Autor Wątek: RAV4 2.0l 2019  (Przeczytany 44617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2.0l 2019
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Października 2019, 18:23:45 »
Hmm, zderzyłem się z problemem i nie wiem, czy tak ma być, czy to jakaś awaria. Czy samochód sygnalizuje brak, lub niski poziom płynu do spryskiwaczy?

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Października 2019, 18:28:02 »
Hmm, zderzyłem się z problemem i nie wiem, czy tak ma być, czy to jakaś awaria. Czy samochód sygnalizuje brak, lub niski poziom płynu do spryskiwaczy?

Zależy od wersji. W Executive na pewno jest czujnik poziomu w Comfort nie ma, nie wiem jak w Selection.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Października 2019, 18:33:19 »
A no to wszystko jasne, mam Comfort i po prostu przestał lecieć płyn.
To już drugi brak względem mojego wcześniejszego pojazdu.
Doskwiera mi brak wsparcia odcinka lędźwiowego kręgosłupa.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2019, 18:34:50 wysłana przez Raori »

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Października 2019, 19:03:53 »
Pytanko o wskaźnik km pozostałych do tankowania: gdy komputer pokazuje 20-30km zasięgu w baku jest nadal jakieś 10litrów benzyny (na stacji wchodzi  ledwie 45 litrów, lampka rezerwy nie zapala się czyli jest pnad 8,5 litra). Miałem  nadzieję że z czasem jakoś się to  wyskakuje ale po kilkunastu tankowania nie widzę poprawy. Macie tak samo?

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Października 2019, 08:48:51 »
Nie wiem, zatankowalem jak się wyświetlał 61 km i nie swiecila się jeszcze lampka.
W Mondeo tak miałem, że lampka zapalala się przy 90km i jak tankowalem to wlewalem max 60-62 litry, a bak miał 70.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Października 2019, 10:37:58 »
Ja zatankowałem przy zasięgu 3 km na komputerze pokładowym i weszło 48 litrów.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Października 2019, 12:30:47 »
A instrukcja mówi że bak ma 55 l więc zostaje jest sporo tego paliwa w baku.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Listopada 2019, 20:55:14 »
Największe odnotowane spalanie w mega korkach w Krakowie, odcinek 11 km Błonia - Wielicka. Permanentne dreptanie w miejscu, czas przejazdu ciut więcej niż 1h. Spalanie 15,7l

Luzacka trasa Szczawnica - Kraków 117 km. Spalanie 5.5l

Połowa miasto i ciężkie korki (październik i listopad, Kraków trasy w centrum miasta, najgorszy okres w roku) , połowa trasa. Przebieg 1500 km. Spalanie średnie 8,5l.

Więcej analiz robić nie będę. Samochód pali porównywalnie z moim poprzednim Mondeo z silnikiem 1,6.
Mam wzrost mocy - dynamiki jazdy.
Spełnia kryteria, jakie mu stawiałem.

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Listopada 2019, 23:42:06 »
Witam,

Posiadam od ponad dwóch miesięcy RAV4 2.0l manual 4x4 Comfort z pakietem Style. Z założenia szukałem samochodu z manualem. Jazdę testową odbyłem z automatem, który w ogóle nie przypadł mi do gustu. Przy wyborze rozważałem jeszcze Cx-5 i Forestera (obecnie tylko z bezstopniową), ale padło na Toyotę.

Moje uwagi po tym krótkim okresie użytkowania (niektóre pokrywają się z tymi, które przeczytałem na forum):
- samochód przestronny wewnątrz, łatwe wsiadanie i wysiadanie, nie brudzi się spodni o progi, wystarczająca ilość miejsca nad głową (jestem wysoki)
- dynamika jazdy średnia, ale trudno oczekiwać czegoś więcej po takiej konfiguracji
- silnik woli wyższe obroty (pow. 3 tys.)
- sam silnik jest dosyć głośny choć dzwięk ma ciekawy. Toyota powinna popracować nad wyciszeniem. Mazda ma ten sam problem.
- przy niższych biegach niekiedy słychać jakby coś rezonowało w okolicy silnika
- powyżej 140 km/h jakiś hałas z okolic kratki nawiewu przy prawych drzwiach
- biegi wchodzą dość precyzyjnie ale
- przy zmianie biegu z 1 na 2 w pewnych okolicznościach słychać stuki
- w zakrętach jedzie dosyć pewnie choć nie testowałem jeszcze bardziej ekstremalnych sytuacji (widziałem na YT test łosia, który wypadł marnie)
- przy bardziej ostrych nierównościach jak progi wyraźnie słychać pracę amortyzatorów
- prześwit pozwala podjechać pod każdy krawężnik i na wiele innych rzeczy (zwracam na to uwagę, bo w poprzednim samochodzie miałem z tym problemy)
- ogólnie fotele w porządku, ale siedziska mogły by być nieco szersze (zaznaczam, że jestem wysoki, ale nie szeroki  :-))
- przydała by się też regulacja podparcia lędźwi
- nieźle sprawdza się iMT (denerwuje mnie, że trzeba go uruchamiać za każdym razem, podobnie jak asystenta podjazdu i wyłączanie start&stop)
- asystent pasa ruchu działa lub nie, często zbyt późno i reaguje po przekroczeniu linii
- aktywny tempomat całkiem nieźle choć nie miałem okazji przetestować go szerzej
- lewa wycieraczka rozmazuje przy powrocie, myślałem, że to "mój problem", ale kilka osób zgłaszało taką uwagę
- tutaj masakra - skrzypiący pedał sprzęgła, jak nienasmarowane zawiasy, w nowym aucie !!!
- linia dachu znacznie węższa od lini progów więc przy otwartych drzwiach deszcz całkiem obficie wpada sobie do wnętrza
- oświetlenie bagaznika mogłoby być lepsze
- wskazania dot bieżącej podróży powinny być uzupelnione o zużycie paliwa, po zakończeniu jazdy wyświetla się tylko krótka informacja
- bieżące zużycie paliwa powinno być podane w litrach, a nie poprzez słupek z którego niewiele wiadomo
- nie mam żadnych problemów z lusterkami, co zgłaszają niektórzy
- panel sterowania w drzwiach jest zbyt cofnięty do tyłu (chyba że ktoś ma krótkie przedramiona to będzie OK)
- przyciski mogłyby być podświetlone
- roleta bagażnika drga na nierównościach (w ogóle to powinna mieć uchwyt)
- audio - nie jestem wymagający w tym temacie więc fabryczny mi wystarcza
- spalanie jak dotąd 7,5 l (20% miasto, 60% poza miastem, 20% trasa)

Samochód ogólnie jest przyjemny. Ciągle mam sporo do przetestowania, ciekawy jestem jak będzie się sprawdzał w zimie no i jak będzie z niezawodnością.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2019, 23:49:41 wysłana przez Akrobat »

Offline adamast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Listopada 2019, 16:16:26 »
Bardzo szczegółowy opis;) Zgadzam się ze wszystkimi spostrzeżeniami. Mam ten sam model poza 4x4 - i tego akurat żałuję.
Poprzednie auto miałem z napędem na 4 i sądziłem, że nie wykorzystywałem jego właściwości. Teraz gdy pojeździłem RAVką z napędem na 2 koła widzę, że sporo straciłem.

Mam pytanie, czy ktoś wie gdzie są bezpieczniki w 2.0 z manualną skrzynią? Czy tylko 2 skrzynki w slilniku, czy ukryta gdzieś jest jeszcze trzecia? W automacie jest pod kierownicą. Szukam u siebie i nie mogę znaleźć...

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Listopada 2019, 11:00:26 »
Ja akurat jazdę testową miałem z manualem. Jak dla mnie za krótka jedynka. Na szczęście nie planowałem zakupu takiej wersji. Automat w moim przypadku był jedynym rozwiązaniem i sobie go chwalę. Tak BMW to to nie jest i jak ktoś chce super prowadzące się auto to jeździłem też testowo BMW320 GT i tam prowadzenie z automatem to bajka. Kompletna deklasacja Ravki pod każdym względem. Kosztuje te same pieniądze co Ravka. Z powodu sposobu użytkowania wybrałem jednak rav4. Mam wersję Awd i jest ok.
Lakier faktycznie jest miękki, porysowałem już gałęziami w terenie.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 11:02:22 wysłana przez Raori »

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Listopada 2019, 18:06:08 »
Rzeczywiście, jedynka za krótka, zapomniałem o tym.

Offline sgod

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Listopada 2019, 21:12:26 »
Dość ciekawy filmik opisujący mechanicznie Rav 4.
Nie jest to dokładnie silnik dostępny w europie ale podejrzewam, że ma wiele wspólnego.

https://www.youtube.com/watch?v=8mhmr5I68B4

Offline Ave1a3

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Listopada 2019, 12:02:43 »
Witam.
Posiadam nową RAV4 z manualną skrzynią od kwietnia 2019r. Czytając powyższe posty, zgadzam się praktycznie z każdą uwagą w/w wymienioną. Ze swojej strony dodałbym jeszcze uwagę dotyczącą za małej podstopnicy pod lewą nogę (dot. wersji z manualną skrzynią). Po przejechaniu ok 10000 km, nie odnotowałem żadnego problemu który by zakłócił jazdę. Średnie zużycie paliwa po przejechaniu 10000 km wynosi ok 8l. Oczywiście przy spokojnej jeździe bez większego problemu można uzyskać zużycie paliwa w granicach 6-6,5 l. Przy okazji jednej wizyty w serwisie (wizyta dotyczyła montażu instalacji do rejestratora jazdy) wgrano mi nowe oprogramowanie silnika.
Mam pytanie do właścicieli z manualną skrzynią, a mianowicie - jadąc na piątym biegu  drążek zmiany biegów  delikatnie przesuwa się do przodu i do tyłu przy dodawaniu lub ujmowaniu gazu, dotyczy to tylko piątego biegu. Czy to jest tylko przypadłość mojego egzemplarza?
Pozdrawiam.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Listopada 2019, 15:33:23 »
Zastanawiam się nad przerwą w odwiedzaniu forum, bo kilka razy dziennie bez względu co nacisnę, startuje jakąś reklama. Rozumiem, że forum nie jest dobroczynne, ale jest to nieuczciwe dla tych, co za reklamę płacą. Bo ja jej nie oglądam, a ona się wyświetla, znaczy ktoś tutaj jest celowo okradany.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl