Autor Wątek: Valvematic 1,6 spadki mocy przy ruszaniu na rozgrzanym silniku  (Przeczytany 34394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Valvematic 1,6 spadki mocy przy ruszaniu na rozgrzanym silniku
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Kwietnia 2022, 15:21:37 »
Może jakaś wadliwa partia, wadliwe bloki na forach są opisywane jako te z końcówką 23 i 24, nowy moduł jaki mi wstawiono to już seria z końcówką 37025.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Kwietnia 2022, 16:25:09 »
No właśnie, że padają od 2010-2019 i nie ma reguły po 30, 100, 150 czy 300 tys to co wkleiłeś to oszuści naprawiają i dają numer z końcówką 24M, takiego nie ma a czy z 25 będzie ok. to wątpię pewnie będzie kolejny 26. Tu naprawia rusek http://hybrid-tomsk.ru/remont-valvematic-toyota.html
Ja na szczęście nie mam dławienia na 1 biegu, lecz głównie na 2 i 3 na podjazdach w okolicy 2500 obrotów. Serwis twierdzi, że trzeba zresetować komputer i jeździć kilka dni max 3 biegu co jest dla mnie nie zrozumiałe?
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2022, 16:38:06 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline szymgrzesiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Kwietnia 2022, 16:35:54 »
Witam
Znalazłem  coś takiego odnośnie  naprawy
https://elektrobip.pl/index.php?page=article&id=144

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Kwietnia 2022, 16:45:19 »
Super dzięki jakiś czas temu do nich pisałem i nie naprawiali, nawet sugerowałem im przelutowane tych chipów, może teraz robią, muszę do nich napisać. Przydałby się jakiś uszkodzony by można im wysłać i podmienić.
Fajnie jakby autor tego tematu napisał czy to u niego było przyczyną, bo podobnie jak ja nie miał błędu w ECU.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2022, 17:05:22 wysłana przez piotr_the »

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Kwietnia 2022, 17:00:06 »
U mnie były początkowo słabo wyczuwalne szarpnięcia, zwykle po puszczeniu gazu i następnie dodaniu gazu.

Na jałowym obroty zawsze trzymała między 800-1000, te szarpnięcia dają mocno po dupie elektrozaworom w skrzyni CVT.

Po czyszczeniu zaworów szarpnięcia odeszły, ale źródło wyskakiwania błędów pozostało i to działo się w czasie jazdy.
Z autem nic się nie działo, jeździło dalej,  przyspieszało bez spadku mocy, ale ciągłe pikanie błędu serwisowego VSC na desce  bardzo mnie irytowało.

Resety nic nie dały tylko wymiana modułu Valvematic, auto zaczęło bardziej płynnie przyspieszać i wogóle jeździ się inaczej. 

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Kwietnia 2022, 10:09:40 »
No, ale czy komuś tak dusiło jakby odcięło dopływ paliwa na ułamek sekundy, jak chce się dynamicznie przyspieszyć najczęściej jazda pod górę. Świece wymienione i nie ma pewności czy Valvematic się przycina bo błędów brak, czy może coś innego?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Kwietnia 2022, 18:04:47 »
No, ale czy komuś tak dusiło jakby odcięło dopływ paliwa na ułamek sekundy, jak chce się dynamicznie przyspieszyć najczęściej jazda pod górę. Świece wymienione i nie ma pewności czy Valvematic się przycina bo błędów brak, czy może coś innego?
Ja miałem identycznie jak Ty. Jak ruszałem spokojnie to było ok, a jak  próbowałem czasem ruszyć gwałtownie to się zdażał ten zamuł( ale to też nie zawsze i losowo, częściej po trasie). Czasami wystarczyło zgasić na chwilę i auto jak nowe.Ostatni rok i tak był o niebo lepszy. Problem wrócił dopiero jak raz dojechałem do rezerwy. Zauważyłem też że pojawia się często po zatankowaniu do pełna(zawsze tak tankuje). No i w baku  po tankowaniu zanim go zakręce mam regularne dźwięki jakby  sobie tam żaby żyły (ale to chyba normalne że się tak zapowietrza przy tankowaniu?).  No i tak kojarzę czy to się u mnie nie zaczęło po akcji serwisowej w Aso z wymianą układu par paliwa (ale nie dam za to głowy) Mi dwa razy rozbebeszali bak bo za pierwszym razem mieli nie te części a nie mieli auta zastępczego więc z wielkim fochem to po rozebraniu składali z powrotem na starych gratach. I przez to dwa razy jeździłem dosłownie na oparach ( z ratunkowym kanistrem w bagażniku)bo tak prosili żeby na głębokiej rezerwie przyjechać. Mechanicy twierdzą że dopuki komputer nie pokazuje błędu to nie ma co na siłę tego ruszać.  Za droga zabawa żeby w ciemno się w to ładować. Ja już ponad 40 k KM zrobiłem od czasu jak to wyszło i nic.
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Kwietnia 2022, 10:59:59 »
Ja mam szczęście, że nie mam tego objawu na 1 biegu, głównie na 2, ale jak jechałem max na 2 biegu z 14 km taka droga po mieście, to przestało dławić na 2 i ujemne korekty długie z -10 podskoczyły do -3 na biegu jałowym, za to na 3 biegu przydławiło!
Dodanie do paliwa Xeramic do wtrysków benzyny na rezerwie trzymaniu na podniesionych obrotach przez 5 minut i jazda 3 km, tankowanie następnego dnia pół baku, niby pomagało ale na trochę. Pomagało też odłączenie akumulatora na jakiś czas. Na zamkniętym już forum Avensis, niby niektórym pomogło to co ASO radziło odpięcie akumulatora(reset ustawień) i jazda nawet tydzień na max 3 biegu by jakieś mapy krótko dystansowe się ustawiły? nie bardzo kumam co to ma ustawić? mapy eco driving zastępują bardziej dynamiczne? I jak często trzeba tak resetować te ustawienia.
Co do wymiany tego filtra oparów, to ludzie mieli ten objaw i przed i po wymianie, a tankowanie pod sam korek nie do pierwszego odbicia, może powodować dostanie się paliwa do odpowietrzenia i cyrki z tankowaniem, np. odbijanie pistoletu, syczenie częste po odkręceniu korka i trzeba sprężonym powietrzem dmuchnąć we wlew paliwa.
W innym temacie pisałeś o tym, że ci przepuszczają uszczelki na wtryskach, mam chyba to samo takie zapocenie na 2 sztukach, czy ty je wymieniałeś?.

To co zauważyłem w programie Car Scanner to na jałowym biegu są ujemne korekty długie do -5, po puszczeniu gazu przy zmianie biegu korekty wtrysku krótkie spadają do -10 a nawet -15, a kąt wyprzedzenia zapłonu też -15 potrafi spaść. 

Ludzie wydają kasę u mechaników i oni nic nie potrafią zdiagnozować, a wydaje mi się że wystarczyło by skorzystać z dedykowanego programu i kabla pod Toyotę, choć by z allegro Techstream i kabelek minivci i sprawdzenie jak zachowuje się nieszczęsny Valvematic, czy się nie przycina w tych momentach i powoduje właśnie te wszystkie problemy bo tak podejrzewam, tylko nie mam żadnego błędu.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Kwietnia 2022, 13:02:06 »
W tym temacie  https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47444.15.html podobne objawy do naszych tylko błąd Valvematic wyskakuje.

Offline rutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Czerwca 2022, 22:31:38 »
Jeżeli ktoś to naprawia to pełen szacunek z chłopakami z GME https://www.facebook.com/GMEGaraz/
walczyłem rok mając na testy avena t27 i co da się zrobić to przeprogramować ecu silnika żeby go nie widział i zablokować w pozycji maksymalnego wzniosu i to nie we wszystkich sterownikach. Da się tylko z lat około 2009-2014 niektóre nowsze.
Na tych prockach nie ma zimnych lutów jak weźmiesz valvematiki z różnych lat to zobaczysz że jedne mają nogi procków oblane twardą żywicą inne są zalane żelem.Moim zdaniem problemem jest to że się rozwarstwiają strukturowo od naprężeń termicznych ale nikt nie wie co to za układy.
Jak przeczytasz komentarze z tamtego wątku zobaczysz że ruscy nie naprawiają a wywalają:) Nawet soft z eproma od nowego podmieniałem i to samo. Zasilanie na oddzielnej stabilizacji robiłem i moje nerwy i wiedza odnośnie naprawy się skończyła dlatego uważam że programowanie ecu silnika to najlepsze rozwiązanie poza wymianą.Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2022, 22:38:50 wysłana przez rutek »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Czerwca 2022, 05:41:42 »
No nie wiem, znalazłem takie coś https://elektrobip.pl/index.php?page=article&id=144
http://hybrid-tomsk.ru/remont-valvematic-toyota.html
https://www.drive2.ru/b/581171061190557957/
https://m.avito.ru/sankt-peterburg/zapchasti_i_aksessuary/valvematic_remont_zamena_b.u_1207109517

Widać, że naprawiają i gdzieś piszą  o zimnych lutach i zdejmowaniu tego czarnego gluta z układów.
Wyprogramowanie  valvematic to Ruskie, też robią tylko jedni twierdzą, że 1,8 traci moc i spalanie rośnie, tylko 2,0 jest ok.

« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2022, 05:56:36 wysłana przez piotr_the »

Offline rutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Czerwca 2022, 08:55:12 »
Po wyprogramowaniu nic się nie dzieje spalanie ok praca silnika ok bez szarpania w każdym silniku 1-ZR 2-ZR czy 3-ZR jedyny efekt uboczny to przestają się zapalać kontrolki shift bo ich algorytm jest brany z parametrów pracy valvematic. Przetestowane nie odczujesz po zabiegu żadnej różnicy.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2022, 08:57:22 wysłana przez rutek »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Czerwca 2022, 10:20:18 »
No to ciekawe bo niby ten Valvematic miał oszczędzać paliwo i dawać więcej koni, choć mam Corolle e12 bez tego i lepiej się zbiera z niskich obrotów 1,6 110 koni, niż Auris 1,6 132koni mułowaty na niskich obrotach. Może to jedynie ekologia a nie moc, choć na papierze to mają więcej mocy, ale może jedynie przy obrotach 6400? Czy wiesz ile kosztuje takie wyprogramowanie tego Valvematic?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **

Offline St320

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.6 132
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Sierpnia 2022, 21:01:40 »