Autor Wątek: PRIUS 3 2012 - wibracje na pedale gazu po załączeniu silnika spalinowego  (Przeczytany 5711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stealth14x

• Prawie Toyot
Witajcie,

Mam dwa tematy które chciałbym poruszyć odnośnie PRIUS 3 - 2012, 180 kkm

1) W moim aucie jest tak, że gdy załącza się silnik spalinowy to na pedale gazu pojawiają się nieprzyjemne wibracje i występują cały czas gdy pracuje silnik spalinowy. Te wibracje wyczuwam też na karoserii samochodu. Auto kupiłem jako używane i tak miałem od początku. Ale czy to jest normalne zjawisko w P3 i w hybrydach ?

2) Gdy po uruchomieniu silnika przestawiam dźwignię w pozycję "D" to czasem daje się zaobserwować wyraźne szarpnięcie mechanizmu a innym razem wchodzi bardzo miękko. Czy też tak macie ?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Witaj. Mam P3 2012r 190kkm.
1) nic takiego nie mam
2) nic takiego nie mam, czasami już przy ruszaniu z miejsca odczuwam że blokuje auto hamulec pomocniczy (jak były mrozy, teraz ustąpiło)
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2019, 23:41:50 wysłana przez mbauris »

Offline rumpelst

• Toyot Leżący
  • *
Rozumiem, że to są wibracje silnika przenoszące się na maskę i pedał gazu. Miałem wibracje silnika w swoim Aurisie hybrid i pochodziły one z zapchanego zaworu egr. W serwisie przedmuchali mi ten zawór i po sprawie.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
odnośnie skrzyni biegów to taki objaw będziesz miał przeważnie jak nie używasz hamulca "ręcznego" przy wyłączaniu auta, wystarczy że zaparkowałeś na pochyleniu i później odpalasz i jest taki efekt. Dla pewności czy to z tego powodu zrób tak: przed wyłączeniem auta zaciągnij ręczny, przestaw automat na "luz", wciśnij klawisz od elektronicznego hamulca "P" i wyłącz auto. Spróbuj tak zrobić kilka razy i sprawdź czy objawy ustąpiły.
Prius 2

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
zrób tak: przed wyłączeniem auta zaciągnij ręczny, przestaw automat na "luz", wciśnij klawisz od elektronicznego hamulca "P" i wyłącz auto.

zrób tak: przed wyłączeniem auta zaciągnij ręczny, przestaw automat na "luz", PUŚĆ PEDAŁ HAMULCA (aby auto "zawisło" na ręcznym), wciśnij klawisz od elektronicznego hamulca "P" i wyłącz auto.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **

1) W moim aucie jest tak, że gdy załącza się silnik spalinowy to na pedale gazu pojawiają się nieprzyjemne wibracje i występują cały czas gdy pracuje silnik spalinowy.

Na pewno tak nie mam ale znalazłem podobny przypadek, z tą różnicą, że wibracje na pedale pojawiały się tylko przy pewnych prędkościach. U Ciebie może to być raczej zwieszenie silnika.

Tam pomogła wymiana połączenia skrzyni biegów cv (ang. cv joint). Auto miało dużo wcześniej kolizję - lewy przód. Potem zawodziły kolejno drążek kierowniczy i łożysko lewego koła. Mechanik Toyoty stwierdził, że kolizja mogła spowodować zmianę geometrii w przeniesieniu napędu a w związku z tym wcześniejsze zużycie. On stawiał na zawieszenie silnika i przekładni ale ostatecznie wyszło, że to cv joint. Po wymianie forumowicz był zadowolony.

Tu historia:
https://www.justanswer.com/toyota/8p9jq-prius-prius-stutters-vibration-comes-back-gas.html
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2019, 10:10:14 wysłana przez KilgoreT »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
zrób tak: przed wyłączeniem auta zaciągnij ręczny, przestaw automat na "luz", PUŚĆ PEDAŁ HAMULCA (aby auto "zawisło" na ręcznym), wciśnij klawisz od elektronicznego hamulca "P" i wyłącz auto.
Ja po kilku latach używania automatu wprowadziłem wg mnie bardzo ważny element. A mianowicie
Po zaparkowaniu wrzucam na N, odpuszczam na ułamek sekundy hamulec, następnie znowu wciskam hamulec (powtarzam tę czynność 2 lub 3 krotnie)
Dlaczego to robię?
Gdy parkujemy bardzo często dojeżdżamy do krawężników, i jak to w automatach jest auto się nie cofnie, i gdy wtedy zaciągniemy hamulec ręczny, koła będę napierac na krawężnik, albo czasami nawet lekko wjadą na krawężnik. Wielokrotnie widzę zaparkowane automaty, których koła wiszą w powietrzu, a opony są oparte o kant krawężników.
Dlatego w pozycji N kilka razy naciskam hamulec i odpuszczam na ułamek sekundy, by auto odjechało od krawężników (żeby nie napierało), przy okazji czasami koła znajdą sobie jakiś dołek i bez żadnego naprężenia zatrzymają się. Wtedy zaciągam ręczny odpuszczam nożny, daje na P i wyłączam auto

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Operacji niemalże tyle co przy cumowaniu statku...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Operacji niemalże tyle co przy cumowaniu statku...

Tyle czasu zajęło mi opisanie tej czynności, czytanie niewiele mniej, ale sama czynność trwa 2 sekundy  :-)

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
Może najprościej nie dojeżdżać do krawężników. Czytam i zastanawiam się nad celem tych czynności. Gdyby tak robić to może byłaby jakaś wzmianka w instrukcji? Po wyjściu z auta może jeszcze sprawdzacie czy dobrze staneliscie, i tak że 2-3 razy? Chyba lekko przesadzacie.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
Odp: PRIUS 3 2012 - wibracje na pedale gazu po załączeniu silnika spalinowego
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Marca 2019, 21:17:35 »
Miałem wibracje silnika w swoim Aurisie hybrid i pochodziły one z zapchanego zaworu egr. W serwisie przedmuchali mi ten zawór i po sprawie
ja mam wibracje (nieprzenoszace sie na pedal a tylko ogolnie na bude) tylko przy okreslonej predkosci obrotowej, powiedzmy 2500 RPM, myslisz ze to bedzie EGR?
auto-niemcy.prv.pl

Offline rumpelst

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marca 2019, 21:37:02 »
Dokładnie tak było u mnie. Na wysokich obrotach nie było wibracji.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2019, 22:01:14 »
Gdy po uruchomieniu silnika przestawiam dźwignię w pozycję "D" to czasem daje się zaobserwować wyraźne szarpnięcie mechanizmu a innym razem wchodzi bardzo miękko. Czy też tak macie ?

Lechu odnosiłem się do tego problemu. Może za bardzo szczegółowo to opisałem. Wystarczy dać na N puścić na 1s hamulec i znowu nacisnąć, dalej wiadomo.
Nie wiem czy ten problem dotyczy e-cvt, ale na pewno dotyczy to automatu hydrokinetycznego. Przez prawie 5 lat miałem taką w Corolli e12, i gdy czasami w pośpiechu zostawiłem auto w takim naprężeniu, to potem był problem z przesunięciem z P na D

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Marca 2019, 01:37:06 »
Sprawdz to https://youtu.be/wzCACoJn-wM
Temat poruszany takze w innym temacie na forum.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2019, 07:15:23 »
Ja też przy pakowaniu przodem/tyłem do krawężnika "odpuszczam" w przeciwnym kierunku, zanim zaciągnę "ręczny" i dopiero na koniec P. Ewentualne naprężenia mamy wtedy na hamulcach tył a nie na układzie napędowym.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2019, 20:23:09 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl