Autor Wątek: Przed zakupem Auris 2014 1,6 132km E15UT(A) beznyna - dylematy  (Przeczytany 19275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przed zakupem Auris 2014 1,6 132km E15UT(A) beznyna - dylematy
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Grudnia 2018, 13:16:22 »
nie mam takiej skrzyni
Nikt nie ma :-)  Część mechaniczna eCVT poziomem skomplikowania przypomina mechanizm różnicowy, w którym też się oleju / płynu nie wymienia.

W eCVT nie wymienia się niby oleju/płynu? Oczywiście że się wymienia, po prostu producent nie widzi potrzeby jak to zazwyczaj ma miejsce (co nie zmienia faktu że nie wpłynie to na żywot skrzyni). Każdy płyn, olej itp wymaga wymiany co ileś lat. Traci swoje właściwości (czy to smarne czy do odporowadzania temperatury bo to też ma np. po części chłodzić skrzynie). Oleju od wspomagania czy płynu hamulcowego nie wymieniacie? Bo ja co 5 lat. Przypomina mi się historia z VAG'iem, jak mi wmawiali w ASO Audi że się nie wymienia płynu do wspomagania (oczywiście olałem opinie panów sprzedawców co pewnie fizykę studiowali, a dzisiaj można poczytać tony o umierających/wyjących pompach czy maglach).

Tutaj ciekawostka. W tym roku miałem możliwość porozmawiać o Aurise 1.8 HSD w budzie Touring Sports. W jednym z salonów na Lubelszczyźnie powiedziano mi że się oleju nie wymienia (ba, że się nie da -  :czerwona: dla tych "speców"). Natomiast w salonie na Podkarpaciu powiedziano mi że warto wymienić olej raz na te 60-90 tysięćy - koszt kołem 3 stówek i trzeba zostawić auto na parę godzin. Co serwis to inni ludzie - mniej lub bardziej kompetentni. Zdecydowanie bardziej bym zaufał tym bardziej pracownikom serwisu z Podkarpacia bo mieli praktyczną wiedzę odnośnie swojego produktu niż ci z Lubelskiego (co chyba mi ulotki dyktowali).

A po tym jak przy zakupie auta rok temu w salonie Hondy powiedzieli że w CVT (zwykłej, konwencjonalnej) się nie wymienia oleju oraz że ta skrzynia CVT jest stopniowa z prawdziwymi biegami - wyszedłem z salonu i nigdy tam nie wróciłem (wprowadzanie w błąd klienta). A pieniążki zostawiłem w Maździe.

Nie wolno w 100% wierzyć mechanikom jak i autoryzowanym serwisom. Każdy powie co innego zależnie od tego co jest dla nich wygodne. Ba, sam wolałym wam sprzedać zaraz drugie auto niż żebyście jeździli niezawodnie 400 tysięcy. Albo może remoncik skrzyni biegów? Stół już czeka! Tak samo patrzcie jaki olej wam leją w ASO... już przerabiałem sytuację gdzie lali najgorszego castrola (w dodatku o bardzo wysokim SAPS...) bo taką mieli umowę z dostawcą (najtańszy syf 60zł/5l)... a gdy się przeprowadziłem do innego ASO lali legitny olej o odpowiednich parametrach. Nawet to zależy od konkretnego serwisu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Grudnia 2018, 13:42:11 »
Mi w Aso (też na podkarpaciu) Pan który przyjmował samochód czyli nie mechanik a ktoś z obsługi klienta odpowiedział na moje pytanie odnośnie właśnie wymiany oleju w skrzyni, czy jeśli opona ma 10 lat i dobry bieżnik to wymieniam czy jeżdżę nawet na zimowej w lecie żeby ją dojechać. Sam sobie odpowiedziałem.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Grudnia 2018, 19:32:41 »
Uciekałbym od mechaników którzy każą jeździć na 10 letnich oponach , takie opony nie mają już żadnych właściwości trakcyjnych i stanowią realne zagrożenie dla kierowcy, pasażerów i całej reszty poruszającej się na drogach.
Coś tanio swoje życie wyceniają tacy ,,fachowcy,, :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Grudnia 2018, 21:25:33 »
W jednym z salonów na Lubelszczyźnie powiedziano mi że się oleju nie wymienia (ba, że się nie da -   dla tych "speców"). Natomiast w salonie na Podkarpaciu powiedziano mi że warto wymienić olej raz na te 60-90 tysięćy - koszt kołem 3 stówek i trzeba zostawić auto na parę godzin. Co serwis to inni ludzie - mniej lub bardziej kompetentni. Zdecydowanie bardziej bym zaufał tym bardziej pracownikom serwisu z Podkarpacia bo mieli praktyczną wiedzę odnośnie swojego produktu niż ci z Lubelskiego (co chyba mi ulotki dyktowali).
Ja stosuję się do tego co jest napisane w instrukcji i książce serwisowej, nie do tego co mówią mechanicy lub doradcy serwisowi.
W książce serwisowej stoi - Płyn bezstopniowej skrzyni biegów (CVT) i przedniego mechanizmu różnicowego - co 60/4 lata (S). W instrukcji jest dopisek - sprawdzenie i ewentualnie dolewka.
Wiesz - kiedyś należało olej w silniku wymieniać co 5 tys. Potem co 10 tys. Teraz standard to 15 tys., a mimo tego część mechaników przywiązana jest do interwału 10 tys. i z uporem maniaka zaleca wymieniać  olej częściej niż owe 15 tys. Może więc i w przypadku tej skrzyni cvt również nastąpił postęp technologiczny ? Zwłaszcza że mowa jest o jakimś tajemniczym płynie, nie oleju. Więc niech każdy zostanie przy swoim przekonaniu. Szanujmy swoje poglądy.
Oleju od wspomagania czy płynu hamulcowego nie wymieniacie? Bo ja co 5 lat
Nt płynu wspomagania nic nie ma w książce serwisowej, więc jak powiedzą w ASO, że trzeba wymienic to wymienię, natomiast płyn hamulcowy wymieniam co
30 tys. (co zdarza się najczęściej raz na dwa lata) - zgodnie z książką serwisową.
EDIT:
Dla manuala w E12 było zalecenie - wymiana co 60 tys. i jak gość z ASO przychodził poinformować, że trzeba tę czynność wykonać to odnosiłem wrażenie, że mówił to z dozą niepewniści jakby sie obawiał że odmówię ( bo np. auto ma juz ponad 10 lat) - wywnioskowałem z tego, że jednak niektórzy klienci nie wymieniali oleju zgodnie z zaleceniem producenta bo było im szkoda te 100-200 pln na wymianę. O samochody dbam, jak mówi moja połówka lepiej niż o ludzi....
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2018, 21:33:07 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Grudnia 2018, 22:07:23 »
W aurisie jest elektryczne wspomaganie także aso nie zaproponuje ci nigdy wymiany oleju w nim <zalamka>
Ja olej w skrzyni  mam manuala u siebie zmienilem przy 60 tys  sam w garazu  zlecial niezły syf :shock: koszt niecale 200 zl plus dwa browary :beer: dla zabicia czasu jak olej spływał
Plyn hamulcowy co dwa lata
Olej co 10 tys albo rok
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2018, 22:16:55 wysłana przez browar320iii »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Grudnia 2018, 10:56:32 »
Ale sprawdzales wlasciwosci tego "syfu" ze skrzyni czy tylko wzrokowo oceniles? Co do plynu w skrzyni CVT to zapewne chodzi o ATF czyli Automatic Transmition Fluid. Fluid czyli plyn potocznie zwany olejem do skrzyni, wykorzystywanym rowniez w hydraulicznych ukladach wspomagania.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Grudnia 2018, 14:15:35 »
Wzrokowo nie mam laboratorium w garażu  :-)
Olej w porównaniu do świeżego z butelki wygladal jak zużyty silnikowy

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Grudnia 2018, 15:16:21 »
Czyli nie masz pewnosci, ze wymiana byla konieczna.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Grudnia 2018, 15:21:23 »
Wystarczy że biegi lżej wchodzą, aby uznać wymianę za zasadną.
Zlewając olej z silnika, skąd masz pewność, że wymiana była konieczna? Przecież wcale nie musisz go wymieniać, może producent się myli że trzeba co 15 tys km?
Każdy robi ze swoim samochodem to co chce.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2018, 15:26:33 wysłana przez Gawith »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Grudnia 2018, 15:26:56 »
Ktoś pisał na forum, że wymienił w 3 skrzyniach CVT olej i skrzynie padły (tam gdzie producent nie przewiduje). Nie wiem, czy to Mechu nie był
Nie w CVT - w niej co 60tyś olej i to cały a nie tylko z korka.

Nie jest to możliwe by po wymianie na odpowiedni olej skrzynia umarła.
A jednak - trochę tych skrzyn przerobiłem i jak maual toyoty ma wiecej niż 150 tyś na oleju to nie radze go już wymieniać.
W każdej przekładni powinno się wymieniać olej (nawet w manualach, chociażby ze względu na lożyska).
Nie zgadzam się - np. skrzynie nissanowskie od końca lat 80-tych nie wymagały wymiany oleju - spokojnie dojeżdzały 500tyś
Wymiana oleju w eCVT to koszt chyba do 300 złotych i polega na częściowej wymianie oleju.
Taka wymiana prawie nic nie da - wymienisz 1 litr z 7 - trzeba albo rozebrać albo dynamicznie wymienić.
Nt płynu wspomagania nic nie ma w książce serwisowej, więc jak powiedzą w ASO, że trzeba wymienic to wymienię
Możemy się założyć że nie wymienisz ;)

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Grudnia 2018, 15:55:09 »
Cytat: Fox w 29-12-2018, 20:07:23
Nie jest to możliwe by po wymianie na odpowiedni olej skrzynia umarła.
A jednak - trochę tych skrzyn przerobiłem i jak maual toyoty ma wiecej niż 150 tyś na oleju to nie radze go już wymieniać.
możesz rozwinąć myśl? Ja na wiosnę czyli właśnie tuż przed 150kkm będę chciał zmienić - olej zakupię oryginalny w ASO. Czy może mnie czekać jakaś niemiła niespodzianka?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Grudnia 2018, 16:06:11 »
Przyłączam się ,możesz rozwinąć. Ja latem wymieniłem olej przy 150000 ,podejrzewam że wcześniej nie był wymieniany i obecnie przy mrozach mam problem z drugim biegiem przez kilka kilometrów. Do tej pory nie wiązałem tego z olejem, a może powinienem :o
Auto kupiłem w styczniu i nie przypominam sobie takich objawów, być może podekscytowany nowym zakupem tego nie zauważyłem :song:

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Grudnia 2018, 17:18:55 »
CVT - w niej co 60tyś olej i to cały a nie tylko z korka.
nawet wbrew książce serwisowej ? Mowa o nowej CVT - tej od lipca 2013
E18_Prestige_MultidriveS

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Stycznia 2019, 22:28:15 »
Ja przestrzegam kupowania auta sugerując się tylko tym że było serwisowane. Ja kupiłem auto po flotowe z przebiegiem poniżej 100tyś i mam z nim problemy. Sprzęgło do wymiany. Żłopie olej że hej. W autach flotowych są wykonywane tanie przęglądy i na nich oszczędzają. Mogą lać tanie oleje które przywiezie klient lub zmieniać je co 30 tyś a pisać że zmieniony co 15tyś. Widziałem jak wyglądał olej przy wymianie którą poprzednio wykonywał serwis toyoty.  Gęsty, mazisty, przepalony. Wyglądał jak tani minerał wymieniany co 15tyś Więc się nie dziwię że samochód  bierze mi teraz olej. Nie sprawdzają dokładnie stanu samochodu. Ja po przeglądzie przy 90tyś miałem bardzo małe luzy zaworowe a miały być przy tym przebiegu sprawdzane więc ich wcale nie sprawdzili. Poza tym są firmy które sprzedają auta np w abonamęcie i robią tak że np. hiundai tuscon  ma przeglądy co 2 lata lub 30 tyś km. Samochód przez 2 lata może zrobić  np  100tyś km firma cofa licznik do 28 tyś i robi przegląd. Ma w ten sposób udokumentowany przebieg. Następnie bierze ją inny klient i jeździ dalej. Dlatego lepiej kupić samochód  patrząc na jego stan np zbadać kompresję i jechać z mechanikiem niech go sprawdzi, niż sugerować się samym przebiegiem i tym że był serwisowany w serwisie toyoty.   Ja mam aurisa z 2014r d4d. więc inny silnik , nie wypowiem się na temat benzyny  1.6. Wiem tylko że inną toyotą zrobiłem 240 tyś i prawie nic do niej nie dołożyłem a mój firmowy Peugot o tym samym przebiegu nadawał się na złom więc może warto w toyotę zainwestować. 
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2019, 22:43:18 wysłana przez cezario1 »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Stycznia 2019, 23:21:35 »
Do mojego mechanika kiedyś trafił kiedyś samochód -przywieziony na lawecie , z dopisaną kartką ,,stanął na drodze,,,co się okazało .

Jeździło nim 3 kierowców , i żaden nie zaglądał do miarki oleju ,myślał że inny to robi.   :wallbash: :wallbash: silnik zatarli.

Ciekawe jak ,,ucieszył,, się ich szef :bash: :bash:
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl