Autor Wątek: Sprzedaż samochodu - rękojmia  (Przeczytany 11808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Sprzedaż samochodu - rękojmia
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Marca 2019, 14:29:52 »
Nie. Tylko nie można zatajać różnych wad.
Kto mówi o zatajaniu ? , przy używanym samochodzie usterka może w każdej chwili powstać , pomimo dobrej wiary sprzedającego

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Marca 2019, 14:45:29 »
Cytat: Wojak WRO link=topic=45602.msg631107#msg631107
date=1552569707
Cytat: vagon1
link=topic=45602.msg631047#msg631047
date=1552509239
powyższe średnio pasuje do zachowania znajomego.

I właśnie w ten sposób traci się znajomych i przyjaciół - wspólne interesy i sprzedaż samochodu
Nawet gdyby to nie był znajomy postąpił bym tak samo. Postaw się na miejscu kupującego. Ciekawe jakbyś się czuł

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Marca 2019, 15:33:26 »
Ktoś kupuje używany samochód i go sprawdza. Jak długo chcesz naprawiać mu powstałe w trakcie jego użytkowania usterki? To nie jest nowy pojazd, który nie ma wad. Widocznie o zaistniałej wiedziałeś skoro postanowiłeś partycypować w kosztach naprawy.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Marca 2019, 15:49:18 »
Nie wiedziałem. Poczytaj o rękojmi. Jeżeli sprawa trafi do sądu to jesteś na łasce sędziego i biegłego. Nigdy nie jesteś pewien że wygrasz. A wtedy koszty rosną w zastraszającym tempie. Facet przejechał od zakupu 500km więc sąd mógł uznać że usterka mogła być już u mnie. Wolałem tego uniknąć i postąpiłem jak postąpiłem. Każdy postąpi jak będzie uważał. Zacząłem wątek z myślą o wskazanie prawnego rozwiązania problemu z autopsji. A otrzymałem trzy strony z (wyjątkami) postów Wujków dobra rada.Temat uważam za zamknięty.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Marca 2019, 16:23:27 »
Sąsiad sprzedawał kilka lat temu samochód, w którym silnik wyraźnie głośno pracował. Po kilku dniach od sprzedaży kupujący wrócił i zrobił awanturę. Następnego dnia samochód był już z powrotem u sąsiada.

Kiedyś kupiłem samochód od mechanika. Po przejechaniu kilku km okazało się, że bierze i wypycha płyn chłodzący - w zależności od ciśnienia w układzie. Ewidentnie coś popsute. Sprzadawca próbował naprawiać ale ostatecznie nie naprawił i po mini awanturze zwrócił pieniądze.

Autopsja powyżej natomiast zgadywałbym, że konkretniejszych porad prawnych lepiej szukać na forum prawniczym  :grin:. Pozdrawiam.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Marca 2019, 16:45:50 »
Życzę wszystkim takiich sprzedających

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Marca 2019, 17:02:52 »
Nie wiedziałem. Poczytaj o rękojmi. Jeżeli sprawa trafi do sądu to jesteś na łasce sędziego i biegłego. Nigdy nie jesteś pewien że wygrasz. A wtedy koszty rosną w zastraszającym tempie. Facet przejechał od zakupu 500km więc sąd mógł uznać że usterka mogła być już u mnie. Wolałem tego uniknąć i postąpiłem jak postąpiłem. Każdy postąpi jak będzie uważał. Zacząłem wątek z myślą o wskazanie prawnego rozwiązania problemu z autopsji. A otrzymałem trzy strony z (wyjątkami) postów Wujków dobra rada.Temat uważam za zamknięty.
O tym dokładnie pisałem i jeden mądry już mnie zwyzywał. Taki to kraj - ?specjaliści od wszystkiego?są wszędzie! Monitor i klawiatura wystarcza do bycia ekspertem!

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Marca 2019, 17:47:08 »
Nie rozumiem dlaczego poszedłeś na ugodę skoro sprzedałeś sprawny samochód, bez wad o których nie wiedziałeś ....

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Marca 2019, 18:42:08 »
Bo jestem uczciwy i jeżdżę Toyotą

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Marca 2019, 21:50:12 »
Może zamkniemy bo robi się gównoburza a porada prawna już niepotrzebna.  :o
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl