Autor Wątek: Niskie obtoty podczas spokojnej jazdy  (Przeczytany 8464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiek123

• Toyot Leżący
  • *
Niskie obtoty podczas spokojnej jazdy
« dnia: 15 Lutego 2019, 23:05:08 »
Witam.Może było ale nie znalazłem.Mój problem wygląda tak. verso 1.8 automat,spokojna jazda ok 50km/h obroty spadaja na 1000 i szarpie ,przy 1100 zanika. Może ktoś coś podpowie?To nie wina skrzyni . Olei zmieniony.Te obroty są chyba za niskie .Nie pamiętam jakie były wcześniej

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Niskie obtoty podczas spokojnej jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2019, 23:59:53 »
Obroty są ok ale szarpać nie powinno.
Ile przebiegu?
Ile oleju wymienione?

Offline krzysiek123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2019, 07:03:56 »
100 tys. 12 l

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2019, 08:47:50 »
Może się nie znam, ale czy na jałowych też czasem szarpie/trzęsie? Bo jak tak, to zacząłbym od prostej sprawy czyli wyczyszczenia przepustnicy.
Ale przyczyn może być wiele...

Offline krzysiek123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2019, 13:27:13 »
Nic się nie dzieje poza tym co napisałem .Wolne obroty może trochę za wysokie ok 900,stabilne  Jak dla mnie to w czasie jazdy nie powinno być mniej  jak1200 i wszystko byłoby ok.Czyszczenie przepustnicy planowałem dzisiaj zrobic,od czegoś  trzeba zaczać

Offline dawidr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2019, 20:23:04 »
Przydałby się jakiś tutorial jak wyczyścić tę przepustnicę. Na forum sporo o tym piszecie a nie wiadomo jak to zrobić, żeby czegoś nie zepsuć  :-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lutego 2019, 21:29:44 »
Tylko w valve przepustnica nie do końca odpowiada za obroty

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2019, 22:05:18 »
Pośrednio czy bezpośrednio - jak nie odpowiada, jak odpowiada. Mechu!
A to czy jest elektroniczna, czy silnik, rezystor na pedale gazu, sterownik wzniosu zaworów valvematic itd. - to tylko pochodne przyczynowo-skutkowe. To jeden z elementów odpowiedzialnych za obroty - a że nie jest jedyny, to fakt.
Jak przepustnica u mnie jest brudna, to na jałowych spada poniżej minimum i wszystko się trzęsie - a brudzi się od eksploatacji. Sterownik z powodu brudu myśli, że jest zamknięta, a ona nie jest tak zamknięta jak myśli sterownik.
Co to mówisz, Mechu?
Ja się nie upieram, że akurat w tym przypadku przyczyną jest przepustnica - nie wiem! - ale mówienie, że "przepustnica (?) nie odpowiada za obroty" to trochę przesada!

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2019, 23:04:25 »
przepustnica (?) nie odpowiada za obroty
I po co upraszczasz to co napisałem zmieniając tym cały sens wypowiedzi.
Zloguj sobie prace tego silnika i wtedy możemy podyskutować.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2019, 09:04:29 »
Masz rację.
I ja też mam rację :)

Offline krzysiek123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2019, 18:04:26 »
Panowie po co te nerwy , weźcie pozitiwum :beer: Jeszcze nic nie robiłem ,brak czasu.Odkryłem za to luz pokrywy filtra powietrza.Okazuje się że[ zamienniki może nie wszystkie] mają cieńszy kołnierz,przez co sprężyny dociskają pokrywę ale od strony aku pokrywa jest praktycznie rozszczelniona i może łapać lewe niefiltrowane powietrze.Wystarczy lekko poruszyć pokrywą.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lutego 2019, 18:15:10 »
Z tym filtrem powietrza, to prawda - pasuje tylko oryginał i Filtron :)
W Knechcie, który też nie pasuje (nie da się zamknąć pokrywy) powiedzieli mi, że cytuję: "nie umie Pan montować filtra powietrza".  <brawo> :thumbdown:

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2019, 13:08:42 »
Z tym filtrem powietrza, to prawda - pasuje tylko oryginał i Filtron :)
W Knechcie, który też nie pasuje (nie da się zamknąć pokrywy) powiedzieli mi, że cytuję: "nie umie Pan montować filtra powietrza".

potwierdzam, sprawdzałem po sobie bezpośrednio filtr oryginalny toyoty i filtrona. Zero subiektywnych różnic w pracy silnika, w jeździe. Oczywiście można sprawdzić na hamowni, ale jak ktoś ma możliwości, to bardzo proszę.

Z knechtem jeździłem jakiś czas i ewidentnie silnik pracuje inaczej, głośniej, bardziej twardo. Sporo poświęciłem czasu aby spróbować go dobrze zamontować (podobno można), ale w końcu dałem sobie spokój. Tandeta i tyle, jak na taką markę, choć sam materiał filtrujący wydaje się być bardzo dobrze wykonany. Szkoda, że ta uszczelka jest niedopracowana. Możnaby ją zastąpić czymś innym, ale szkoda zachodu.

Offline krzysiek123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2019, 09:17:18 »
Witam ponownie.P1589 Acceleration sensor learning value.P1589  Acceleration sensor learning value.Dwa  błędy pedał gazu i przepustnica .Przepustnicę czyściłem.Może jakieś pomysły co można zrobić samemu zanim wybule kase u mechanika i co to właściwie jest tak po chłopsku to P1589.Wszystko co znalazłem jest po angielsku.

Offline mars

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Marca 2019, 09:16:08 »
Witam ponownie.P1589 Acceleration sensor learning value.P1589  Acceleration sensor learning value.Dwa  błędy pedał gazu i przepustnica .Przepustnicę czyściłem.Może jakieś pomysły co można zrobić samemu zanim wybule kase u mechanika i co to właściwie jest tak po chłopsku to P1589.Wszystko co znalazłem jest po angielsku.
Sugeruję odłączenie akumulatora na kilka minut, lub bezpiecznika bodajże "EFI MAIN" (nr 31). Po tej operacji samochód nauczy się jałowych obrotów. Wadą jest utrata ustawień radia po odłączeniu klem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl