Autor Wątek: Wymiana oleju (F)  (Przeczytany 79605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Stycznia 2009, 20:09:55 »
No Qaker State 15w-40 to jedyny porzadny minerał wysokiej klasy i jakosci, znajomy jezdzi na tym i silniki przezywają bude, ja sam wlałem do corollki E-10 i jest dobrze silnik chodzi cicho i mniej spala oleju niz mobila 10w40.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Stycznia 2009, 20:47:54 »
Quaker State troche ciezki do dostania :roll:, ale opinie jakze pochlebne :-P jak znajde w rozsadnej cenie, to moze przerzuce sie na niego z Petro Canady
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Stycznia 2009, 21:47:40 »
E Quakera sprzedaja w Polsce, spoko do dostania.
Importuja go ze Szwecji nazywa sie Super Blend Mineral 15w40 kosztuje ok.100zl za 5L.
jest jeszcze bezposredni produkt ze stanow HDX Uniwersal, tez spoko.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

25esz

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 28 Stycznia 2009, 12:42:15 »
ciekawe co lali (jaki mam olej) do mojej Cariny 1.8 (7A-FE) w Szwajcarii??
a Wy co polecacie, moze  polsyntetyk ??!!
Pozdrawiam
25esz

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Stycznia 2009, 15:19:41 »
jesli nie bierze za duzo oleju to pelny syntetyk jak najbardziej na miejscu;p
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 06 Marca 2009, 18:37:09 »
Z czystym sumieniem moge polecić firmę Arlpol na szyszkowej 35/37 w warszawie, mają bardzo tani olej, ja kupuje u nich texaco 10w40 5 litrów za 89 zł. Olej dobry a i cena w porzo.  <narka>

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 07 Marca 2009, 00:44:13 »
Witam.Jako ,że i umnie wymiany oleju nadszedł czas, proszę o rade.Moja Carinka ma już zrobione ponad 260000km.Poprzedni właściciel zarzekał się,że silnik jest zalany półsyntetykiem(mam faktury ,które zgadzały się z kartką przy silniku)kartka odpadła i pamiętam tylko ,że to był Mobil 1).Silnik jest suchutki i nigdzie nie ma ani jednego śladu oleju.Zrobiłem już 7000km od daty zakupu.Nie wiem czy nadal lać półsyntetyk czy przejść na olej mineralny?Jak sądzicie?Teoria mówi mineral ale skoro silnik jest suchy to czy by ie zostać przy syntetyku?

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 07 Marca 2009, 06:57:39 »
bez strachu przy polsyntetyku zostan, jak zacznie brac to zmienisz na mineralny i po klopocie :-)
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Marca 2009, 20:14:16 »
Czy ten olej mineralny, to ten?

Super Blend Mineral 15W-40 API SL/CI-4

Cytuj (zaznaczone)
Quaker State Super Blend Mineral 15W-40 API SL/CI-4 Super Blend Mineral 15W-40 to najnowocześniejszy olej mineralny wśród olejów o klasie lepkości SAE 15W-40. Spełnienie wymogów jakościowych API SL/CI-4 gwarantuje, przy jego stosowaniu, brak szlamów i nagarów w silniku, niskie zużycie własne i aż o 33% niższe zużycie łożysk, wałka rozrządu i dźwigienek zaworowych niż przy olejach w klasie API SJ/CF. Jest przy tym bardzo bezpieczny dla katalizatorów. Nowoczesna formuła oleju pozwala na jego stosowanie zarówno w samochodach nowych jak i 10 letnich i starszych, również zasilanych gazem.
Zastosowanie: samochody osobowe i dostawcze do 3,5 t. benzynowe i z silnikiem Diesla, z turbo doładowaniem włącznie.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 07 Marca 2009, 21:45:07 »
tak oto on
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 03 Listopada 2009, 23:07:58 »
Trochę odkopie temat.Już wiem dlaczego wszyscy narzekają na olej Castrol Magnatec  :-( Fajnie mi wyczyścił silniczek ale....kontrolka niskiego stanu oleju radośnie sobie miga jak zrobi się bardziej wilgotno,mam jeszcze 5k do wymiany a olej jest czarno brązowy(będę musiał go wymienić wcześniej),jedyne co mnie ciesz to,że silnik się nie rozszczelnił  :-)Ogólnie nie polecam....

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 04 Listopada 2009, 07:51:35 »
Trochę odkopie temat.Już wiem dlaczego wszyscy narzekają na olej Castrol Magnatec  :-( Fajnie mi wyczyścił silniczek ale....kontrolka niskiego stanu oleju radośnie sobie miga jak zrobi się bardziej wilgotno,mam jeszcze 5k do wymiany a olej jest czarno brązowy(będę musiał go wymienić wcześniej),jedyne co mnie ciesz to,że silnik się nie rozszczelnił  :-)Ogólnie nie polecam....

Fuksiarz, mi kiedyś w cordobie rozszczelnił. Castrolom mówimy NIE!!! High Mileage jednak jest ok.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #102 dnia: 04 Listopada 2009, 08:15:05 »
to zaleczy czym się jeździ. Od zawsze zalewam auta Castrolem i nigdy nie miałem problemu z tym olejem. Fakt zawsze jeździłem autami zakupionymi przeze mnie w salonie i to max 6 lat a przebiegi nie większe niż 150kkm

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Listopada 2009, 17:54:57 »
Ostanio sprawdził się u mnie Motul 7100,który jako jedyny do tej pory,starczył w ilości 5l na przejechanie 15kkm.Pozostał jeszcze stan na 1/3 wysokości bagnetu.Kolor jest klarowny,silnik był czysty,więc widać że nie zrobił smoły i syfu.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Stycznia 2011, 22:39:10 »
W carinie mam zalany Motul 8100 X-clean+ 5w40 i przy przebiegu 220kkm  i pomiędzy wymianami 10kkm nie robie zadnych dolewek oleju. Silnik w środku czysciutki jakby był niedawno zlozony. Wczesniej auto chodziło na Mobil 1 5w40 , ale ten olej to w 80% podroby juz są na naszym rynku.

Co do Valvoline , to w sprinterze 316cdi  jezdzę na 5w30. Nie ma najmniejszych problemow z tym olejem , Auto ma przebieg prawie 400kkm i cały czas odkąd my go posiadamy taki olej jest lany. A zrobiliśmy tym autem juz prawie 370kkm. Zmiany oleju ma średnio przy przebiegu 15 000km od ostatniej zmiany oleju , zmieniany tak co około miesiąca , półtora miesiaca (średnio auto robi przebiegi około 12-13kkm miesiecznie). Z silnikiem nie bylo zadnych problemow , raz miał pokrywe zaworów  ściaganą,  ale przez to ze trzeba było tulejowac gwint w głowicy jeden od swieczki i silnik czyściutki w środku był. Drugi sprinter 316 jezdził na 5w40 Castrola i przy przebiegu 310kkm silnik przechodzil remont , w środku wyglądal jakby go ktoś zalal jakimś czarnym syfem. Zmiany oleju miał co 10kkm robione , głosny był jak cholera i się najzwyczajniej zatarł w czasie jazdy (3000km od zmiany oleju) . Od remontu jest zalany Motulem X-clean 5w40 i silnik niedośc ze ciszej chodzi jak na castrolu to i po przebiegu 10kkm olej nie wygląda jak czarna farba olejna  jak to miało miejsce w przypadku Castrola.

Ogólnie u mnie busy śmigają na Valvoline lub Motulu i nie moge zlego słowa powiedziec o tych olejach. Zmieniane są tak mniej więcej co 10kkm lub 15kkm (zalezy wszystko ile auto jezdzi , jak mniej to ma czestsze wymiany oleju (co 10kkm) , jak więcej to rzadsze z tego względu ze zwykle czasu nie ma na wymiany. Ale max to 15kkm i nie wiecej jest robione u nas na olejach.

W jeszcze jednym busie przeszedlem z elfa turbo 15w40 na Valvoline maxlife 10w40 , lecz teraz planuje przy kolejnej zmianie zalac juz silnik Motulem 6100 Synergie+ 10W40.

« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2011, 22:45:48 wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka  . :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl