witam, tamat olejów u mnie jest dość bliski ...
jeśli chodzi o olej mobil s 10w40 to większego gówna nie widziałem :/ moja carina, civic 1.5 i opel astra 2.0 16v + samochody moich znajomych swego czasu miały zalany ten olej i dosłownie w każdym z tych motorów silnik w środku był czarny jak smoła, pełno tłustego nagaru ... Olej ten sam w sobie jest dość jasny po zalaniu a już po 1000km robi się czarny :/ ... ogólnie NIE POLECAM !
teraz zalałem 5w50 valvo .... narazie ok, z resztą o tych olejach słyszałem same dobre wypowiedzi .... i tą markę mogę polecić każdemu, tak samo jak motul ... co do Mobila to na pewno nie S ... jeśli już to syntetyki Mobil 1 ....
jesli chodzi o lanie mineralnego oleju do silników w carinie i w ogóle toyoty to jakieś kompletne nieporozumienie ?? Taki olej nie jest w stanie zapewnić odpowiednich własności smarnych ! jeśli ktoś ma mineralny to spokojnie może zalać olej półsyntety 10w40 np: valvoline ... lub 10w60 tutaj też słyszałem że olej Orlena jest dość dobry ...
apropos cieknięcia silników po wymianie oleju na syntetyk to jest jakiś wytwór mechaników z PGRu ! do silników toyoty spokojnie
można lać oleje rzadkie i to minimum półsyntetyki ... i nic nie będziecie ciec ... jeśli masz półsyntetyk i nie więcej niż 250kkm to spokojnie można zmienić na syntetyk ... w przypadku większego przebiegu to się chyba nawet nie opłaca bo i po co zmieniać na syntetyk ?
jeśli ktoś nie wie jaki olej miał zalany wcześniej to najbezpieczniejsza opcja 10w40 ...
w przypadku brania oleju to na pewno trzeba uważać na rzadkość .... dlatego nie radze skakać z mineralnego na syntetyk czy z jakiegoś 15w40 na 0w40 ... najlepszym wyjściem jest po prostu stopniowe zwiększanie rzadkości oleju bo silniki z dużymi przebiegami mogą już troszke brać i można przesadzić z rzadkością ....
wszystkie moje spostrzeżenia opieram na doświadczeniu własnym i moich znajomych którzy osobiście testowali wiele olejów w różnych warunkach ... mieliśmy okazje wymieniać oleje w różnych samochodach i lać przeróżne wynalazki i za jedną markę mogę w 100% ręczyć - VALVOLINE.
pozdro