Autor Wątek: Valvematic 1,6 spadki mocy przy ruszaniu na rozgrzanym silniku  (Przeczytany 34374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Valvematic 1,6 spadki mocy przy ruszaniu na rozgrzanym silniku
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Stycznia 2020, 21:08:00 »
Toyote tankuje tylko na BP lub Orlen. Albo 95 albo 98, najczęściej jeden rodzaj paliwa przez dłuższy okres czasu i powiem to z ręką na sercu że na Ulltimate 98 mam wyraźnie niższe spalanie w stosunku do 95 z Orlenu. Myślę że spalanie spokojnie mi rekompensowało wyższą cenę paliwa. Natomiast sama praca silnika czy moc auta zupełnie bez zmian. To samo odczucie miałem wcześniej w Hondzie i Golfie. Natomiast ostatnie parę lat jeździłem też Peugeotem i tam miałem wrażenie że więcej mi palił Ulltimate lub Vervy niż na zwykłej 95 więc tylko taką lałem. Ostatnio leje tylko 95 z Orlenu i spalanie mi poszło o ponad litr na 100 kilometrów w stosunku do ubiegłej zimy gdzie temperatury były raczej niższe niż teraz.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Stycznia 2020, 21:11:20 »
Może jeszcze chcesz badania na ten temat ?
Chcę tylko wiedzieć, dlaczego akurat polecasz Orlen a nie np. Auchan czy jakąś może prywatną stację.

Toyote tankuje tylko na BP lub Orlen. Albo 95 albo 98, najczęściej jeden rodzaj paliwa przez dłuższy okres czasu i powiem to z ręką na sercu że na Ulltimate 98 mam wyraźnie niższe spalanie w stosunku do 95 z Orlenu. Myślę że spalanie spokojnie mi rekompensowało wyższą cenę paliwa. Natomiast sama praca silnika czy moc auta zupełnie bez zmian. To samo odczucie miałem wcześniej w Hondzie i Golfie. Natomiast ostatnie parę lat jeździłem też Peugeotem i tam miałem wrażenie że więcej mi palił Ulltimate lub Vervy niż na zwykłej 95 więc tylko taką lałem. Ostatnio leje tylko 95 z Orlenu i spalanie mi poszło o ponad litr na 100 kilometrów w stosunku do ubiegłej zimy gdzie temperatury były raczej niższe niż teraz.
Paliwo 98 jest z dodatkiem środków czyszczących, które najczęściej przywracają prawidłowe fabryczne parametry sprawnego silnika, poprzez czyszczenie układu paliwowego. Niższe spalanie to właśnie efekt środków czyszczących ale czy różnica jest na tyle wielka by dopłacać do paliwa premium? Pomijam fakt, że paliwo 98 jest mniej kaloryczne...
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2020, 21:20:31 wysłana przez Gawith »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Stycznia 2020, 21:15:12 »
Chcę tylko wiedzieć, dlaczego akurat polecasz Orlen a nie np. Auchan czy jakąś może prywatną stację.

Ale w czym problem? Nie może sobie polecać jakiejś stacji/sieci? To tak jakby nie mógł polecać jakiegoś auta/oleju/klocków czy wycieraczek...
A że różnicy żadnej pomiędzy stacjami nie będzie (zakładam uczciwych właścicieli stacji), to już zupełnie inna inszość...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Stycznia 2020, 21:23:10 »
Ale w czym problem? Nie może sobie polecać jakiejś stacji/sieci? To tak jakby nie mógł polecać jakiegoś auta/oleju/klocków czy wycieraczek...
A że różnicy żadnej pomiędzy stacjami nie będzie (zakładam uczciwych właścicieli stacji), to już zupełnie inna inszość...
Chcę tylko abyś uzasadnił dlaczego akurat Orlen a nie np. Auchan. Co Cię skłoniło do tankowania paliw Orlenu? Co ma takiego fajnego paliwo z Orlenu, czego nie ma to ze Shella czy Auchan? Czy to aż tak trudne?
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2020, 21:42:03 wysłana przez Gawith »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Stycznia 2020, 21:28:51 »
To

Teraz to już chyba błąd cytowania ? ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Stycznia 2020, 21:43:05 »
Gdzie błąd?
Odpowiedz na wcześniejszy mój post a nie wymiguj się.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2020, 21:45:03 wysłana przez Gawith »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Stycznia 2020, 07:06:21 »
Cytat: yunior81 w Wczoraj o 19:58:02

Może jeszcze chcesz badania na ten temat ?

Chcę tylko wiedzieć, dlaczego akurat polecasz Orlen

No właśnie zdecydowanie nie polecam Orlenu ;) mają przeciętnej jakości paliwa a tankowanie paliwa 98 lub czegoś lepszego do samochodu działa tylko i wyłącznie na nasze placebo.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Stycznia 2020, 14:46:45 »
czegoś lepszego do samochodu działa tylko i wyłącznie na nasze placebo.
Ja tam mam naturalne libido i nie ożywam samochodu jako placebo libio. ;)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Stycznia 2020, 14:21:33 »
Gdzie błąd?
Odpowiedz na wcześniejszy mój post a nie wymiguj się.

Jesteś pewny, że mnie pytałeś?

No właśnie zdecydowanie nie polecam Orlenu ;) mają przeciętnej jakości paliwa a tankowanie paliwa 98 lub czegoś lepszego do samochodu działa tylko i wyłącznie na nasze placebo.

Jako, że pewnie 95% paliw sprzedawanych w Polsce pochodzi z baz Orlenu i Lotosu, to sama w sobie zwykła benzyna sprzedawana na stacjach niespecjalnie czymś się różni. Chyba, że właściciel/obsługa je modyfikuje.... I właśnie tu raczej jest problem, niż w samym paliwie, które wyjeżdża z baz naftowych koncernów...
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 14:24:20 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline tekosz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Kwietnia 2022, 15:22:58 »
Witam,

Czy autor postu rozwiązał swój problem?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Kwietnia 2022, 18:50:54 »
Mam problem z tapatalk. Odpiszę jak będę przy kompie.
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Kwietnia 2022, 21:28:25 »
Ciekaw jestem co pokazuje czytnik błędów OBD, u mnie podobne objawy wiązały się z kodem P1047 i P1049, po wymianie moduł Valvematic A222A0-37025 wszystko wróciło do normyjakby auto z fabryki wyszło.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Kwietnia 2022, 21:42:45 »
Ja mam w Avensis t27 1,8 podobne objawy i najgorsze, że nie ma błędów, a nowy moduł to cena ostra przesada i co najgorsze nie wiadomo kiedy znowu padnie bo ciągle nowe numerki wychodzą, a ruskie to naprawiają! Za 500-700zł.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Kwietnia 2022, 00:31:49 »
Grzeje się płyta modułu, też się spotkałem z naprawą za 1000zł, problem w tym, że jak problem dotyczy ROSH to diagnostyka i wymiana lutów rozwiązuje sprawę, gorzej jak uszkodzenie dot. przegrzania dwóch układów, nie da się tego opłacalnie zrobić. Pozostaje kupno bez gwarancji używki, ewentualnie po naprawie wadliwych lutów, kondensatorów. Cena takiego egzemplarza może wynieść nawet 1,5 - 2 tyś złotych i miesiąc gwarancji.

Na eBayu z Anglii nowe modułu od 3 do 4 tys złotych. W Polsce start od 4,5 tyś złotych, trza doliczyć zdjęcie pokrywy sprawdzenie wałka rozrządu, wymiana modułu, kalibracja. Całość z robocizną około 6 tyś złotych i święty spokój na 150 tyś km.

Więc każdy musi przekalkulować czy zapłacić połowę za samą wymianę modułu na jakąś używkę i trzymać kciuki, że nic się nie wydarzy lub zapłacić pełną kwotę za nową część i te wszystkie dodatkowe wymagane prace i mieć papierek na to i spać spokojnie.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2022, 00:49:59 wysłana przez arkadi.sea »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Kwietnia 2022, 07:13:29 »
Z tego co ja wiem to ruskie to bez problemu naprawiają i ceny u nich nowych modułów są bardzo niskie, a Toyota za swój bubel karze sobie płacić słono. Tam to tylko zamieniają cynę na ołowiową i te chipy przeloutowują https://www.drive2.ru/b/581171061190557957/ . Jak ktoś przez ich wadliwy moduł będzie miał wypadek i wygra sprawę Sądową to zaczną się akcje serwisowe na ten moduł.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl