Autor Wątek: RAV4 2.0l 2019  (Przeczytany 44556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2.0l 2019
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Października 2020, 10:38:08 »
Ale pytanie dotyczyło wysokości na bagnecie do której   zalewają olej w fabryce i tylko tyle, a ta wysokość wynosi zawsze górna kreska (komputer tym steruje na linii montażowej.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2020, 10:44:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #106 dnia: 17 Października 2020, 10:42:16 »
Zrobione prawie 5000km, i jak narazie nie ubywa, nie przybywa.
Panowie,a jak to się ma do ewentualnego przybywania oleju w silniku 2.0.Czytałem że nowe silniki Toyoty na wtrysku bezpośrednim maja takie tendencje. Robię krótkie odcinki po mieście (,chociaż auto łapie temperaturę) i czy czasami nie będzie to miało wpływu na przybywanie oleju w silniku ?
Zajrzyj do silnika raz w tygodniu przez kilka tygodni z rzędu i sam będziesz wiedział. Jeśli zacznie przybywać to przegoń go od czasu do czasu i tyle w temacie.
Moim zdaniem jednak bardziej to grozi w hybrydzie, niż w twoim silniku.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Października 2020, 12:14:26 »
Zajrzyj do silnika raz w tygodniu przez kilka tygodni z rzędu i sam będziesz wiedział. Jeśli zacznie przybywać to przegoń go od czasu do czasu i tyle w temacie.
Moim zdaniem jednak bardziej to grozi w hybrydzie, niż w twoim silniku.
ok,dzięki za odpowiedz,będę obserwował poziom oleju jak coś to trasa i powinno być dobrze

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #108 dnia: 17 Października 2020, 14:11:52 »
Musi, wszak to toyota

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 23 Października 2020, 23:38:17 »
Spalanie w aucie tej masy z AWD i AT na poziomie 8,1 po mieście i podmiejskie odcinki 15km...rewelacja. Jutro pierwsza trasa, ponad 300km, zobaczymy ile da radę wyciągnąć przy normalnej jeździe w trybie normal :)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Kwietnia 2022, 14:36:54 »
Witam.
Odkurzam wątek bo chyba jest już zapomniany lub nikt nie kupuje takich samochodów. Od 3 kwietnia jestem szczęśliwym właścicielem RAV4. Świadomie wybrałem benzynę bo moje dzienne i roczne przebiegi są małe a te ostatnie mieszczą się w 10-12 tysiącach, auto mi służy 5-6 lat a potem idzie "do ludzi".
Samochody zawsze kupowałem za gotówkę więc wydanie większej kwoty trochę boli a najbardziej teraz kiedy właśnie przeszedłem na emeryturę. W tym wieku człowiek już myśli pesymistycznie i gdyby coś wyszło nie tak to nie chcę kogoś zostawić z długami i spłatą rat. Auto mam wersji Comfort + Style i w 95 procentach będzie służyło tylko dwóm osobom i myślę , że 3/4 to będzie trasa jak w ubiegłym roku kiedy dwukrotnie byliśmy nad polskim morzem jak i w Chorwacji. Jazda tym samochodem po mieście w korkach trochę denerwuje bo jak się patrzy na spalanie to trochę głowa boli.
Czy da się wyłączyć info o bieżącym spalaniu? Przyznam szczerze , że trochę mnie ta informacja wkurza a w poprzednich autach Nissanie QQ i Suzuki Vitarze można było to skasować. Nie chciałem tego wiedzieć i nie wiedziałem. W każdym razie spalanie mam mniejsze niż w Nisanie a tam był silnik 1.6 i chyba 115KM.
Samochód jest duży wygodny i ogólnie jestem z niego zadowolony. Kiedyś wracałem w niedzielę z knajpy pod Krakowem i spalanie wg aplikacji wyszło mi 5l co mnie trochę zszokowało. We wtorek w cztery osoby jechałem na pogrzeb , spalanie na trasie wyszło 7,7 i 7,5 w drodze powrotnej z tym , że jechałem po autostradzie z prędkością 140 a nawet chwilami 160km/h. Ktoś pisał , że przy 130 jest głośno a dla mnie nawet przy 160 było ok. Z tego wynika , że przed Toyotą mieliście duże wypasione auta bo gdybyście jechali moimi poprzednikami to co mielibyście powiedzieć przy 120 kiedy szum był okropny. Samochodem dopiero przejechałem 580km a już miałem przygodę.
Właśnie we wtorek wracając 29-listopada do domu po pogrzebie w Nowym Sączu zostałem uderzony przez babkę , która jechała starą 16-to letnią RAV4 z takim wielkim przednim zderzakiem. Trochę było huku , zjechaliśmy na pobocze i okazało się , że ten plastikowy jasny , środkowy element w tylnym zderzaku jest lekko wgnieciony i porysowany na długości 15-20cm. Kobieta się zagapiła, patrzyła na bok i mnie w korku uderzyła.( miałem kamerkę) Wcześniej non stop widziałem iż rozmawia przez telefon a w momencie uderzenia zdążyła już skończyć. Zaczęliśmy spisywać protokół ale okazało się ,że pani podała mi ubezpieczenie od następnego dnia bo takie zdjęcie przesłał jej mąż. Stare kończyło się akurat w dniu kolizji ale mąż tej pani oświadczył, że nie będzie jechał z papierami do niej bo są korki więc wezwałem za namową mojego ubezpieczyciela policję. Zaznaczam , że tamta Toyota była ubezpieczona w jakiejś mało znanej firmie. Nie miałem takiej przygody od ponad 20 lat więc nie wiedziałem gdzie mam szukać pani ubezpieczenia. Dopiero jak przybyła na miejsce Policja i powiedziałem iż prawie dogadaliśmy się tylko była sprawa ubezpieczenie to powiedział mi , że można to sprawdzić na jakiejś stronie internetowej.
Tak więc ledwo przejechałem 500km a już mam małą szkodę. Byłem tak wściekły ale nic na to nie mogłem poradzić , pani też było przykro bo kilka krotnie mnie przepraszała. Finał tej sprawy to dmuchanie w balonik, stracenie ponad godziny czasu a pani dostała 1100zł kary i 6 pkt. karnych. Jeżeli Jej się to przydarzy jeszcze raz do pół roku zapłaci 100 procent więcej.
Powiem, że mi się tej pani zrobiło żal bo przej jej kiepską operatywność i nie pokazanie aktualnego ubezpieczenia wezwałem policję. Panowie mówili, że mogłem ich też odmówić i nic by się nie stało ale pani nic nie robiła w kierunku przedstawienia mi aktualnego ubezpieczenia.
Tak więc auto miało przejechane trochę ponad 500km i już jest "bite".
Pojechałem do ASO bo akurat odbierałem dowód rejestracyjny ( miałem czasowy) i oni mi to naprawią. Mam kilka zdjęć więc tę  rysę  w momencie sprzedaży komuś pokażę.
Gdyby to było stare auto pewnie bym wziął zaproponowaną kasę ale jeździłem tylko 3 tygodnie i miało ono ciut powyżej 500km.
Ciekaw jestem czy ktoś mnie "pobije" i miał takie zdarzenie wcześniej niż ja.  :-)

Przed chwilką dostałem kosztorys zaproponowany przez ubezpieczyciela sprawcy i propozycje zrobienia w "ich " zakładzie.
3450zł.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2022, 15:00:25 wysłana przez JKrakus »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Kwietnia 2022, 15:41:56 »
Aleś się rozpisał ;).
U mnie za drobną rysę na elemencie lakierowanym z tyłu + wgniotka na czarnej części (mat) plastiku wyszło ok 4500 zł :). Parkingowe najechanie + auto zastępcze i >5000 zł wyszło. Lepiej walić w tył, podejrzewam, że wymiana chłodnic, radaru, czujników uderzeniowych itd pewnie kosztowała >10.000 zł :).

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Kwietnia 2022, 20:33:54 »
ASO kazało mi ich ignorować , zrobią swoją wycenę. Czujniki działają , reszta też wiec to ma być kwestia 2 godzin ,  poczekam i nie będę brał auta zastępczego. Na razie będą szukać części.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Kwietnia 2022, 08:21:52 »
U mnie ta wymiana tyłu wyszła, że ze 4-5 dni auto trzymali, ale po wszystkim całe w nowym wosku, wypucowane i wypachnione :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl