Autor Wątek: Yaris II - wybór stacji multimedialnej + subwoofer  (Przeczytany 11787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline harti

• Toyot Leżący
  • *
Yaris II - wybór stacji multimedialnej + subwoofer
« dnia: 23 Maja 2019, 08:44:22 »
cześć

jestem na etapie wyboru stacji multimedialnej z androidem do mojego Yarisa, rocznik 2007.
mam na myśli tzw. chińczyka z Aliexpress, w cenie 1000-1500 zł

co myślicie o tym modelu?
https://pl.aliexpress.com/item/Android-9-0-stereo-DVD-do-samochodu-multimedialny-Headunitfor-TOYOTA-YARIS-2005-2011-Auto-PC-radia/32889076089.html

tam są dwie opcje przy wysyłce z Hiszpanii lub Czech
tańsza: 1100 zł - 2 gb ramu, 16 gb rom, procek czterordzeniowy
droższa: 1450 zł - 4 gb, 16 gb, ośmiordzeniowy

sprzedawca w korespondencji napisał mi że nie ma aż tak dużej różnicy w szybkości miedzy tymi modelami, i on poleca tańszy bo wystarczy.. ale chyba lepiej od razu lepiej wybrać 4 gb ramu żeby nie muliło w przyszłości .. w końcu to android.

no właśnie, nie jest to też pełny android tylko open source, w wersji 9.0 (w opisie aukcji na grafikach jest jeszcze 8.0)

stacja ma ekran 7 cali / 1024/600, ale przy tej nakładce systemowej z dużymi ikonami nie ma to chyba takiego znaczenia..

i teraz najważniejsze: mam w aucie firmowe radio z mp3 od nowości, głośniki też standardowe, 4 w drzwiach i 2 tweetery (wersja SOL)
wiadomo że niskich tonów prawie nie ma, chciałbym to zmienić, na razie nie myślałem jednak o wymianie głośników, zainteresował mnie za to subwoofer pod fotel Pioneera:
http://www.audiopioneer.pl/pioneer-ts-wx130da-tswx130da-kompaktowy-subwoofer-aktywny-z-wbudowanym-wzmacniaczem-klasy-d-160w-pilot.html

sprawdziłem że zmieści się pod fotel pasażera, ma grubość 7 cm, więc zmieści się nawet bez usuwania szufladki spod fotela.
co myślicie o tym subwooferze do yarisa i czy jest sens kupowania droższej wersji z pilotem czy wystarczy bez?
http://www.audiopioneer.pl/pioneer-ts-wx130ea-tswx130ea-kompaktowy-subwoofer-aktywny-z-wbudowanym-wzmacniaczem-klasy-d-160w.html

to chińskie radio ma moc 4 x 45w, cztery wyjścia na głośniki + jedno na subwoofer

jak myślicie? będzie to wszystko razem sensownie grało? czy będzie też konieczne wymiana głośników w drzwiach?

montaż będę miał robiony w specjalizowanym serwisie CA.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2019, 08:59:08 wysłana przez harti »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Yaris II - wybór stacji multimedialnej + subwoofer
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2019, 12:45:16 »
sprzedawca w korespondencji napisał mi że nie ma aż tak dużej różnicy w szybkości miedzy tymi modelami, i on poleca tańszy bo wystarczy.. ale chyba lepiej od razu lepiej wybrać 4 gb ramu żeby nie muliło w przyszłości .. w końcu to android.

Bierz 4GB - predkość też w dużej mierze zależy od kompilacji - porównywałem np różne kompilacje na tym samym procku i była różnica nawet 100% w szybkości działania.
Dowiedz się o gwarancje/zwroty bo często przychodzi co innego niż na zdięciach / konfiguracji.

Pokaż zdięcai już po montażu bo w tych stacjach do yarka często żle się to licuje do panela klimy.

zainteresował mnie za to subwoofer pod fotel Pioneera
Daj sobie spokój. Ja ma 2 suby pod fotelami bose i dalej mało (wcześniej miałem suba 8" i było lepiej ale potrzebowałem bagażnika )

Offline harti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2019, 13:06:03 »
tak, zdecyduję się na 4gb, bo zapas lepiej mieć.. brat instalował 3 lata temu w Priusie podobne cudo i wtedy była opcja tylko z 1 GB i androidem 5, dziś najbardziej narzeka własnie na brak pamięci, musi regularnie odpalać "ram cleaner"

gwarancja / zwrot itp oczywiście jest możliwa, 15 dni na zwrot i rok gwarancji.. odsyłanie do Chin albo do Czech / Hiszpanii..

jeśli chodzi o kolor to jest trochę fotek w komentarzach na aliexpress, jest delikatnie inny odcień srebrnego, mi to nie przeszkadza
bardziej mnie interesuje jaki z tego jest dźwięk, czy będzie lepszy niż z tego radyjka toyoty które mam od nowości..

i ten sub serio taki słaby? opinie ma dobre, suba dużego do bagażnika nie włożę.. a zależy mi poprawieniu niskich tonów.

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2019, 05:25:35 »
w tej kwocie do 1500zł to nie lepiej poszukać coś z firmy GMS?

Offline harti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2019, 07:35:27 »
w tej kwocie do 1500zł to nie lepiej poszukać coś z firmy GMS?

a są dedykowane modele do Yarisa II?
możesz podać linki? nie mogę znaleźć :/

przy okazji, jestem na etapie wymiany korespondencji z chińczykami.. masakra..
jedni piszą że to ekran 7 cali, inni że na pewno 6.2.. wiadomo że wolałbym większy, 6.2 to taki duży smartfon.. ale coś kręcą i ich stały tekst "don't worry, my friend, it will fit"  :laugh:

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2019, 09:37:13 »
Jak piszą że 7, to uzyskaj to od nich na piśmie (mailu) i kupuj.
A potem Dispute na Aliexpress i żaanie zmniejszenia ceny bo miało być 7, a jest 6,2.

Ja tak zmniejszyłem cenę swojej stacji do E12 o 50 $
Bo sterowanie z kierownicy miało działać w przedlifcie, a nie działa.

Wiedziałem że tak będzie, ale chińczyk się upierał, wiec poprosiłem o potwierdzenie mailowe, a potem jak wyżej.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline harti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2019, 09:54:48 »
piszę jednocześnie z kilkoma goścmi tam..
jeden już przyznał (ten z linka mojego pierwszego posta) że to jednak 6,2 bo sam zmierzył i przyznał mi rację, poprawił też opis

ten ekran ma 13.5 cm szerokości

to nie może mieć 7 cali (17,8 cm) przekątnej
http://screen-size.info
ekran 6.2 w proporcjach 16:9 ma 13,7 na 7,7 cm

i zostaje jeszcze sprawa rozdzielczości, bo tu niektórzy się upierają że 800/480 a inni ze 1024/600, a inni że to zależy od procesora, że te droższe wersje to wyższa rozdzielczość...

i cały czas jestem ciekawy czy dźwięk jaki z tego będzie się wydobywał,w połączeniu z fabrycznymi głośnikami w aucie + subwoofer Pioneer będzie w miarę dobrej jakości...

« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2019, 09:59:10 wysłana przez harti »

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2019, 14:48:37 »
a są dedykowane modele do Yarisa II?
możesz podać linki? nie mogę znaleźć :/

a to sorry, myślałem że to tak jak w corolli verso wystarczy wyjąć fabryczne radio, wstawić odpowiednią ramke/panel 2DIN i można wstawić dowolne radio.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2019, 15:56:06 »
Wystarczy ramka + 2din i działa - sam tak mam w yarku.

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2019, 16:06:06 »
no to jak mozna wstawic dowolne 2din to za takie pieniadze to bym brał coś firmowego z polski z gwarancją niż chinczyka.

Offline harti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maja 2019, 16:35:23 »
poprosz? o linki do pasujących modeli
link do ramki
i jakieś fotki jak to wygląda po instacjii

nie chcę tam ciąć plastików i robić jakiejś prowizorki, chcę żeby było estetycznie

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Maja 2019, 09:32:26 »
Albo wloska ramka albo szukasz oryginalnej ale to biały kruk.
Zrobię fotkę i wstawię jak to u mnie wygląda.

Offline harti

• Toyot Leżący
  • *

Offline harti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maja 2019, 10:36:19 »
jestem coraz bardziej zniechęcony do tych chińskich stacji multimedialnych...
każdy chińczyk z którym korespondowałem w końcu przyznał że to jest ekran 6.2 i tylko 800/480.. to za mało. taki większy smartfon, liczyłem że może jest jakaś nowsza generacja z ekranem 7 cali i 1024/600.. dziwi mnie tylko bardzo że NIKT nie zająknął się o tym w komentarzach, nie zauważyli że ekran jest mniejszy niż zamawiali i że gorsza rozdzielczość??  <zalamka>

dla przykładu google maps jest na tym prawie nieużywalne  :-( , appka w wersji na smartfon w poziomie wygląda dużo gorzej, 1/3 ekranu zasłania górna i dolna belka, na mapę jest już mało miejsca...

na co dzień używam iPada mini 2 z kartą LTE, do nawigacji (google maps w wersji na tablet wygląda bardzo dobrze), yanosika, spotify itp itd to się jak najbardziej nadaje, mam wyprowadzony mini jack (zamiast zmieniarki CD).. przymocowane to jest na takie małe okrągłe uchwyty magnesowe do kratek nawiewu, mogę wkleić fotki jeśli kogoś interesuje...

pozostaje cały czas kwestia poprawy niskich tonów
jakie głośniki mogę włożyć w drzwi przednie żeby było zauważalnie lepiej niż fabryczne?
czy radio można zostawić? jaką ono w ogóle ma moc, parametry? nie mogę nigdzie znaleźć.. mam ten model z mp3

dowiedziałem się że jak chcę podłączyć suba do tego radyjka to jakiś spec musi mi dorobić złącze RCA , żeby nie pogorszyć dźwięku jakąś przejściówką.

czy przy wymianie głośników trzeba będzie dołożyć mały wzmacniacz?

czy wygłuszenie drzwi jest konieczne przy wymianie głośników? bo to chyba dość droga sprawa, a tu jeszcze przecież dochodzi z hałas komory silnika..

jak doczytałem, to o aktywnym subie (pod fotel) powinienem myśleć w ostatniej kolejności :)

z góry dziękuję za pomoc i pokierowanie mnie na właściwe tory  :cheesy:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Maja 2019, 16:05:33 »
Tak wygląda 2dinowka z fabryczne ramką.
https://photos.app.goo.gl/zqaduvLJDHeLTg7s9

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl