A próbowaliście wymieniać uszczelki chroniące "podszybie"? Tak pytam, bo czytając to forum odnoszę wrażenie, że jestem jedynym użytkownikiem Cariny który nie zaobserwował tego zjawiska....
Ale ogólnie to powód takiego parowania przy wyłączonej klimie może być raczej tylko tym, o którym piszecie.
Co do tłustych szyb, to możliwe, że kanały są zasyfione. Natomiast z doświadczenia wiem, że szyba po prostu się brudzi... W końcu nawiew jest niemal non-stop na nią ustawiony. Filtr nie wyłapie wszystkich zanieczyszczeń, szczególnie tych będących początkowo w formie gazu (nie pyłu)... Po prostu warto myć szybę... I też z doświadczenia wiem, że nie warto bawić się w żadne środki a już na pewno nie "antyparę", bo efekt mazania jest od tych wszystkich "cudownych środków" jeszcze większy. Ja używam odrobiny (dosłownie 2 krople) płynu do naczyń a potem obficie, kilka razy myję szybę ciepłą wodą. Kilka razy z tego powodu, aby nic z tego płynu nie pozostało na szybie. I ogólnie to IMO sprawdza się najlepiej. Ja po takim zabiegu mam spokój na jakieś 4 miesiące minimum... Po tym czasie zaczynam dostrzegać pierwsze objawy zabrudzenia szyby.