Ja mam szczęście, że nie mam tego objawu na 1 biegu, głównie na 2, ale jak jechałem max na 2 biegu z 14 km taka droga po mieście, to przestało dławić na 2 i ujemne korekty długie z -10 podskoczyły do -3 na biegu jałowym, za to na 3 biegu przydławiło!
Dodanie do paliwa Xeramic do wtrysków benzyny na rezerwie trzymaniu na podniesionych obrotach przez 5 minut i jazda 3 km, tankowanie następnego dnia pół baku, niby pomagało ale na trochę. Pomagało też odłączenie akumulatora na jakiś czas. Na zamkniętym już forum Avensis, niby niektórym pomogło to co ASO radziło odpięcie akumulatora(reset ustawień) i jazda nawet tydzień na max 3 biegu by jakieś mapy krótko dystansowe się ustawiły? nie bardzo kumam co to ma ustawić? mapy eco driving zastępują bardziej dynamiczne? I jak często trzeba tak resetować te ustawienia.
Co do wymiany tego filtra oparów, to ludzie mieli ten objaw i przed i po wymianie, a tankowanie pod sam korek nie do pierwszego odbicia, może powodować dostanie się paliwa do odpowietrzenia i cyrki z tankowaniem, np. odbijanie pistoletu, syczenie częste po odkręceniu korka i trzeba sprężonym powietrzem dmuchnąć we wlew paliwa.
W innym temacie pisałeś o tym, że ci przepuszczają uszczelki na wtryskach, mam chyba to samo takie zapocenie na 2 sztukach, czy ty je wymieniałeś?.
To co zauważyłem w programie Car Scanner to na jałowym biegu są ujemne korekty długie do -5, po puszczeniu gazu przy zmianie biegu korekty wtrysku krótkie spadają do -10 a nawet -15, a kąt wyprzedzenia zapłonu też -15 potrafi spaść.
Ludzie wydają kasę u mechaników i oni nic nie potrafią zdiagnozować, a wydaje mi się że wystarczyło by skorzystać z dedykowanego programu i kabla pod Toyotę, choć by z allegro Techstream i kabelek minivci i sprawdzenie jak zachowuje się nieszczęsny Valvematic, czy się nie przycina w tych momentach i powoduje właśnie te wszystkie problemy bo tak podejrzewam, tylko nie mam żadnego błędu.