Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cienkk

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #165 dnia: 15 Marca 2020, 12:14:45 »
Też zastosowałem poradę żeby wskazówka na zielonym polu nie dochodziła do maxa, nie obciążając tak bardzo baterii i ostatnio skończyłem trasę 15 km po mieście na 4.2l.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 16 Marca 2020, 19:07:49 »
Trasa Iława- Gdansk, przez Ostródę.
Prędkość na expresówce 120 km/h.
Dziwne że w drugą stronę było 5.3 przy podobnym stylu jazdy. Może dlatego że padał deszcz, może było pod wiatr

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #167 dnia: 16 Marca 2020, 20:40:51 »
Dziwne że w drugą stronę było 5.3 przy podobnym stylu jazdy.
Ja ostatnio jechałem z Ursynowa do centrum Białegostoku. Tempomat ustawiony na 90 km GPS (Jakieś 96 licznikowe). Tam 4,2. Powrót 5,1. Warunki drogowe i pogodowe takie same. Kwestia ukształtowania terenu chyba ma tu tak duże znaczenie.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 18 Marca 2020, 19:37:50 »
na rozgrzanym wcześniej silniku trasa do pracy 7,9km przy szybowaniu 4,1l/100 po Warszawie, ta sama trasa na zimnym silniku i szybowaniu 4,7 a bez szybowania 5...5,8.
Potem krótka trasa 1,5km też na wcześniej rozgrzanym silniku 2,9l/100 :)
Kluczem do sukcesu jest temperatura a zima jest wrogiem hybrydy ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #169 dnia: 18 Marca 2020, 22:33:12 »
Zainspirowales mnie. Przejechałem na rozgrzanym silniku odcinek 9km ze spalaniem 3,2. Po płaskim terenie.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 19 Marca 2020, 00:49:48 »
przy szybowaniu 4,1l/100 po Warszawie, ta sama trasa na zimnym silniku i szybowaniu 4,7 a bez szybowania 5...5,8.
Szybowanie to jest "gliding w HA"?
Czy to oznacza jazdę mniej więcej w połowie pola ECO?
A jak się interpretuje "coasting"?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 19 Marca 2020, 11:48:19 »
Według mnie i to co obserwowałem na YT z filmików to PULSE & GLIDE to przyspieszanie na benzynie i potem wskazówka "obrotomierza" na 0 czyli kulka w HA w kółeczku i przepływy energii =0 natomiast coasting to poprostu puszczenie gazu i ładowanie baterii albo jazda tylko na elektryku - to drugie niestety szybko wytraca prędkość chyba że jest z górki i zaraz są światła więc ładowanie baterii.
widzę po swoich testach że PULSE & GLIDE daje rewelacyjne wyniki, bateria zawsze pozostaje na poziomie 60% a spalanie jest nawet do 1l niższe, oczywiście nie na każdej trasie...nie mogę doczekać się lata
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2020, 20:07:35 wysłana przez fazibazi »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #172 dnia: 19 Marca 2020, 14:38:06 »
Latem będzie gorzej o ile będziesz korzystał z klimatyzacji. Podczas upałów sprezarka pożera ponad 1kW energii. Obecnie jest najlepszy czas do bicia rekordów jeśli chodzi o spalanie. Do tego dużo mniejszy ruch na ulicach z wiadomych powodów.

« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2020, 20:08:13 wysłana przez fazibazi »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 19 Marca 2020, 20:16:24 »
Chcesz powiedzieć że masz wyższe spalanie latem niż zimą? No forum są wpisy że w zimę jest ponad 1l więcej mimo klimy w lato...U mnie już teraz komputer włącza klimę przy 12 stopniach a baterii mi starcza na długo przy stosowaniu szybowania wiec w lato niewiele wiecej pociagnie energii z baterii a paliwa pójdzie o wiele mniej na ogrzewanie silnika i kabiny.... Inaczej toyota nie robilaby hybrydy z elektrycznym kompresorem

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #174 dnia: 19 Marca 2020, 20:43:59 »
Zima już była, teraz są temperatury wiosenne, przy których ani nie trzeba grzać kabiny ani za bardzo chłodzić. W moim przypadku średnie spalanie nie kasowane od ponad 100tys.km zimą oscyluje wokół 5,4 po czym spada w okolice 4,8 wiosna by dojść do 5,8 podczas upałów. Tyle że ja jeżdżę 99% czasu w zakorkowanym mieście a na postoju klima tez pracuje. Gdybym na postoju wyłączał klimę spalanie byłoby mniejsze ale i tak większe niż wiosną.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: 19 Marca 2020, 23:40:41 »
Według mnie i to co obserwowałem na YT z filmików to PULSE & GLIDE to przyspieszanie na benzynie i potem wskazówka "obrotomierza" na 0 czyli kulka w HA w kółeczku i przepływy energii =0 natomiast coasting to poprostu puszczenie gazu i ładowanie baterii albo jazda tylko na elektryku - to drugie niestety szybko wytraca prędkość chyba że jest z górki i zaraz są światła więc ładowanie baterii.
A jak interpretujesz "heretical"?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: 20 Marca 2020, 07:19:42 »
PULSE & GLIDE to przyspieszanie na benzynie i potem wskazówka "obrotomierza" na 0 czyli kulka w HA w kółeczku i przepływy energii =0
To sport extremalny, tak się nie da jeździć po ulicach :thumbdown:
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #177 dnia: 20 Marca 2020, 13:05:41 »
Latem będzie gorzej o ile będziesz korzystał z klimatyzacji. Podczas upałów sprezarka pożera ponad 1kW energii.

Nieprawda - od wiosny do jesieni jeźdzę non stop z właczona klimatyzacją i mam spalanie mniejsze o około 1/100 km niż w okresie zimowym z włączonym grzewanien (AUTO 21,0 stopni C).
Trzy pełne sezony z taką tendencją - przypadek - nie sądzę.
Klimatyzacja nie ma takiego wpływu na spalanie niz ogrzewanie w zimie.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 20 Marca 2020, 13:18:57 »
Czytaj uważnie. Ja napisałem, że wiosna to okres kiedy spalanie jest najmniejsze bo nie trzeba grzać ani chłodzić.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 20 Marca 2020, 13:19:48 »
Latem będzie gorzej o ile będziesz korzystał z klimatyzacji. Podczas upałów sprezarka pożera ponad 1kW energii.

Nieprawda - od wiosny do jesieni jeźdzę non stop z właczona klimatyzacją i mam spalanie mniejsze o około 1/100 km niż w okresie zimowym z włączonym grzewanien (AUTO 21,0 stopni C).
Trzy pełne sezony z taką tendencją - przypadek - nie sądzę.
Klimatyzacja nie ma takiego wpływu na spalanie niz ogrzewanie w zimie.

Dokladnie. Zgadzam sie. Toyota celowo dala kompresor na silniku elektrycznym a nie na rozrzadzie. Silnik elektryczny mozna sterowac i nie zawsze bierze 1kW. Mam w domu klime ktora ma na tablicze znamionowej 1.8kW a miernik energii wpiety do gniazdka pokazuje 900w poboru po rozruchu i szybko spada do 450...a nawet 380W.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl