Autor Wątek: Słaby nawiew powietrza (F)  (Przeczytany 34043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kisiel321

• Gość
Słaby nawiew powietrza (F)
« dnia: 24 Maja 2005, 15:19:20 »
Witam czystkich klubowiczów. Nie wiem czy w waszych carinkach też jest taki słaby nadmuch powietrz na szybę. Teraz trochęi parują szybki i słabo widać. Parowanie pusza dopiero jak dam na maksa ciepłe powietrze, ale trochęto trwa i idzie sięugotować w aucie. Nawiew na wnętrze jest ok, ale na szybęsłabo czuć. :modlitwa
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2010, 16:28:40 wysłana przez Miche »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Słaby nawiew powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2005, 15:25:38 »
Filtr pyłkowy trzeba wymienić zapewne i będzie po kłopocie.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2005, 15:25:58 »
Ja wyczyściłem podszybie (po podniesieniu maski trzeba zdjąć takie plastikowe osłony - trochęroboty). Sporo liści stamtąd wygrzebałem. Może to pomoże.

Lew2
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2005, 21:40:06 »
Czesc tak jak piszą koledzy do tego zobacz czy masz podłączone kanały do nawiewów i czy rozdzielnik powietrza faktycznie działa Znajdziesz to wszystko w środkowej konsoli

qnaro

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2005, 22:13:16 »
I luknij czy wogóle filtr przeciwpyłkowy JEST na swoim miejscu.Jak kupiłem moją niunię :D  to filtra nie było i był na wymienniku nieeeezły syfilis! Jak mogłem tak wyczyściłem i jest si,ale to co stamtąd wygarnąłem to historia!

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2005, 22:29:43 »
własnie jak nie filtru to różne paprochy wpadają dale do nawiewu i jest wtedy problem

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2005, 23:24:25 »
a jeżeli masz filtr z włókna to przynajmniej przeczyść go odkurzaczem to i tak już dużo pomoże

danielo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2005, 15:38:05 »
na zaparowane szyby najlepsza jest klima  :abadgrin

far77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2010, 17:12:29 »
Od samego początku po kupnie autka dało się zauważyc bardzo słaby nawiew,tłumaczyłem to sobie zapchanym filtrem kabinowym i dzisiaj zabrałem się za to,niestety filtra kabinowego nie było ale w zamian troszke liści w srodku.Odkurzaczem oczyściłem z lisci miejsce na filtr kabinowy założyłem nowy filtr ale nawie nadal bardzo słabo wieje.Czy teraz rozebrać podszybie bo moze tam jest przypachane wejscie powietrza czy rozebrac wentylator ???

Na przyszłosc prosiłbym abys poswiecil 10 sekund na sprawdzenie w szukajce czy watek na ten sam temat juz nie istnieje

Scaliłem

Eddie
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2010, 18:23:16 wysłana przez eddie »

far77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2010, 20:38:06 »
Sorki,nie zauważyłem wątku z pośpiechu  <zalamka>.Wracajac do tematu,wejscie na filtr oczywiscie wyczysciłem i odkurzyłem,rozdzielac powietrza działa OK,dmuchawa też pracuje bardzo ładnie,wyglada na ewidentne przytkanie gdzies w obiegu lub jego wejsciu na podszybiu.Jutro rozbiore podszybie i zobaczymy co tam sie dzieje-bo rozumiem ze powietrze do kabiny jest właśnie łapane w tym miejscu.

far77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maja 2010, 16:13:02 »
Sytuacja została dzisiaj zlokalizowana ale niestety nie nareperowana,wszystko wskazuje że filtr przeciwpyłkowy był tylko zamontowany w fabryce i po paru latach został wyjęty co spowodowało że wszystkie nieczystosci sukcesywne zalepiały nagrzewnice co utrudnia przepływ powietrza.teraz pozostaje tylko ja wyjać i wymyć żadne inne sposoby dzisiaj nie skutkowały mycia jej w swoim miejscu zamontowania.

far77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maja 2010, 17:44:26 »
Poprawka,zalepiony jest dokładnie skraplacz klimatyzacji,jutro jeszcze jedna próba preparatem MOTIP do czyszczenia skraplaczy,mam nadzieje ze pomoże.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2010, 17:59:37 »
Byłeś kiedyś na odgrzybianiu klimy gdzie robiono to pod dużym ciśnieniem?

Ja jeżdżę do takiego zakładu, gdzie facet używa właśnie takiej metody. Konkretnie rzecz ujmując środek dezynfekujący/grzybobójczy rozpyla na parownik (skraplacz to masz pod maską a nie w kabinie!) za pomocą odpowiedniej końcówki za pośrednictwem kompresora. Jest to moim zdaniem najlepsza metoda bo dociera wszędzie gdzie trzeba a jednocześnie silny pęd rozpylonego środka mechanicznie oczyszcza wszelkiego rodzaju nagromadzony syf (czego nie można powiedzieć o ozonowaniu, zwykłym rozpylaniu środka czy "piankowaniu").

Rozmawiałem z nim kiedyś na ten temat bo z początku wydało mi się to mało profesjonalne, ale szybko mi wyjaśnił jakie są zalety właśnie takiego sposobu mycia parownika i jakie przypadki udało mu się w ten sposób "uleczyć". Potem na własnej skórze przetestował tę metodę u niego mój znajomy właśnie z zasyfionym mocno parownikiem. Oczywiście podziałało :D

Jako, że wyjęcie parownika to duuuży problem, to polecam zacząć od tego i dopiero ewentualnie potem się martwic jeśli nic to nie pomoże....
Zanim pojedziesz do zakładu też możesz spróbować to jakoś rozmiękczyć (np. pianką) tak, by oni mieli już ułatwione zadanie :D

far77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maja 2010, 18:31:07 »
Oczywiscie miałem na mysli parownik,czy rozumiem że spryskuje preparatem parownik i po jakimś czasie przedmuchuje kompresorem,mysle ze to bardzo dobry pomysł.Czy mozesz dac namiar tego człowieka lub zakładu bo i tak czeka mnie nabicie klimatyzacji.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2010, 19:01:20 »
Nie! .... Środek wlewany jest w odpowiedni aplikator... Powietrze tłoczone przez kompresor jest tylko gazem nośnym dla tego środka. W praktyce sposób czyszczenia parownika bardzo przypomina sposób w jaki karcherem czyści się auto. To środek grzybobójczy/dezynfekujący pod dużym ciśnieniem myje ten parownik.

Piankę zaproponowałem jako sposób na dodatkowe zmiękczenie syfu przed pojechaniem do gości od klimatyzacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl