Właśnie że sumarycznie poprawi.
Serwis zaproponował ci wytłumienie i dopiero potem DSP bo pewnie wiedział że jak kupisz DSP to już nie wytłumisz i nie zarobią 
Do mnie zawsze klient przyjezdza i mówi stacja + nowe glosniki + wytłumienie poproszę - ja grzeczenie tłumaczę że najpierw stacja i potem zobaczy czy mu starcza.
Efekt jest taki że na 100 zamontowanych stacji na dalsze modyfikacje decyduje się moze 1 osoba.
"sumarycznie poprawi" - nie bardzo rozumiem co to za termin
To ja powiedziałem co chcę, serwis zaproponował ewentualnie DSP w kolejnym kroku gdybym chciał.
Koncepcja że poprawiamy po zepsutym zamiast naprawić u źródła jest mi kompletnie obca. Trudno mi też uwierzyć że strome filtrowanie rezonansów nie odbije się na całości brzmienia. Nie będę się wypowiadał nt. car audio, ale wielokrotnie słyszałem systemy DSP do domowego audio i słabe to było. Co do 1 na 100 to wszystko się zgadza bo mniej więcej taka jest proporcja osób dobrze osłuchanych i nie dających się nabrać na sztucznie generowaną przestrzenność.
Mylisz korekcje czasu z equalizacją w DSP.
Zgodzę się DSP nie zastąpi wytlumienia drzwi koniec i kropka, ale tak jak mówisz mało jest osób osłuchanych i mają małe wymagania więc im to wystarcza. Poprawianie basu poprzez DSP będzie się odbywało poprzez equalizacje czyli taki korektor graficzny/parametryczny z dużą ilością wyboru częstotliwości.
Natomiast korekcja czasu w aucie nie robi sztucznej przestrzenności jak np.w systemach kina domowego - Dolby.
Ona jedynie koryguje to, że siedzisz w aucie nie na środku a po lewej i, że masz w różnej odległości głośniki od siebie. Korekcja czasu wyrówna czas dolotu dźwięku z lewej strony do takiego jaki jest z prawej. I wyrówna centra akustyczne - poszczególne głośniki między sobą.
Prędkość dźwięku jest powszechnie znana i procesor opóźnia lewą stronę po to, żeby dźwięk dotarł do twoich uszu z lewej i prawej strony w tym samym czasie.
To są milisekundy ale ucho łapie to wyraźnie.
To tak jak masz zamknięte oczy i wiesz, że ktoś mówi do Ciebie z metra lub z 3 metrów itp. Mózg wie, że coś słuchać dalej.
W dobrych systemach domowych nie stosuje się korekcji EQ odbywa się to przez dostosowywanie pomieszczenia do dźwięku stosując np. panele akustyczne czy pułapki basowe.
W tanich systemach i często kinowych jest pseudo mikrofon, który robi korekcje do pomieszczenia poprzez EQ, zazwyczaj działa to z d...
Choć ostatnio słuchałem Ypao w yamaha i dawało rade w stereo.
Także w CA są takie automaty do EQ też to działa zazwyczaj....
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka