Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #255 dnia: 21 Sierpnia 2020, 10:19:07 »
4000 RPM w hybrydzie? Raz widziałem takie obroty kiedy chciałem sprawdzić jak wysoko silnik się kręci. Przy normalnej jeździe czasem uda się do 3800 dobić. Co do przyspieszania to tempomat kręci wskaźnik mocy na początek pola Power i ja również tak samo przyspieszam i jest optymalnie jeśli chodzi o dynamikę a podejrzewam, że spalanie na tym nie cierpi. @tomsan  jeśli ci się chce zrób test dla przyspieszenia na początku pola Power dla porównania.

Jasne zrobie tylko pon/wt aby trasa i warunki były identyczne

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #256 dnia: 21 Sierpnia 2020, 11:45:02 »
4000 RPM w hybrydzie? Raz widziałem takie obroty kiedy chciałem sprawdzić jak wysoko silnik się kręci. Przy normalnej jeździe czasem uda się do 3800 dobić. Co do przyspieszania to tempomat kręci wskaźnik mocy na początek pola Power i ja również tak samo przyspieszam i jest optymalnie jeśli chodzi o dynamikę a podejrzewam, że spalanie na tym nie cierpi. @tomsan  jeśli ci się chce zrób test dla przyspieszenia na początku pola Power dla porównania.

W hybrydzie to akurat najłatwiej, wciskasz pedał do oporu i za moment masz maksymalne 5200 rpm bo generator robi za cały opór.

Nie wiem jak to jest wyskalowane, ale tak na słuch granica pola ECO i POWER to jakieś 3000 rpm

Przy takim krótkim przejeździe ze startu na zimno to lepiej za bardzo silnika nie żyłować.  Nie wiem jaki jest dokładnie wykres momentu, ale skoro to jest Atkinson to powinien być wypłaszczony, więc być może kręcenie przy przyspieszaniu do 3000 rpm w zupełności wystarczy zwłaszcza gdy chodzi o jazdę z prędkościami typowo miejskimi.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #257 dnia: 21 Sierpnia 2020, 17:28:08 »

Jasne zrobie tylko pon/wt aby trasa i warunki były identyczne

Przed chwilą robiłem ponownie tę trasę-odwoziłem teściową. Auto w zimnym garażu stało i nagrzewało się identycznie jak z rana wiec sadzę ze test jest miarodajny bo od 8.30 rano auto nie było jeżdżone cały dzień. Jechałem tę samą trasę wchodząc ok 0,5cm na pole Power.
Wynik to 5.9l/100 zatem posrednio miedzy umiarkowanym żwawym przyspieszaniem a bardzo powolnym...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #258 dnia: 21 Sierpnia 2020, 21:57:17 »
Dziś wieczorem po 5 godzinach postoju pod domem trasa 2km do sklepu, start z baterią 6/8 wynik 5,5. Po godzinie powrót, start z baterią 3/8 wynik 6,2.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #259 dnia: 24 Sierpnia 2020, 08:32:16 »
Dziś wieczorem po 5 godzinach postoju pod domem trasa 2km do sklepu, start z baterią 6/8 wynik 5,5. Po godzinie powrót, start z baterią 3/8 wynik 6,2.

Dobry wynik jednak widac ze zrobilo sie to kosztem baterii ktora sk9nczyla z 3 paskami i nie zdazyla sie naladowac na tak krotkiej trasie co jest normalne.
Dostrzegam ze wada hybrydy jest to ze nie sa ekonomiczne na bardzo krotkich trasach wiec tu tylko plugin in ;) najlepiej jak trasa jest od 10km wzwyz

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #260 dnia: 24 Sierpnia 2020, 10:27:28 »
Dostrzegam ze wada hybrydy jest to ze nie sa ekonomiczne na bardzo krotkich trasach wiec tu tylko plugin in  najlepiej jak trasa jest od 10km wzwyz
To by trzeba jeszcze sprawdzić ile spala zwykła benzyna i diesel na takich przejazdach bo z pewnością więcej niż średnio.  Plug in wiadomo, nowa Kuga ST225 wydaje się być mocno konkurencyjną alternatywą wobec RAV4 Hybrid a nawet wobec bardziej wypasionych wersji Corolli.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #261 dnia: 10 Września 2020, 22:25:20 »
Mam pytanie odnośnie techniki jazdy hybrydą. No może troszkę poboczne. Czy cofanie hybrydą wykonywane jest tylko za pomocą silnika elektrycznego czy jest tak że wrazie potrzeby dołącza silnik spalinowy ? Chodzi mi o cofanie pod ostrą górkę czy sam elektryk uciągnie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #262 dnia: 10 Września 2020, 22:29:17 »
Cofa się wyłącznie na elektryku ale jeśli braknie prądu w baterii to załączy się spalinowy jednak tylko po to by obracać generatorem prądu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #263 dnia: 10 Września 2020, 23:03:50 »
Chodzi mi o cofanie pod ostrą górkę czy sam elektryk uciągnie.
Ma 207 Nm więc raczej spoko.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #264 dnia: 11 Września 2020, 16:53:29 »
Cofa się wyłącznie na elektryku ale jeśli braknie prądu w baterii to załączy się spalinowy jednak tylko po to by obracać generatorem prądu.

Szkoda że nie można baterii doładowywać z gniazdka bo akurat mam w garażu z darmowym prądem. Chyba że pogadam ze znajomym elektrykiem samochodowym i gdzieś się podepnie i dorobi gniazdko do ładowania ?  :cheesy:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #265 dnia: 12 Września 2020, 12:00:14 »

Szkoda że nie można baterii doładowywać z gniazdka bo akurat mam w garażu z darmowym prądem. Chyba że pogadam ze znajomym elektrykiem samochodowym i gdzieś się podepnie i dorobi gniazdko do ładowania ?  :cheesy:

Obawiam się że elektryk tego nie ogarnie. Można puścić wszystko z dymem. Aso mają podpbno specjalną ładowarkę dc. Tu panują napięcia ponad 200V i duże prądy. Trzeba nie tylko kontrolować napięcie ale i także prąd i niezbędne będzie zrobienie przetwornicy step down. W czasie ładowania musi być aktywny BMS Battery Management System oraz cały sterownik aby kontrolować napięcie na blokach, temperaturę, sterować wentylatorem....
Trzeba było kupic priusa plugin albo kia niro plugin...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #266 dnia: 12 Września 2020, 12:27:34 »

Obawiam się że elektryk tego nie ogarnie. Można puścić wszystko z dymem. Aso mają podpbno specjalną ładowarkę dc. Tu panują napięcia ponad 200V i duże prądy. Trzeba nie tylko kontrolować napięcie ale i także prąd i niezbędne będzie zrobienie przetwornicy step down. W czasie ładowania musi być aktywny BMS Battery Management System oraz cały sterownik aby kontrolować napięcie na blokach, temperaturę, sterować wentylatorem....
Trzeba było kupic priusa plugin albo kia niro plugin...
Czyli jest to kompletnie nieopłacalne bo koszt przystosowania to pewnie co najmniej kilkaset zł a roczny zysk to plus minus 70 zł.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 12 Września 2020, 15:28:46 »
Aso mają podpbno specjalną ładowarkę dc
Ciekawe, gdzie się oni z tym podpinają? Widział ktoś?
Trzeba nie tylko kontrolować napięcie ale i także prąd i niezbędne będzie zrobienie przetwornicy step down. W czasie ładowania musi być aktywny BMS Battery Management System oraz cały sterownik aby kontrolować napięcie na blokach, temperaturę, sterować wentylatorem....
A może ta serwisowa korzysta właśnie z układów w samochodzie?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 12 Września 2020, 17:42:01 »
Aso mają podpbno specjalną ładowarkę dc
Ciekawe, gdzie się oni z tym podpinają? Widział ktoś?
Trzeba nie tylko kontrolować napięcie ale i także prąd i niezbędne będzie zrobienie przetwornicy step down. W czasie ładowania musi być aktywny BMS Battery Management System oraz cały sterownik aby kontrolować napięcie na blokach, temperaturę, sterować wentylatorem....
A może ta serwisowa korzysta właśnie z układów w samochodzie?

Raczej wyjmują kanape i podpinają się pod złącza śrubowe baterii albo wypinają wtyczkę z inwertera i mają swoją pasującą i wprowadzają auto w tryb serwisowy aby bms, kontroler ładowania i cała reszta działała w trakcie ładowania.
Musicie też pamietać ze plus i minus baterii są rozłaczane dwoma przekaźnikami zasilanymi z komputera więc samo podpięcie też nic nie da no chyba że ją rozebrać do gołych modułów. Jest jeszcze trzeci przekaźnik od soft startu ale to do czego innego. To wszystko jest modułem w baterii w okolicach wentylatora plus bms i sterownik.

Jedynie pod siedziskiem tylnego pasażera po lewej jest widoczna zaślepka a tam tylko bezpiecznik baterii.

Offline Daru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #269 dnia: 22 Września 2020, 21:49:03 »
Poza tym na auto nie mogę zmienić kierunek nawiewu.
A to dziwne, bo instrukcja podaje, że: "Jeżeli intensywność nawiewu lub kierunek nawiewu powietrza ustawiane są ręcznie, lampka kontrolna trybu pracy automatycznej gaśnie. Jednakże pozostałe ustawienia w trybie automatycznym zostają zachowane."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl