Autor Wątek: Sprzedaż samochodu - rękojmia  (Przeczytany 11823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sprzedaż samochodu - rękojmia
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Marca 2019, 12:30:47 »
Jeśli ten zapis "kupujący zapoznał się ze stanem pojazdu......" nie ma mocy prawnej, to mogę kupić od ziomka auto i przyjść za pół roku że mi coś dzwoni w silniku i chcieć pieniędzy. Poza tym z tego co widzę, brak wiedzy nie zwalnia ani sprzedającego ani kupującego z odpowiedzialności. Także wg. mnie: widziały gały co brały.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Marca 2019, 12:39:30 »
Wiadomo zasięgnąć opinii prawnika ale tylko i wyłącznie  takiego, który obraca się w przedmiocie umów, gwarancji, rękojmi i odpowiedzialności (zwłaszcza w obrocie samochodami) czyli ma praktykę w tej materii, albowiem u nas jest tak, że co prawnik to inne zdanie i  prawnik od alimentów do tego na pewno się nie nadaje.

Prywatnie wydaje mi się, że jak sprzedający nie zataił (specjalnie) żadnej wady czy naprawy z tym związanej to może spać spokojnie, a jak oszukał kupującego świadomie to może się martwić.

Osobiście miałem jedno takie zdarzenie, że sprzedałem swojego Fiata Tipo (parolatka) a na drugi dzień po sprzedaży kupujący dzwonił, że się rozmyślił i go to auto już nie interesuje i że chce go zwrócić. Stanowczo stwierdziłem, że nie zgadzam się na zwrot i że mnie to auto też już nie interesuje bo go sprzedałem czyli przeniosłem własność przedmiotu umowy. Sprawa się skończyła na dwóch telefonach i auta nie przyjąłem. 

Zawsze standardowo piszę  w umowach kupna sprzedaży, że kupujący zna stan techniczny oraz, że gwarancja i rękojmia nie ma zastosowania.  W ten sposób wyrażam swoje zdanie, że jak sprzedaję to jest to moje nieodwołalne stanowisko.

« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2019, 12:49:22 wysłana przez czp »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Marca 2019, 12:49:37 »
Wiadomo zasięgnąć opinii prawnika ale tylko i wyłącznie  takiego, który obraca się w przedmiocie umów, gwarancji, rękojmi i odpowiedzialności (zwłaszcza w obrocie samochodami) czyli ma praktykę w tej materii, albowiem u nas jest tak, że co prawnik to inne zdanie i  prawnik od alimentów do tego na pewno się nie nadaje.
To chyba raczej oczywiste. Podobnie jak z wadą wzroku nie idzie sie do proktologa, a jeden i drugi są lekarzami

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Marca 2019, 19:21:54 »
Bardzo dobry temat, bo może to spotkać każdego w tym popier....ym kraju i już się odzywają specjaliści ?zapis nie ma znaczenia, mocy prawnej itp?.
Kolega pyta czy ktoś miał z tym do czynienia. W tym kraju socjalizm pierze ludziom mózgi,
ktorzy uważają ze wszystko się należy .... 

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2019, 08:44:47 wysłana przez fazibazi »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Marca 2019, 09:31:40 »
A najciekawsze, że każdy może być po jednej, jak i po drugiej stronie. Tak więc wszystkie odpowiedzi i porady w tym wątku są jak kij - mają dwa końce.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Marca 2019, 10:32:11 »
Na końcu każdego takie sporu jeżeli strony skierują sprawę do sądu (czy to z powództwa cywilnego czy w sprawie karnej) jest proces sądowy zakończony orzeczeniem i dopiero takie orzeczenie (czy wyrok) ale już prawomocne przyniesie nam rozstrzygnięcie w sprawie. (pomijając odwołania). Tak więc taka droga jest niejednokrotnie baaaardzo długa.

Znajomy miał prowadzoną sprawę karną bo jak się okazało sprzedał swoje auto, które miał parę miesięcy z przekręconym do tyłu mocno licznikiem i został posądzony o oszustwo. Sprawa ciągnęła się w prokuraturze ponad dwa lata ( w tym powoływano różnych biegłych). Ustalono bezsprzecznie, że licznik został cofnięty o około 200 tyś km jednak nie ustalono, który z poprzednich właścicieli auta dopuścił się tego czynu i sprawę ostatecznie prokuratura umorzyła. Nie wiem czy były tam jeszcze procesy cywilne i jak się zakończyły.

Trzeba też pamiętać o tym, że każdy sąd jest niezawisły ( taki powinien być) tak więc w tej samej sprawie dwa różne składy orzekające mogą wydać dwa zupełnie inne wyroki. Najbardziej jest to widoczne przy wszelkiego rodzaju odwołaniach do wyższej instancji.

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2019, 10:35:13 wysłana przez czp »

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Marca 2019, 20:21:31 »
Sprawa załatwiona polubownie, dałem 2tys. na naprawę. Nie chciałem włóczyć się po sądach, trochę przez to że to był znajomy.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Marca 2019, 21:33:59 »
Teraz facet straszy mnie sądem i podpiera się rękojmią.
powyższe średnio pasuje do zachowania znajomego. Ale jak jesteś zadowolony z rozwiązania to spoko :)
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Marca 2019, 21:52:34 »
Sprawa załatwiona polubownie, dałem 2tys. na naprawę. Nie chciałem włóczyć się po sądach, trochę przez to że to był znajomy.
Czyli przyznałeś się do winy.

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Marca 2019, 07:22:11 »
Czyli przyznałeś się do winy.
Właśnie ?! Strach teraz sprzedać używany samochód !! :wallbash:

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Marca 2019, 08:37:40 »
Nie. Tylko nie można zatajać różnych wad.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2019, 21:44:52 wysłana przez fazibazi »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Marca 2019, 09:03:10 »
teraz sprawa jest bardziej otwarta. Wystarczy że nowy właściciel stwierdzi, że jednak wada okazała się większa i kosztowniejsza  <taniec>

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Marca 2019, 09:15:12 »
Myślisz że przekazałem pieniądze bez stosownego oświadczenia sporządzonego przez prawnika? Podpisał oświadczenie. Teraz dopiero wiem że sprzedając samochód w umowie musi się znaleźć zapis o wyłączeniu przepisów rękojmi za ewentualne wady.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Marca 2019, 13:21:15 »
Trzeba było by sprawdzić czy wprowadzenie tego zapisu jest zgodne z prawem. I tak w kółko :)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Marca 2019, 14:21:47 »
powyższe średnio pasuje do zachowania znajomego.

I właśnie w ten sposób traci się znajomych i przyjaciół - wspólne interesy i sprzedaż samochodu
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl