Witam,
Posiadam od ponad dwóch miesięcy RAV4 2.0l manual 4x4 Comfort z pakietem Style. Z założenia szukałem samochodu z manualem. Jazdę testową odbyłem z automatem, który w ogóle nie przypadł mi do gustu. Przy wyborze rozważałem jeszcze Cx-5 i Forestera (obecnie tylko z bezstopniową), ale padło na Toyotę.
Moje uwagi po tym krótkim okresie użytkowania (niektóre pokrywają się z tymi, które przeczytałem na forum):
- samochód przestronny wewnątrz, łatwe wsiadanie i wysiadanie, nie brudzi się spodni o progi, wystarczająca ilość miejsca nad głową (jestem wysoki)
- dynamika jazdy średnia, ale trudno oczekiwać czegoś więcej po takiej konfiguracji
- silnik woli wyższe obroty (pow. 3 tys.)
- sam silnik jest dosyć głośny choć dzwięk ma ciekawy. Toyota powinna popracować nad wyciszeniem. Mazda ma ten sam problem.
- przy niższych biegach niekiedy słychać jakby coś rezonowało w okolicy silnika
- powyżej 140 km/h jakiś hałas z okolic kratki nawiewu przy prawych drzwiach
- biegi wchodzą dość precyzyjnie ale
- przy zmianie biegu z 1 na 2 w pewnych okolicznościach słychać stuki
- w zakrętach jedzie dosyć pewnie choć nie testowałem jeszcze bardziej ekstremalnych sytuacji (widziałem na YT test łosia, który wypadł marnie)
- przy bardziej ostrych nierównościach jak progi wyraźnie słychać pracę amortyzatorów
- prześwit pozwala podjechać pod każdy krawężnik i na wiele innych rzeczy (zwracam na to uwagę, bo w poprzednim samochodzie miałem z tym problemy)
- ogólnie fotele w porządku, ale siedziska mogły by być nieco szersze (zaznaczam, że jestem wysoki, ale nie szeroki

)
- przydała by się też regulacja podparcia lędźwi
- nieźle sprawdza się iMT (denerwuje mnie, że trzeba go uruchamiać za każdym razem, podobnie jak asystenta podjazdu i wyłączanie start&stop)
- asystent pasa ruchu działa lub nie, często zbyt późno i reaguje po przekroczeniu linii
- aktywny tempomat całkiem nieźle choć nie miałem okazji przetestować go szerzej
- lewa wycieraczka rozmazuje przy powrocie, myślałem, że to "mój problem", ale kilka osób zgłaszało taką uwagę
- tutaj masakra - skrzypiący pedał sprzęgła, jak nienasmarowane zawiasy, w nowym aucie !!!
- linia dachu znacznie węższa od lini progów więc przy otwartych drzwiach deszcz całkiem obficie wpada sobie do wnętrza
- oświetlenie bagaznika mogłoby być lepsze
- wskazania dot bieżącej podróży powinny być uzupelnione o zużycie paliwa, po zakończeniu jazdy wyświetla się tylko krótka informacja
- bieżące zużycie paliwa powinno być podane w litrach, a nie poprzez słupek z którego niewiele wiadomo
- nie mam żadnych problemów z lusterkami, co zgłaszają niektórzy
- panel sterowania w drzwiach jest zbyt cofnięty do tyłu (chyba że ktoś ma krótkie przedramiona to będzie OK)
- przyciski mogłyby być podświetlone
- roleta bagażnika drga na nierównościach (w ogóle to powinna mieć uchwyt)
- audio - nie jestem wymagający w tym temacie więc fabryczny mi wystarcza
- spalanie jak dotąd 7,5 l (20% miasto, 60% poza miastem, 20% trasa)
Samochód ogólnie jest przyjemny. Ciągle mam sporo do przetestowania, ciekawy jestem jak będzie się sprawdzał w zimie no i jak będzie z niezawodnością.