Autor Wątek: Toyota Touch 2 - firmware update (Display Audio Software)  (Przeczytany 155417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline popow

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Touch 2 - firmware update (Display Audio Software)
« Odpowiedź #120 dnia: 16 Stycznia 2020, 20:23:04 »
Cześć,

Po południu dodam fotki. Zamontowałem Pioneera AVH-Z9200DAB.

Obiecnane foto:

Offline Zibi_z

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 17 Stycznia 2020, 08:14:25 »
Dzięki za podzielenie się swoim wyborem i fotkami z montażu.

Niestety radio wygląda średnio, dodatkowe ramki zawsze tak zrobią.
ale mam pytanie:
ma wsparcie dla wyświetlania info po CANBUS: klima, hsd, spalanie, czujniki parkowania, kamera cofania, wbudowany mikrofon działa?

Radio ma możliwość instalowania aplikacji czy tylko te fabryczne plus to co z telefonu po AndroidAuto?

pozdrawiam
Auris II HSD<-Auris I 1.6<-Nissan Almera<-Fiat TIPO

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #122 dnia: 17 Stycznia 2020, 10:12:55 »
Szkoda ze radio nie jest większe i nie zajmuje całego otworu. Wtedy był by mega efekt.

Offline popow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 17 Stycznia 2020, 20:18:48 »
Niestety radio wygląda średnio, dodatkowe ramki zawsze tak zrobią.
ale mam pytanie:
ma wsparcie dla wyświetlania info po CANBUS: klima, hsd, spalanie, czujniki parkowania, kamera cofania, wbudowany mikrofon działa?

Radio ma możliwość instalowania aplikacji czy tylko te fabryczne plus to co z telefonu po AndroidAuto?

Tak zgadza się, bez ramek tamto oryginalne miało świecące przyciski i może wyglądało lepiej, ale te przyciski dotykowe były beznadziejnie trudne w używaniu podczas prowadzenia pojazdu. Wole jednak brzydkie radio ale działające i ergonomiczne :)

W Pioneerze nie ma niestety wsparcia do CANBUS dla Toyoty Auris.
Ale jedyna istotna funkcja którą straciłem to brak możliwości wyciszenia brzęczyków od czujników parkowania. Czujniki działają niezależnie od radia więc jest OK.
Spalanie - nigdy tego nie użyłem bo tego nie dało się używać. Animacja HSD - ile można to oglądać. W razie jak chcę popatrzeć mam między zegarami :) Wolę zamiast animacji pożądny dźwięk z Flaców.

Kamera cofania podłączona ta sama co była w oryginale - działa bez problemów. Potrzebna przetwornica lub stabilizator z wyjściem 6V DC. Do ori radia przychodzi analogowy sygnał załączenia wstecznego więc nie potrzebny CANBUS aby włączać obraz z kamery automatycznie.

Wbudowanego mikrofonu nawet nie probowałem uruchomić bo dźwięk z niego był jak ze studni, wolę dołożony za lusterkiem - nie rzuca się w oczy a dźwięk 100 razy lepszy.

Radio zamknięte - brak możliwości instalacji czegokolwiek - za to działa bez pudła. Fabrycznych aplikacji nie zanotowałem w radiu. Odtwarza muzykę w mp3 i co ważne w FLAC, można przeglądać po katalogach i plikach a nie tylko tagach jak w oryginalnym. Oczywiście opcja przeglądania muzyki po tagach też jest. Ma spotify Connect jak ktoś nie chce android auto/apple car play, ma DAB+.
 Aplikacje te co udostępnia Apple CarPlay. CarPlay działa bez żadnej zawiechy - bezprzewodowo. Uruchamiam samochód i po 10 sekundach mam połączenie z telefonem. W oryginalnym radiu zwykły bluetooth potrafi się aktywować ponad minutę. Android Auto nie wiem, nie używałem.

Ja osobiście bym nie zalecał radia z androidem - ale to rzecz gustu.
Nie mam czasu ani chęci na grzebanie, updatowanie chińskiej elektroniki z softem niewiadomego pochodzenia.
Komputerów mam po dziurki w nosie w pracy :)
Dla mnie współczesna nawigacja online, spotify, telefon  ma działać z minimum wysiłku bez zawieszania i podłączania kabelków.
Telefon leży w ładowarce Qi i robi to co ma robić wyświetlając efekty pracy na ekranie radia.

Działaniem oryginalnnego radia z Navi byłem po dwóch latach tak sfrustrowany że nie straszna była mi kwota do wydania za pioneera

Offline Mario122112

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #124 dnia: 12 Lutego 2020, 10:17:16 »
Hej
Przepraszam jesli bede zaśmiecał forum... jestem nowy i włąsnie kupiłem aurisa 2013 hybrydowego na nawigacją ktra nigdy nie była aktualizowana. prosze o pomoc co i jak mam zrobić aby miec w miarę aktualne mapy.

wersja oprogramowania: 2.7.4L
ID mapy: EUL20121019

prosze o pomoc

Mariusz

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 12 Lutego 2020, 21:36:59 »
Hej
Przepraszam jesli bede zaśmiecał forum... jestem nowy i włąsnie kupiłem aurisa 2013 hybrydowego na nawigacją ktra nigdy nie była aktualizowana. prosze o pomoc co i jak mam zrobić aby miec w miarę aktualne mapy.

wersja oprogramowania: 2.7.4L
ID mapy: EUL20121019

prosze o pomoc

Mariusz
Najtaniej to będzie chyba kupić za 190zł kod tutaj https://www.ebay.pl/itm/2019-2-Code-activation-maps-Toyota-Touch-Go-Toyota-Touch-Go-Plus-Europe-/112827837305  a później wklepać zgodnie z instrukcją.

W sklepie polskim Toyoty będzie to kosztowało 500zł, więc znacznie drożej.

Jak będziesz miał kod to same mapy pobierzesz stąd: http://mapupdatecontent.toyota-europe.com/Updates/Toyota/6.14.0L_EU/6.14.0L_EU.zip (wersja LOW), jeśli masz rozpoznawanie mowy i budynki 3D to musisz pobrać wersję HIGH.

http://mapupdatecontent.toyota-europe.com/Documents/Dealer%20Guide/MapUpdate_16MM_DealerGuide_English.pdf

Ta aktualizacja zawiera również duży lifting oprogramowania Toyota Touch 2, więc wydaje się że warto.

https://blog.toyota.co.uk/toyota-touch2-with-go-receives-major-software-upgrade

Tutaj masz opisane jak to kupić w sklepie Toyoty https://blog.toyota.co.uk/toyota-touch-2-how-to-update-your-maps-and-software

W tej cenie dostaniesz dwie aktualizację. Moim zdaniem nie warto, czasami jest w tej cenie MapCare na trzy lata, wtedy warto.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2020, 21:51:34 wysłana przez mariuszs »

Offline Mario122112

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #126 dnia: 13 Lutego 2020, 09:10:30 »
dziękuję bardzo za podpowiedź...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 13 Lutego 2020, 11:14:32 »
Cytuj (zaznaczone)
W tej cenie dostaniesz dwie aktualizację. Moim zdaniem nie warto, czasami jest w tej cenie MapCare na trzy lata, wtedy warto.

Zgadzam się. Właśnie zacząłem się czaić. Ciekawe, kiedy się znów zdarzy promocja na mapki...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 02 Czerwca 2020, 14:01:34 »
Hej,

Czy dobrze rozumiem, ze w mojej Aurisce z 2016 w ktorym mam chyba Toyota Touch&Go 2  nie bede mial mozliwosci uzywania Android Auto bez dolozenia modulu?

Na razie probowalem sie polaczyc z telefonu z Androidem 10 przez kabelek i nie szlo -> obstawiam, ze to auto po prostu nie wspiera Android Auto i tyle?

Pozdrawiam,

Marcin

pireus

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 02 Czerwca 2020, 14:26:53 »
Czy dobrze rozumiem, ze w mojej Aurisce z 2016 w ktorym mam chyba Toyota Touch&Go 2  nie bede mial mozliwosci uzywania Android Auto bez dolozenia modulu?
Nie będziesz miał nigdy takiej możliwości i żadnego modułu nie możesz dołożyć. Musisz zmienić multimedia .

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 02 Czerwca 2020, 14:47:07 »
Dzieki za odp. jesli chodzi o ten modul to myslalem o takim czyms - nie wiem jak to sie dokladnie nazywa

https://sklephadron.pl/uniwersalne/5601-modul-android-auto-i-carplay.html

To chyba polega na podlaczeniu tego urzadzenia z tylu do radia na zlaczach RCA.  Tyle, ze kosztuje 1200 + montaz (z ktorym moze i dalbym sobie rade).

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 02 Czerwca 2020, 14:52:01 »
Dokładnie, taki moduł będzie działał. Nasze radyjka posiadają ukryte wejście wideo które można wykorzystać i pojawi się wejście AV w menu - więcej info tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=YClMG8sqnCI

Jednak to rozwiązanie ma dwie wady:
- jest drogie, za podobną kwotę można zakupić chińczyka z androidem
- nie będzie działał dotyk ani sterowanie z kierownicy, sterowanie odbywa się wtedy za pomocą dedykowanego manipulatora

Więc tak średnio się to opłaca :/

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 02 Czerwca 2020, 15:30:18 »
O Panie, jak ma nie dzialac sterowanie z kierownicy to ja jednak podziekuje za taka zabawe.

No to powiem szczerze - troche sie zawiodlem na multimediach, sam do konca nie sprawdzilem tematu ale bylem pewien ze Toyota stoi lepiej jesli chodzi o aplikacje.

Trudno - bede jezdzic na NaviTelu ;)

Dzieki 100 za porady!

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 02 Czerwca 2020, 20:30:16 »
Moim zdaniem najbardziej sensownym rozwiązaniem do naszych pojazdów jest dobry smartfon i do niego odpowiedni uchwyt. Osobiście skusiłem się na propozycję https://www.brodit24.pl/ i jestem bardzo zadowolony. Zestaw uchwytu tani nie jest, ale tym miejscu jest bardzo poręcznie, a sam telefon nie grzeje się jak przy szybie jadąc pod słońce.

Przechodziłem przez zabawę z mirrorlinkiem czy dedykowaną, niefabryczną stacją. Oba rozwiązania to porażka.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 02 Czerwca 2020, 20:41:03 »
Zestaw uchwytu tani nie jest,
To są najlepsze uchwyty na rynku  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl