4000 RPM w hybrydzie? Raz widziałem takie obroty kiedy chciałem sprawdzić jak wysoko silnik się kręci. Przy normalnej jeździe czasem uda się do 3800 dobić. Co do przyspieszania to tempomat kręci wskaźnik mocy na początek pola Power i ja również tak samo przyspieszam i jest optymalnie jeśli chodzi o dynamikę a podejrzewam, że spalanie na tym nie cierpi. @tomsan jeśli ci się chce zrób test dla przyspieszenia na początku pola Power dla porównania.
W hybrydzie to akurat najłatwiej, wciskasz pedał do oporu i za moment masz maksymalne 5200 rpm bo generator robi za cały opór.
Nie wiem jak to jest wyskalowane, ale tak na słuch granica pola ECO i POWER to jakieś 3000 rpm
Przy takim krótkim przejeździe ze startu na zimno to lepiej za bardzo silnika nie żyłować. Nie wiem jaki jest dokładnie wykres momentu, ale skoro to jest Atkinson to powinien być wypłaszczony, więc być może kręcenie przy przyspieszaniu do 3000 rpm w zupełności wystarczy zwłaszcza gdy chodzi o jazdę z prędkościami typowo miejskimi.