Autor Wątek: Wypalanie DPF - czy można z ECU wyprowadzić sygnalizator?  (Przeczytany 20437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek170

• Toyot Leżący
  • *
Cześć,

Taki mnie problem męczy, bo w vagach i oplach już to rozpracowali, a chodzi o jakiś dodatkowy wskaźnik optyczny sygnalizujący aktywną procedurę dopalania DPF.

W vagach np. ECU włącza ogrzewanie tylnej szyby i lusterek, aby zwiększyć obciążenie silnika. Sprawa prosta - wystarczy wpiąć LEDa w obwód i już widzimy, kiedy się filtr wypala.
W oplach z kolei jest apilkacja na androida, która przez złacze OBD po adapterze BT "zrzuca" statystyki dotyczące filtra (np. Insignia 2,0 CDTI)

A w Toyocie z 1,4 D4D? Wbrew informacji z instrukcji, ECU potrafi aktywować procedurę wypalania np. w korku czy po wjechaniu do garażu :wallbash: 

I teraz pytanie, czy może ktoś słyszał lub wie jak w 1,4 D4D (1NDTV) jakoś sprytnie wyciagnąć informację, czy to z ECU, czy z innego obwodu, że DPF jest dopalany? ta sytuacja z dopalaniem w garażu mnie trochę zdziwiła, gdybym nie zauważył wzrostu obrotów, to bym zwyczajnie zgasił silnik niczego nieświadomy. Jak na razie DPF nie sprawia żadnych problemów, nalot 120 tys.km.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wypalanie DPF - czy można z ECU wyprowadzić sygnalizator?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2019, 11:15:42 »

A w Toyocie z 1,4 D4D? Wbrew informacji z instrukcji, ECU potrafi aktywować procedurę wypalania np. w korku czy po wjechaniu do garażu :wallbash: 

I teraz pytanie, czy może ktoś słyszał lub wie jak w 1,4 D4D (1NDTV) jakoś sprytnie wyciagnąć informację, czy to z ECU, czy z innego obwodu, że DPF jest dopalany? ta sytuacja z dopalaniem w garażu mnie trochę zdziwiła, gdybym nie zauważył wzrostu obrotów, to bym zwyczajnie zgasił silnik niczego nieświadomy. Jak na razie DPF nie sprawia żadnych problemów, nalot 120 tys.km.

Posiadam AURISa z 1.4 D4D i pytanie a jaki ten wzrost obrotów jest przy wypalaniu?

Offline wojtek170

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2019, 11:30:46 »
jaki ten wzrost obrotów jest przy wypalaniu?

1000-1100 na postoju.

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2019, 11:58:24 »
I teraz pytanie, czy może ktoś słyszał lub wie jak w 1,4 D4D (1NDTV) jakoś sprytnie wyciagnąć informację, czy to z ECU, czy z innego obwodu, że DPF jest dopalany?
Jak najbardziej też się podpinam pod pytanie.
Bodajże w silnikach PSA podczas wypalania ECU uruchamiał dodatkowe odbiorniki prądu (ogrzewania, szyby, lusterek itp). Niektórzy wpinali w układ tychże diodę, która sygnalizowała, że ogrzewanie zostało uruchomione i dzięki temu wiedzieli, że ze zgaszeniem silnika trzeb trochę poczekać. Nie wiem jak jest w 1.4 d4d - może też są uruchamiane jakieś odbiorniki prądu przez co podnoszone są obroty silnika?

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2019, 12:23:48 »
jaki ten wzrost obrotów jest przy wypalaniu?

1000-1100 na postoju.

OK. Tylko że ja czytałem gdzieś że silnik !.4 potrafi stygnać na krótkich odcinkach zimą i takie obroty 1000-1100 pojawiają ale nie z powodu DPF. Jak znajde to tu wkleję ten tekst.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45126.msg625495.html#msg625495
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2019, 12:27:11 wysłana przez jerry2006 »

Offline wojtek170

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2019, 12:57:36 »
takie obroty 1000-1100 pojawiają ale nie z powodu DPF

to wiem, ale przy "dogrzewaniu" silnika wyższymi obrotami wskakuje na 1200rpm, a co najważniejsze - rura wydechowa nie robi się gorąca.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2019, 13:06:20 »
... przy "dogrzewaniu" silnika wyższymi obrotami wskakuje na 1200rpm, a co najważniejsze - rura wydechowa nie robi się gorąca.

To problem mamy rozwiązany, jesli na postoju wypalany jest DPF to rura wydechowa jest gorąca. Przed wyłączeniem silnika sprawdzamy temperaturę rury i wiemy czy mozemy wyłączyć silnik.  :good:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2019, 13:37:59 »
Jechać do ASO, to włączą sygnalizację. Funkcja domyślnie wyłączona.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2019, 13:53:06 »

Będe dzisiaj z YARISem na akcji serwisowej to zapytam. Wieczoram napiszę co ma do powiedzenie ASO Toyota OKĘCIE.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2019, 14:02:26 wysłana przez jerry2006 »

Offline wojtek170

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2019, 14:24:20 »

ASO Centrum Wrocław nie potwierdza, że jest taka funkcja  :-(

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2019, 15:46:20 »
wojtek170
już kiedyś było o tym
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43746.msg610057.html#msg610057

rada ode mnie; ja jeżdżę cały czas ze spalaniem chwilowym na pulpicie. W trasie (spalanie) czy stojąc na luzie przed światłami/w korku (obroty) idzie wychwycić trwanie procedury. Jeśli chodzi o moment rozpoczęcia dopalenia od uruchomienia silnika to ja mam do roboty 10km i jak mi się załącza to bym strzelał około 6km. Wtedy sobie robię przedłużenie trasy do pracy i ją poprawnie zakańczam. Czyli na krótkich odcinkach jest szansa że złapie jak się już prawie wychodzi z auta. Warto też monitorować interwały - kiedy można się spodziewać dopalenia.
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline wojtek170

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2019, 16:31:08 »
Cytuj (zaznaczone)
już kiedyś było o tym
Wiem, to nawet mój wątek. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, ale w tym pytałem o jakieś hakerskie tricki, które być może ktoś opracował, coś jak ta apka oplowska na androida.

Ze swojej obserwacji też mogę potwierdzić, że algorytm sterujący DPF to chyba jakiś stażysta na zaliczenie praktyk w Toyocie napisał ;)

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2019, 17:44:53 »

Będe dzisiaj z YARISem na akcji serwisowej to zapytam. Wieczoram napiszę co ma do powiedzenie ASO Toyota OKĘCIE.

W ASO TOTOTA OKĘCIE włączą sygnalizację wypalania filtra  :grin: ale kosztuje to 300 zł   :-(

rada ode mnie; ja jeżdżę cały czas ze spalaniem chwilowym na pulpicie

Dobra rada, tylko trzeba mieć komputer z opcją spalania chwilowego. A nawet samochód z 2015 nie ma takiej.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2019, 02:30:11 »
Dobra rada, tylko trzeba mieć komputer z opcją spalania chwilowego. A nawet samochód z 2015 nie ma takiej.
naprawdę auris 2 można było dostać bez takiej, jak by się wydawało, podstawowej opcji? Fakt, mam bogatszą wersję, ale to z roku 2010. Nawet ojciec w bieda fabii z 2006 ma taki hightech ficzer
Ja rozumiem, stopniowanie wyposażenia, ale to chyba przesada z tym kastrowaniem tańszych wersji zwłaszcza, że pewne rzeczy kiedyś premium powinny być potem w standardzie. :thumbdown:
Zatem pozostaje obserwowanie obrotów na jałowym
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2019, 02:40:08 wysłana przez vagon1 »
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lutego 2019, 10:43:20 »
No nie wiem, ja mam (Auris2 2014) spalanie chwilowe w formie paska i jest ono w czasie jazdy wystarczającym wskaźnikiem, że filtr się właśnie wypala. Jadąc równo widać to od razu, że spalanie jest grubo powyżej 5l...    Ale fakt, jakaś dioda by się przydała, albo sygnał dźwiękowy. :)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl