Autor Wątek: Chłodnica i wentylator  (Przeczytany 28934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Chłodnica i wentylator
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Stycznia 2011, 19:16:19 »
Sławek, nie mam siły na bezsensowną polemikę. Skoro wiesz lepiej, to po co to wszystko ?

Ja wiem, że ciężko się przyznać do błędu, czy niewiedzy, ale dlatego, jeśli czegoś nie wiem, powstrzymuję się od pisania.

Artykuły pisał jakiś kolejny znawca, z wiedzą na poziomie Auto Świata. Nie będę wytykał błędów, bo czasu nie mam, ale ludzie to czytają, traktują za pewnik, i potem wysnuwają jakieś dziwne teorie, np. że dobry płyn to się nie zagotuje przy 120 stopniach  <diabel>

Obejrzyj jeszcze raz rysunek, który wkleiłeś, a potem jeszcze raz. Bo widzę, że nie bardzo dociera.
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Stycznia 2011, 20:19:26 »
nawet ja skumałem różnicę, a tez nie jestem mechanikiem. W fabii jest wyrównawczy i tam jest płyn pod ciśnieniem, jak gorący i się otworzy to jakby otworzyć gorąca chłodnicę, a przy zimnym odkręca się ciężko, zasysając powietrze dla wyrównania ciśnienia, a nadmiar płynu wyżyguje pod siebie zgodnie ze wspomnianym już duchem ekologii. 2.2 maja swoje ulubione miejsca gubienia, oczywiście trójniki, ale także pod korkiem wlewu lubią pękać chłodnice, a płyn wysycha i nie widać mokrego. moja sie ujawniła na A2 , jak na bramkach zaparowałem spod maski, po sumiennym podgrzaniu silnika. warto poszukać niebiesko-zielonych zacieków.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2011, 20:22:09 wysłana przez tjedral »
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Stycznia 2011, 20:24:41 »
Ahh te kochane trójniki  <diabel>

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Stycznia 2011, 15:47:11 »
Moje zielone szczęście pękło swoją chłodnicą. Dla odmiany nie zmieniał sie poziom płynu w zbiorniczku, ale za to nie chciała grzać no i wyszło na jaw, że ciśnienie wyrównuje przez szczelinę pod korkiem, nie używajac płynu ze zbiorniczka. Nowa chłodnica rozwiązała problem.
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline biker_ziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Stycznia 2011, 01:48:52 »
Witam,
Sprawa sie wyjaśnila ;D trojnik... uszczelka poszla, byla spekana, wymienili na nowa, ladnie dokrecili i wszystko gra, plyn krazy, widac w zbiorniku jak zmienia sie poziom plynu jest git, jedyne co powiedzial pan mechanik to gdyby nadal cos sie dzialo to moze byc to uszczelka pod glowica a tak to wszystko sprawdzone i nic nie budzi zastrzezen :) pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)

p.s no zrobilo sie male zamieszanie z mojego powodu, przepraszam, troche nie chcialo mi sie wiezyc ze cos jest nie tak, bo samochod byl u mechanika i na przegladzie, mial wszystko zrobic a tu taka fuszera ;/

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Stycznia 2011, 03:24:55 »
Uszczelkę możesz potwierdzić, bądź wykluczyć sprawdzając zawartość CO w płynie chłodniczym.
3VZ.pl

sebal

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Maja 2011, 00:37:10 »
Witam Szanownych Posiadaczy Camry,

mam problem z którym żaden mechanik nie może sobie poradzić. Moja camry 93r. sedan z silnikiem 3FZ-FE po dłuższym (5-10min.) postoju grzeje się przy słoneczej pogodzie ok. 25st. C.
Wymieniłem pompę wody na nową, poziom płynu jest w normie, żadnych wycieków i może troszkę się poprawiło. Wyczytałem w jednym z postów do tego tematu, że pompa wspomagania współpracuje z układem chłodzenia. Wiatrak obraca się na tyle wolno, że można go zatrzymać ręką - to chyba nie jest normalne?
Jakiś czas temu zauważyłem, że po odpaleniu na zimnym silniku przez kilka minut słychać wyjącą pompę wspomagania (tak stwierdził mechanik), po rozgrzaniu wycie ustaje/staje się mniej słyszalne. Poziom płynu w normie, żadnych pisków przy max skręcie, kierownicę można obracać paluszkiem. Dodam, że po przejechaniu w trasie 50km (średnio 120km/h) po zgaszeniu silnika słyszę gotującą się ciecz. Klima niesprawna, więc zawsze wyłączona.

Proponowano rozwiązać problem przez manualne sterowanie wiatrakiem "na krótko". Ale czy da się to w ogóle zrobić ? Może macie jakieś inne pomysły?

Bardzo liczę na Wasze wsparcie.
pozdrawiam,
Sebastian

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Maja 2011, 15:39:38 »
Zawór na pompie.

Zewrzyj E1 i OP1 - jeśli wentylator nie zareaguje - zawór do wymiany albo pompa do wymiany/regeneracji.

Zawór w ASO - niecałe 7 stówek, zamienników brak.
Pompa w ASO ok 3kzł, regeneracja w granicach 7 stówek ( tylko pytanie, czy zawór sprawny ).
3VZ.pl

camry0,5miliona

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Marca 2016, 22:18:08 »
przelewowy, wyrównawczy jak tam, kto sobie życzy  <taniec> ) masz dwa znaki: MIN i MAX, między tymi znakami powinien być płyn.

Nie jak kto sobie życzy, tylko proszę nie mylić pojęć, bo różnica jest jak między koniem a koniakiem.

Przelewowy mamy w Camry, gdzie układ jest zamknięty jednym, bądź dwoma korkami, a nadmiar płynu jest wyrzucany do osobnego zbiornika, przez przelew spod korka/korków. Kiedy silnik stygnie, zasysa sobie wyrzucony wcześniej płyn z powrotem do układu ( stąd ważne, żeby utrzymywać MIN na zimno - żeby nie ssał powietrza ). Jeśli ma już całkowicie za dużo, to wyrzuca przez przelew zbiorniczka.

Wyrównawczy jest w układach, gdzie zbiornik jest częścią układu ciśnieniowego, a korek jest na zbiorniku ( częste w nowych Toykach ). W takim przypadku nadmiar jest wyrzucany "gdziekolwiek" przez korek i potem trzeba dolewać.

A kolega ziom niech się weźmie za poszukiwania, bo zrobi się cieplej i będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Odnośnie tego, gdzie płyn zniknął - albo Ci wyciekło przez nieszczelność, albo wyrzucił przez przelew na zbiorniczku, jeśli miał za dużo.

W takim razie jak kontrolować stan płynu chłodniczego? Wymieniłem chłodnicę, bo ciekła. Na zimno ma być MIN, a na ciepło? Jeżeli wszystko będzie w porządku (a podejrzewam, że jeszcze cieknie przy trójniku LPG), a uzupełnienie na MAX na zimno to w razie czego wyrzuci nadmiar? Co przepływa dołem chłodnicy przez miedzianą rurkę (wpływa i wypływa przez dwa kolanka miedziane)?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Marca 2016, 22:51:01 »
Co przepływa dołem chłodnicy przez miedzianą rurkę (wpływa i wypływa przez dwa kolanka miedziane)?

Olej z ASB.

camry0,5miliona

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Marca 2016, 08:50:47 »
Co przepływa dołem chłodnicy przez miedzianą rurkę (wpływa i wypływa przez dwa kolanka miedziane)?

Olej z ASB.
:good:
A jeszcze niżej pod chłodnicą, taka użebrowana rurka? Myślałem, że to jest od ASB. A mam to mocno skorodowane.  :-(

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Marca 2016, 08:59:24 »
Dobrze by było gdybyś wstawił fotki. U Ciebie raczej chłodzenie oleju skrzyni powinno się odbywać przez zewnętrzną chłodnicę.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Marca 2016, 09:45:28 »
A jeszcze niżej pod chłodnicą, taka użebrowana rurka? Myślałem, że to jest od ASB. A mam to mocno skorodowane.  :-(

ATF ze wspomagania/hydrośmigła. Wszystkie są zgnite, używki wszystkie takie same, nowa około tysiąca.

Co do chłodziwa: na zimno między min a max, na gorąco ok 2-3cm powyżej tego, co na zimno.

Jeśli wyrzuca płyn na gorąco, to albo układ źle odpowietrzony albo uszczelka pod głowicą.
3VZ.pl

camry0,5miliona

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Marca 2016, 10:27:28 »
Bardzo dziękuję. Już wszystko jasne. Dosyć to skomplikowane w porównaniu do mojego poprzedniego Twingo.  :-)
Płynu na szczęście nie wyrzuca, ale gdzieś jeszcze się lekko wydobywa. Muszę obejrzeć wszystkie węże, ale bardzo ciasno pod maską. Ale za ten dźwięk silnika to mogę grzebać do upadłego. Pozdrawiam.

camry0,5miliona

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Maja 2016, 19:04:19 »
Miałem jeszcze pęknięty wąż. Ten gruby u góry. Po wymianie węża na używany oryginalny, wyciek minął. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Do czego służy taki jakby kranik pod korkiem na górze chłodnicy? U mnie jest ten kranik zaślepiony, ale lekko spod niego kapie po dłuższej (ostrzejszej) jeździe. Do czego on służy i czy ma być zaślepiony? Dziękuję.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl