Autor Wątek: PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.  (Przeczytany 33322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PRIUS 2, drganie/szarpanie w czasie ON/OFF silnika spalinowego.
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Kwietnia 2019, 23:36:39 »
Dzis dostalem wiadomosc ze byl problem z masa i ten problem zostal juz rozwiazany, wiec bateria HV jest juz widoczna w aucie, jednak auto nadal nie jezdzi. Jutro ponoc maja podlaczac pod kompa i patrzec co dalej.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Kwietnia 2019, 21:04:10 »
Do osób z drganiami przy on/off silnika: Jaki macie obecnie zalany olej? Ja zauważyłem minimalnie bardziej wyczuwalne zmiany w przełączaniu silników od razu po zmianie oleju. Obecnie mam Valvoline SynPower FE 5W30, a wcześniej był pewnie oryginał.

Offline Bonjorno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Kwietnia 2019, 21:42:39 »
Do silnika leje Motula 8100 x-clean 5w30, a do skrzyni oryginał...

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Kwietnia 2019, 11:28:00 »
Cały czas lany był 0W20.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Kwietnia 2019, 11:58:46 »
Czytaliście to: https://priuschat.com/threads/switching-between-gas-electric-pretty-rough.35260/ ? Tutaj ludzie opisują takie problemy w praktycznie nowych wozach. Nie ukrywam, że większość opinii mnie uspakaja... Może rzeczywiście człowiek z czasem robi się przewrażliwiony bo ma pełną świadomość, nawet bez patrzenia na ekran, kiedy nastąpi przełączenie między silnikami. Żona jadąc z boku mówi, że absolutnie nic nie czuje. Nawet samemu, jadąc jako pasażer, ciężko jest powiedzieć kiedy jest przejście ev/ice/ev. Na forum jedna osoba też pisze o zbyt wysokim poziomie oleju silnikowego. Po zmianie miałem nalane trochę ponad max, a mechanik zapewniał mnie, że nic się nie stanie. Po jakimś czasie poziom spadł w okolicę kropki (max) i tam się zatrzymał już od kilku tys. kilometrów.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Kwietnia 2019, 18:36:00 »
Po wymianie tłumika drgań w łączącego skrzynie biegów z silnikiem,szarpanie silnikiem zmniejszyło się na tyle że jest prawie nie odczuwalne. Jednak problem nie został rozwiązany. Podejrzewam że tłumik drgań został uszkodzony przez coś co powoduje to szarpanie. Walka będzie trwała dalej aż do całkowitego wyleczenia pacjenta.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Kwietnia 2019, 19:17:40 »
że jest prawie nie odczuwalne.

Czy na prawdę jest po co drążyć dalej? Porównywałeś z innymi model/rocznik/przebieg...tak obiektywnie.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Kwietnia 2019, 23:50:07 »
wydaje mi się, że co niektórzy to chcą oszukać fizykę ;)

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Kwietnia 2019, 01:26:09 »
Dzis zabralem auto do swojego mechanika z ktorym wspolpracuje od wielu lat ale ktory mial wypadek i nie mogl sie moim Priusem wczesniej zajac, teraz juz wrocil i mogl zajrzec. Wiec mechanik po wyjeciu swiec wsadzil kamere do jednego z gniazd swiec i zobaczyl uszkodzony tlok. Mechanik ten potrzebowal okolo 15 minut na zdiagnozowanie tego czego inni bardzo dlugo nie umieli. Szukam innego silnika z malym przebiegiem poniewaz naprawa chyba bylaby drozsza od innego silnika. Mam zamontowane LPG, jednak poszarpywanie wystepowalo praktycznie odkad pamietam, wiec nie obwiniam do konca gazu za zaistniale uszkodzenie. Wedrowki po innych warsztatach pochlonely bardzo duzo gotowki, jednak problem nadal wystepowal. Trzeba miec konkretnego mechanika, ktory zna sie na rzeczy i dysponuje odpowiednim sprzetem do diagnozowania i naprawy.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Kwietnia 2019, 07:59:09 »
Na czym polegało uszkodzenie tłoka - pęknięty był, czy kawek tłoka się oderwał, czy co?

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Kwietnia 2019, 11:13:53 »
Z tego co widziałem to tłok jest jakby powyginany, nie umiem tego opisać. W każdym bądź razie wygląda całkiem inaczej niż pozostałe 3.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Kwietnia 2019, 15:22:54 »
jakie ciśnienie w tej podejrzanej komorze,nierówny ?powyginany tak wygląda prawie kazdy tłok chodzi o zawirowanie i sprężanie .Jeżeli mechanik jest pewny swojej diagnozy to najpierw rozbiórka silnika diagnoza i to w twojej obecności ,a dopiero szukanie silnika .Kiedy dokładnie zaczeły sie twoje problemy z szarpaniem po instalacji lpg albo serwisie świec czyszczeniu egr może to naprowadzi na przyczynę jak dokładnie ustalisz czas .Pieniądze zawsze zdążysz wydać ,a z mechanikami niestety to ufaj i sprawdzaj.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Czerwca 2019, 21:27:31 »
Temat ucichł wraz z temperaturą? Czyli może moja teoria byłą trafna z zimnem i twardymi gumami zawieszenia silnika i skrzyni?  :cool: U mnie na chwilę obecną włączanie i wyłączanie ICE przechodzi rozkosznie płynnie - jak w masełku ;) Jedynie czasami wyłączanie można bardziej odczuć, ale przy włączonym radiu nie da się zauważyć. Po wyżej 10 stopni jest już nieźle, a ponad 15 idealnie. Najbardziej czuć różnicę jak jeszcze jakiś czas temu były zimne poranki i on/off było wyczuwalne, a po powrocie z pracy, jak temperatura była znacznie wyższa, było już gładziutko. To takie może spostrzeżenia. Może komuś uratuje jesienią kilka siwych włosów ;)

Offline pawi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Czerwca 2019, 12:46:42 »
E tam się skończył z temperaturą na dworzu. Od kilku dni jestem szczęśliwym właścicielem Priusa III. Przed kupnem wydałem nie mało żeby go sprawdzić w ASO. Diagnoza wszystko git. Gotówka i jest mój. Po kilku dniach ruszam sobie wolno a on zaczyna ostro szarpać. Myślę że szarpanie występuje po przełączeniu na paliwo i trwa aż do momentu kiedy ostrzej ściskam gaz. W pewnym momencie pojawił się też odgłos terkotania po włączeniu na D jeszcze przed ruszeniem z miejsca. Pomyślałem że rozlatuje się skrzynia lub sprzęgło. Po kilku próbach przełączania skrzyni na D,P,R i N głośne terkotanie z okolic skrzyni ucichło. Ruszając jednak samochód mocno czerpał aż do osiągnięcia odpowiednich obrotów. Myślicie że po głośne terkotanie z okolic silnika, czy skrzyni należy wiązać z szarpanie przy ruszaniu? Jestem totalnym laikiem. Czytając kolegów w sprawie szarpania mam wątpliwość że to świece lub cewka. Jak widzę przyczyn może być wiele np. Zmienne fazy rozrządu. Proszę o opinię co do głośnego terkotania i szarpania. Czy te objawy to przypadek czy należy je wiązać?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Czerwca 2019, 13:18:33 »
mam wątpliwość że to świece lub cewka

Ja jednak polecam zacząć od zweryfikowania ich stanu. Potem zobaczymy co dalej. Przypomnij sobie czy to szarpanie wystąpiło po wilgotnej/deszczowej nocy....itp. Tak jak piszesz:
przyczyn może być wiele
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2019, 13:21:27 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl