Autor Wątek: Złącze OBD-II i napiecie  (Przeczytany 12808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
Złącze OBD-II i napiecie
« dnia: 15 Kwietnia 2019, 21:51:56 »
Jak dlugo jest napiecie na zlaczu OBD-II po zamknieciu samochodu? Pytam bo zawsze odlaczam czytnik OBD-II (Carista) i podlaczam go jak wasiadam. Najchetniej zostawil bym go w zlaczu ale boje sie ze uwali mi ten maly aku w bagazniku. Jak zamykam samochod i czekam 1 minute to czynik caly czas sie swieci.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Złącze OBD-II i napiecie
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2019, 22:05:07 »
Ja mam w Corolla e12 wpięty cały rok. Nigdy mi się akku nie rozładował.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2019, 05:25:42 »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2019, 09:14:29 »
a moje pytanie jest taki, co da się ustawić tym OBD-I Carista bo szukam jakiegoś interfejsa diagnostycznego  do Aurisa II ?
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2019, 09:28:11 »
Jak dlugo
Zawsze.

Po co z technicznego punktu widzenia aktywne napięcie na OBD, w momencie gdy samochód jest zamknięty z włączonym alarmem? Złodziej może łatwiej podprowadzić auto...

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2019, 09:32:52 »
a moje pytanie jest taki, co da się ustawić tym OBD-I Carista bo szukam jakiegoś interfejsa diagnostycznego  do Aurisa II ?

W aplikacji Carista jest sporo opcji ale większość i tak jest już włączona. Jedyne sensowne opcje, które można zmienić to:
- wyłączenie pikania podczas cofania auta (przełączenie na pojedyncze piknięcie)
- zmiana czasu 15 lub 30 s po którym gaśnie podświetlenie w samochodzie
- wyłączenie "brzęczka" niezapiętych pasów bezpieczeństwa

Kupiłem Caristę OBD (na Amazonie) głównie pod "Hybrid Asistant". Pełna wersja aplikacji odblokowuje sie na 30 dni bez opłat jak posiada się ten czytnik.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2019, 13:15:10 »
Pytam bo zawsze odlaczam czytnik OBD-II (Carista) i podlaczam go jak wasiadam.
Większość adapterów OBD2 posiada tryb oszczędzania energii - usypiają gdy nie są używane, więc można je zostawić w porcie.

Widzę natomiast inny problem, jak masz taki adapter z aktywnym bluetoothem wystawiony na świat w zamkniętym aucie, to tak jakbyś zostawił kartkę na szybie.

Cytuj (zaznaczone)
Moje auto jest dla Ciebie, wepnij się przez bluetooth i odjedź ;) Pin to 0000
:D

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2019, 13:27:40 »
Pytanie takie. Obd adapter sobie mruga bo jest wpięty, a nie musisz mieć włączonego zapłonu żeby uruchomiła się pełna funkcjonalność?
U mnie tak jest na 2 różnych adapterach. BT działa tylko po zapłonie. A tak sobie adapter tylko mruga, że podłączony ale nie mogę zaczytać np. błędów czy sprawdzić czujniki itp.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2019, 17:15:41 »
Pytanie takie. Obd adapter sobie mruga bo jest wpięty, a nie musisz mieć włączonego zapłonu żeby uruchomiła się pełna funkcjonalność?
U mnie tak jest na 2 różnych adapterach. BT działa tylko po zapłonie. A tak sobie adapter tylko mruga, że podłączony ale nie mogę zaczytać np. błędów czy sprawdzić czujniki itp.

No jeśli tak jest to spoko. To tylko trzeba uważać żeby ktoś się nam nie wpiął jak będziemy stać w korku.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2019, 17:35:01 »

No jeśli tak jest to spoko. To tylko trzeba uważać żeby ktoś się nam nie wpiął jak będziemy stać w korku.
Myślę że takie cuda są tak popularne jak to, że każdy słyszał, w internecie czy tv, że kradną z kart płatniczych zbliżeniowo stojąc obok ciebie, a nikt takiej osoby nie zna którą tak okradli.
Jak złodziej chce ukraść twoje auto to i tak to zrobi. Mówię o złodzieju z prawdziwego zdarzenia nie Sebixie z łomem.

U mnie w rodzinnej miejscowości ukradli auto o 18 godzinie z zamkniętego garażu, przed którym stało inne auto, a rodzina była w domu. Nie dość, że wypchali z 30m to auto z przed garażu, to włamali się do garażu, wyjechali tym autem co chcieli ukraść, to jeszcze czekali aż koleżanka z balkonu zejdzie bo sobie pranie zbierała (sąsiadka). A domownicy wszyscy w domu i nikt nic nie słyszał.
Choć mówią, że lepiej dmuchać na zimne.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwietnia 2019, 18:42:56 »
A jaki czytnik OBD do hybrid asistant? Najtańszy? Kupiłem jakiś ale inne apki działają niestety bez hybrid assistant. I jakaś apka do ciśnienia w oponach jest która działa z naszymi czytnikami?

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwietnia 2019, 22:21:13 »
A jaki czytnik OBD do hybrid asistant? Najtańszy? Kupiłem jakiś ale inne apki działają niestety bez hybrid assistant. I jakaś apka do ciśnienia w oponach jest która działa z naszymi czytnikami?

Carista jest OK. Lista testowanych czytników jest tutaj http://hybridassistant.blogspot.com/p/obd.html

Apka do czujników ciśnienia tutaj: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hybridassistant.tire

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwietnia 2019, 10:27:18 »

Tak musi być włączony zapłon, aby coś zrobić. Hybrid Assistant wisi na komunikacie "OBD initialization" a aplikacja Carista na "0% diagnostyki".

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Kwietnia 2019, 10:37:46 »
Tire Assistant nie chce działać w ruchu (bezpieczeństwo?), a Carista app działa i nawet umożliwia zapis ID czujników.
Spalanie - Motostat.pl

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Kwietnia 2019, 13:45:42 »
Tire Assistant nie chce działać w ruchu (bezpieczeństwo?), a Carista app działa i nawet umożliwia zapis ID czujników.
Cytuj (zaznaczone)
The app closes as soon as I move the car.
Tire Assistant works only when your car is connected and turned on, but it?s not meant to be used while driving.
Tire Assistant and its development team don?t encourage or condone any unsafe behavior while driving.

Carista App potrafi czytać dane z TPMS ale tylko w płatnej wersji :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl