Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Maja 2019, 16:18:53 »
Tak pokusiłem się dla przypomnienia, fynooh i jego "ateizm" mnie zmobilizował.  :laugh:

Powrót z pracy S7 bez przekraczania na równym 90km/h licznikowego, na tyle na ile pozwalał południowy, sobotni ruch. Na co dzień tak nie jeżdżę:

Na moją niekorzyść tylko to, że miałem bonus przewyższenia około 200m (czyli zjeżdżałem z górki) i HA nie był "wystartowany" jednocześnie z uruchomieniem silnika. Dla chętnych plik z pełnym raportem (mam na komórce).
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Maja 2019, 19:05:46 »
Bydgoszcz-Zgorzelec 682km na 34,00l benzyny, jazda drogami krajowymi 80km/h, ekspresówki i autostrady 100km/h.

No i proszę, 682 km na 34 l paliwa to daje 4,98 l/100 km. I z tym bym się zgodził. To jest bardzo niski wynik spalania i całkiem wiarygodny i adekwatny dla hybrydy na długiej trasie.

Tyle, że ja nigdy nie jeździłem hybrydą, chyba nawet w niej nie siedziałem...
To Corolla 1,6 CVT 132KM z 4 osobami i bagażami w jedną stronę i w 2 osoby dorosłe i pełnym bagażnikiem na powrót...

Ale 3,3 l/100, jaki podał fazibazi, to bujda, nie wierzę w to.

A ja wierzę. Może nie za każdym przejazdem da się taki wynik osiągnąć...

Dziś wróciłem z trasy swoim 1,6, ok. 480 km i średnie spalanie na całej trasie w/g komputera /a komputer wskazuje mi niemal tak samo, jak po przeliczeniach pod dystrybutorem/ wyszło mi 5,9 l/100 i jestem z tego zadowolony. To jest przecież spory silnik 1,6 i dla niego wynik w granicach 6 l/100 to jest bardzo dobre spalanie.

W mieście nieosiągalne, w górach bardzo dobre, w trasie, hm.... przeciętne...

To niewiele mniej pali mój drugi Peugeot z malutkim silniczkiem 1,1, i podobnie maleńkie seicento 1,1.

Honda Jazz - po ponad 50kkm mam średnią 5,41. Gdyby nie korki w mieście oraz trasie, średnia bez problemu byłoby w granicach 5l/100km.
Z ciekawości testuję po jakim czasie zapali się rezerwa. Pojemność baku, to 42l a na razie mam przejechane 693km, rezerwa pewnie zapali się w okolicach 700km i jeszcze jakieś 100km można przejechać wiele nie ryzykując. Przypominam, że to ponad 80KM benzyna w wieku lat 16...
Oczywiście gdybym jeździł w ogromnych korkach Warszawy 3km w jedną stronę, to byłoby ponad 10l/100km...

I na tej podstawie nie wierzę, że ktoś może silnikiem 1,6 mieć wynik 5 l/100 albo nawet mniej, jak podają niektórzy. Rekordziści mogą mieć 5,8, mogą nawet 5,7 l/100, ale w 5,5 to też za bardzo nie wierzę. Jak znam życie to ludzie po prostu lubią podawać nieprawdopodobnie niskie wyniki spalania, wysokie prędkości, czy coś tam jeszcze podobnego, żeby po prostu się dowartościować i tyle.

Po prostu musisz się trochę podciągnąć z techniki jazdy i/lub pójść na ustępstwa (wolniejsza jazda), to nie są skomplikowane rzeczy...
Może też trochę szczęścia, żeby nie jeździć ciągle pod górę albo pod wiatr ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline AdrianekWWL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Maja 2019, 19:56:47 »
Wydaje mi się, że ten kto nie wierzy w spalanie na poziomie 5l i mniej jak ktos tu napisał nigdy nie jeździł hybryda, serio.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Czasami kiedy jezdze dość dynamicznie, po kilku-kilkunastu kilometrach samochód ma cały czas odpalony ice i wgl nie wchodzi w tryb ev... ktos może mi to wyjaśnić?

Dodatkowo co mnie zastanawia w hybrydzie... wydaje mi się, że jeżdżę tak samo, jak opisalem w poprzednim poście, a spalanie zamiast 4.5 ponad 5.5... jak z kobietą, wkurza strasznie, ale nie da się jej nie kochac xd

Plus ktoś dał znac, żeby sie nauczyc hamować, są jakies specjalne zasady co do hamowania hybryda?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Maja 2019, 20:09:02 »
Tyle, że ja nigdy nie jeździłem hybrydą, chyba nawet w niej nie siedziałem...

O, scholera! ale się przejechałem. To ja już się wyłączam z tego spalania :( No, ja jeździłem przez tydzień hybrydą zastępczą, jak trzymali moje auto w serwisie, bo sprawdzali opony, ale spalania nie testowałem. A jeśli chodzi o mój wynik, to mógłbym osiągnąć trochę lepszy, ale ciężarówki i korki mnie blokowały.
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2019, 20:12:17 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Maja 2019, 20:29:25 »
Jako świeżo upieczony właściciel 4 letniego Aurisa opowiem o moim  pierwszym tankowaniu w Trójmieście. Według komputera spalanie 5.6 dystrybutor pokazał 6. Trasy krótkie 2 km, max 6. Poprzedni ford focus 1.6 benzyna spalał 9.5 l. Dziś dłuższy odcinek droga 2 pasmowa 90 km/h około 6 km, potem góra i dół. Całość 10 km  spalanie w komputerze 4l. Testuję to co ktoś napisał rozpędzić się do 50 i na prądzie żeglować. Niestety jestem zawalidroga, ruszam na prądzie, ale naprawdę nie wiem gdzie ci ludzie się tak spieszą. Hybryda uspokaja, nie zachęca do szybkiej jazdy

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2019, 20:31:37 wysłana przez irekwielki »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Maja 2019, 21:06:00 »
specjalne zasady

Może nie specjalne ale ja to tłumaczę tak, że trzeba "celować" w miejsce planowanego zatrzymania i hamować odwrotnie proporcjonalnie do prędkości - i im wolniej tym mocniej naciskać hamulec. Oczywiście tak żeby klocki zadziałały praktycznie tylko przy samym zatrzymaniu.....
HA i prąd płynący do baterii podczas hamowania pokazuje to najlepiej....

Offline AdrianekWWL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Maja 2019, 21:14:07 »
Jak wyczuć kiedy wchodzą w grę klocki?
Słyszałem też, że lepiej nie.korzystac z "b", tylko wlasnie.delikatnie operowac podałem hamulca, prawda to?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Maja 2019, 22:27:36 »
Jak ci piszczą to usłyszysz ;) a normalnie to bez włączonego HA praktycznie bardzo trudno. Trzeba trochę pojeździć z włączonym HA i to złapać, kwestia wyczucia i objeżdżenia.
Nie wiem jak w Aurisie II ale u mnie jak wskazówka dotyka dolnego zakresu "CHG" to jest jeszcze lekki zapas zanim ruszą klocki.

Z "B" korzystaj tylko w górach i bardzo długich zjazdach gdy wiesz, że będziesz miał nadmiar energii i nie będziesz miał jej gdzie zużyć w najbliższym czasie.....
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2019, 22:29:14 wysłana przez fazibazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Maja 2019, 11:25:18 »
W II FL zaczyna się prawdziwe ładowanie poniżej literki C wcześniej to jakieś 2kw bez gazu . I klocki wkraczają dopiero jak wskazówka spadnie do zera.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Czerwca 2019, 22:00:06 »
Tak pokusiłem się dla przypomnienia, fynooh i jego "ateizm" mnie zmobilizował.  :laugh:
Oj, chyba nie widać nic wklejonego.
A propos, Hybrid Reporter pięknie pokazuje mi dane  i wykresy, a nawet mapy.
To wygląda jak plik HTML.
Czy jest możliwość skopiowania takiego raportu na komputer z Windowsem?
Gdzie na telefonie znajdę taki plik raportu?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Czerwca 2019, 08:53:14 »
Czy jest możliwość skopiowania takiego raportu na komputer z Windowsem?
Gdzie na telefonie znajdę taki plik raportu?
Najprościej to chyba go udostępnić, na maila lub dysk googla i później otworzyć na Windowsie.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Czerwca 2019, 19:00:01 »
Dla niedowiarków.

Raport zawiera takie mnóstwo informacji i wykresów, że na razie tego w ogóle nie ogarniam.
Potrzeba czasu, żeby zapoznać się z tym i prawidłowo zinterpretować.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2019, 19:57:41 wysłana przez Robinson »
Auris II HSD Touring Sports 2015

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Czerwca 2019, 19:23:12 »
Brakuje podstawowej i najważniejszej informacji czyli jaki był spadek terenu na tym odcinku :o

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Czerwca 2019, 19:46:59 »
Brakuje podstawowej i najważniejszej informacji czyli jaki był spadek terenu na tym odcinku :o
CHG przez 23% dystansu więc chyba trochę z górki było :-)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Czerwca 2019, 19:57:17 »
Moze nie licytujmy się tutaj "rekordami" bo pojadę w góry i zrobie wam 0.0 na 50km... ;) tylko pozostańmy przy temacie stosowanych technik.
W ciepłe dni (jak dziś) sugeruje nie oszczędzać na klimatyzacji.....bateria HV też lubi chłodek.

Jak chcecie możemy zrobić wątek o "rekordach" tylko jedną z zasad (do ustalenia) byłoby to ze trasa minimalna to 100km, w pętli, czyli tam i z powrotem, najlepiej tego samego dnia....itp.itd. Oczywiście przedstawiona wylacznie jako raport z HA.....
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2019, 20:02:19 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl