórzy wiedzą lepiej.
Amen
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2020, 21:08:16 wysłana przez Kiełek »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2144 dnia: 26 Kwietnia 2020, 22:25:07 »
Ja obecnie mam przejechane kolo 7 tys km z czego ok 2 tys km po autostradach niemieckich - zgodnie z przepisami - a tam gdzie nie ma ograniczeni (takich odcinkow juz niestety coraz mniej) to z predkosciami  okolo 140 km/h i w chwili obenej srednie spalanie z calosci mam realne 6,09 l/100 km
.....
Wczesniej jezdzilem VW Touran 1.2 TSI ktory malo palil ale jednak wiecej niz obecnie RAV4 ktory wiekszy i ciezszy....

A ile pali przy 160 ? Tez jezdzilem ale mnie to nie interesowalo bo w calosci przejechanych kilometrow to jakis margines .... Tydzien temu zalozylem letnie kola,na dworze cieplej i juz zaczelo spalanie srednie (liczone od zatankowania do pelna) spadac. Komputer w tej chwili pokazuje 5,5 L/100 przy okolo 250 przejechanych kilometrach - ale jezdze w miescie + krotkie odcinki autostradowe....

To takie moje doswiadczenia - mozecie sobie w linku z mojej stopki zobaczyc bo dokumentowalem kazde tankowanie
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl