Autor Wątek: 1.2T Buczenie w tylnej części silnika i dym wydostający się z korka wlewu oleju.  (Przeczytany 11733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
Dziś rano usłyszałem niespotykane buczenie pod maską. Pomyślałem, że to może agregat klimy, chociaż nigdy wcześniej nie słyszałem tego dźwięku. Okazało się, że dźwięk wydobywa się z tylnej, górnej części silnika. Przypuszczam, że gdzieś w okolicach turbiny, jednak dźwięk ma charakter elektroniczny.  Na domiar złego odkryłem coś co zaniepokoiło mnie jeszcze bardziej. Mianowicie, duże ilości spalin wydobywające się z wlewu oleju silnikowego. Szczerze mówiąc, jeszcze nigdy nie widziałem w żadnym aucie takiej ilaści dymu, która wydobywałaby się z silnika. Nawet w dieslach z dużym przebiegiem. Moja chr-ka ma nakulane niecałe 14k km od końca 2017r. Nigdy nie była katowana, 90% przebiegu zrobiła moja żona jeżdżąc w cyklu miejskim do pracy. Dodam, że nie zauważyłem spadku mocy, czy dymienia z wydechu. Auto jeździ całkiem normalnie.
Zdarzyło się komuś coś takiego???

Offline Krzysztof CH-R

• Prawie Toyot
w twoim jest turbo i to myślę że jest normą

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
Cytat: Krzysztof CH-R link=topic=46170.msg637258#msg637258 date=155830536g0
w twoim jest turbo i to myślę że jest normą
Raczej normą to nie jest, bo nigdy tego nie słyszałem. A już na pewno nie dymienie spod korka wlewu oleju.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
https://youtu.be/XBQ-nvXPT3c
Dokładnie taki sam dźwięk słychać u mnie. Czyli trzeba umawiać wizytę w serwisie.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Zawór podciśnienia nie wydaje się być wielkim problemem - wymienić i po sprawie.

Dymienie z pod korka wlewu może wróżyć jednak poważniejszy problem (np. uszczelka pod głowicą albo jakieś mikropęknięcie głowicy) to jednak jest tylko gdybanie i jedynie ASO może problem zdiagnozować dokładnie :)

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
Zawór podciśnienia nie wydaje się być wielkim problemem - wymienić i po sprawie.

Dymienie z pod korka wlewu może wróżyć jednak poważniejszy problem (np. uszczelka pod głowicą albo jakieś mikropęknięcie głowicy) to jednak jest tylko gdybanie i jedynie ASO może problem zdiagnozować dokładnie :)
Jestem po wizycie w ASO Toyota Centrum Poznań. Stwierdzono uszkodzenie elektrozaworu od turbiny, a co do dymu wydostającego się z wlewu oleju, to jest to rzekomo specyfika tego silnika. Coś mi się nie chce wierzyć.  Fajnie by było jakby ktoś z forumowiczów zajrzał pod maskę w chwili wolnej i napisał jak to u niego wygląda. Miałbym dane statystyczne;) Pozdrawiam.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Dobrze, że tylko zawór.  Mam inny silnik - ale z ciekawości zobaczę na moim 1,6 czy wydobywa się dym.

W którym momencie to badasz (ten dym) jedziesz autem stajesz, gasisz silnik i zaglądasz pod korek - czy inaczej ?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
Ja Ci sprawdzę u siebie tyko jak przestanie padać  :wallbash:
Napisz tylko czy sprawdzales na odpalonym czy na wyłączonym silniku
ciepły czy zimny?

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
Już dwa lata temu jak zawór się rozdupczyl
u mnie usłyszałem w Toyocie ,że ten zawór ma błąd konstrukcyjny i pada w chr i aurisie na potęgę,dwa lata minęły i zero akcji serwisowej...komu padnie po gwarancji wyda 600z hakiem,to nieuczciwe!!!

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
Ja Ci sprawdzę u siebie tyko jak przestanie padać  :wallbash:
Napisz tylko czy sprawdzales na odpalonym czy na wyłączonym silniku
ciepły czy zimny?
Sprawdzałem na odpalonym, ciepłym silniku. Kurde, nie daje mi to spokoju, bo dam sobie chu** obciąć, że pół roku temu ostatnio odkręcałem korek wlewu oleju na odpalonym silniku i nie wydobywał się dym. Owszem, dmuchało lekko, ale to jest normalne, bo w skrzyni korbowej jest ciągły ruch i powietrze się przemieszcza. Zobaczymy co będzie u Was.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
Już dwa lata temu jak zawór się rozdupczyl
u mnie usłyszałem w Toyocie ,że ten zawór ma błąd konstrukcyjny i pada w chr i aurisie na potęgę,dwa lata minęły i zero akcji serwisowej...komu padnie po gwarancji wyda 600z hakiem,to nieuczciwe!!!
Może mają jakiś próg ilości zgłoszeń awarii, do przekroczenia którego nie traktują takich defektów jako wady wymuszającej zorganizowanie akcji serwisowej. Takie moje gdybanie.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
Panowie a jaki koszt na fakturze macie samego tego zaworu bo ja już po gwarancji i ciekawi mnie ile muszę ewentualnie przygotować gotówki?

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
I jak tam Panowie? Sprawdzał ktoś czy wydobywa się u Was dym z wlewu oleju? Ciekawi mnie czy to faktycznie specyfika tego silnika, czy jednak grubsza sprawa.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
I jak tam Panowie? Sprawdzał ktoś czy wydobywa się u Was dym z wlewu oleju? Ciekawi mnie czy to faktycznie specyfika tego silnika, czy jednak grubsza sprawa.
Sorki ze tak późno odpowiadam :beer:
Sprawdzałem dzisiaj u siebie i opary oleju też się u mnie wydostaja po odkreceniu korka i jest wg mnie ok
Nie jest tego jakoś strasznie dużo i napewno nie są to przedmuchy  na pierścieniach czy coś w tym stylu
ja mam przebieg ponad 70 tyś także możesz spać spokojnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl