Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252802 razy)

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #285 dnia: 24 Listopada 2020, 22:53:39 »
Sprawdziłem to na obwodnicy Trójmiasta. Miasto 4.2 obwodnica 4.6 jadąc około 100 km/h. Przez miasto krócej, się więcej dziur. Obwodnica chyba lepsza

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #286 dnia: 25 Listopada 2020, 13:37:52 »
Ktoś odniesie się do moich obserwacji , że jazda na tempomacie obniża spalanie ? Ogólnie to mam trochę czasami problem na trasie z utrzymaniem prędkości przez brak odwzorowania obrotów rzecz jasna . Jakiś czas temu wpadłem na pomysł aby przy mniejszym natężeniu ruchu używać tempomatu . Ostatnio odcinek Kraków - Mszana Dolna większości zakopianka pokonałem na tempomacie i spalanie względem normalnej jazdy obniżyło się o 0.5 l . Nauczyłem się najszybciej przyspieszyć do żądanej prędkości i włączać tempomat . W tym przypadku ustawiłem na 100 km/h

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #287 dnia: 25 Listopada 2020, 15:44:03 »
Ktoś odniesie się do moich obserwacji , że jazda na tempomacie obniża spalanie ? Ogólnie to mam trochę czasami problem na trasie z utrzymaniem prędkości przez brak odwzorowania obrotów rzecz jasna . Jakiś czas temu wpadłem na pomysł aby przy mniejszym natężeniu ruchu używać tempomatu . Ostatnio odcinek Kraków - Mszana Dolna większości zakopianka pokonałem na tempomacie i spalanie względem normalnej jazdy obniżyło się o 0.5 l . Nauczyłem się najszybciej przyspieszyć do żądanej prędkości i włączać tempomat . W tym przypadku ustawiłem na 100 km/h

Tempomat w auris nie ma wiedzy np. o zbliżajacych się wzniesieniach. Na samym wzniesieniu dopiero wie i daje w pole power.  Mniej by spalił gdyby podjechać pod wzniesienie ze stałym spalaniem a nie prędkością a potem na szczycie górki rozpędzić się na wskazówce mocy na 0 czyli "luzie". Nie spalisz wtedy wiecej paliwa na podjechanie pod górkę a z górki z kolei nie stracisz energii kinetycznej na ładowanie baterii co komputer by zrobił z górki na tempomacie. To niestety wymaga skupienia a tempomat daje odpocząć.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 25 Listopada 2020, 16:11:04 »
gdyby podjechać pod wzniesienie ze stałym spalaniem a nie prędkością
No ale to zwalniać będzie - co na to inni kierowcy?

na szczycie górki rozpędzić się na wskazówce mocy na 0 czyli "luzie"
Nie no, w normalnym ruchu nie da się tak jeździć przecież, ja przynajmniej nie umiem.
To wymaga niezwykłego skupienia uwagi na wskazówce, a jazda po drodze staje się w takich warunkach bardzo niebezpieczna...

Można tak jeździć w warunkach laboratoryjnych - na pustej drodze.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 16:17:34 wysłana przez grzeto »
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 25 Listopada 2020, 16:19:24 »

Tempomat w auris nie ma wiedzy np. o zbliżajacych się wzniesieniach. Na samym wzniesieniu dopiero wie i daje w pole power.  Mniej by spalił gdyby podjechać pod wzniesienie ze stałym spalaniem a nie prędkością a potem na szczycie górki rozpędzić się na wskazówce mocy na 0 czyli "luzie". Nie spalisz wtedy wiecej paliwa na podjechanie pod górkę a z górki z kolei nie stracisz energii kinetycznej na ładowanie baterii co komputer by zrobił z górki na tempomacie. To niestety wymaga skupienia a tempomat daje odpocząć.
Według twojej teorii cała zasada równej jazdy jest niszczona . Nie podjadę z stałym spalaniem bo pod konkretną górę spowoduje chociażby korek . Pozatym jadąc na szczycie i zjeżdżając auto hamuje i odzyskuje energię nawet na tempomacie ponieważ jakby nie patrzeć bilans jest dodatni czyli więcej energii otrzymujemy niż musimy dostarczyć . Ta technika jest wolna od największej wady hybrydy czyli patrzyć na wskaźnik lewy i na siłę próbujesz utrzymać w pewnym polu co kończy się , że zaraz z 100 km /h robi się 40 km /h . To samo nauczyłem się jeśli chodzi o wyprzedzanie , pełen but nie patrząc wskazania lewej strony z wcześniejszym zapięciem power mode .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #290 dnia: 25 Listopada 2020, 16:38:17 »
Odzyskiwanie energii nie jest bezstratne. Nie odzyskasz 100% energii podczas hamowania tylko około 80% a z odzyskanej energii zgromadzonej w baterii również nie uzyskasz 100% na kołach auta tylko około 80%.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 25 Listopada 2020, 22:10:45 »

Według twojej teorii cała zasada równej jazdy jest niszczona . Nie podjadę z stałym spalaniem bo pod konkretną górę spowoduje chociażby korek . Pozatym jadąc na szczycie i zjeżdżając auto hamuje i odzyskuje energię nawet na tempomacie ponieważ jakby nie patrzeć bilans jest dodatni czyli więcej energii otrzymujemy niż musimy dostarczyć . Ta technika jest wolna od największej wady hybrydy czyli patrzyć na wskaźnik lewy i na siłę próbujesz utrzymać w pewnym polu co kończy się , że zaraz z 100 km /h robi się 40 km /h . To samo nauczyłem się jeśli chodzi o wyprzedzanie , pełen but nie patrząc wskazania lewej strony z wcześniejszym zapięciem power mode .

Najpierw przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem a napisałem abyś zjeżdżając z górki bez tempomatu trzymał wskaźnik mocy na 0 przez lekkie wciśnięcie gazu - wtedy szybujesz bo nie używasz benzyny ani nie ładujesz baterii a strzałki przepływu energii znikają z lcd. Auto zaczyna przyspieszać samoistnie bo zjeżdża z górki.
Nie namawiam cie do robienia korków, jeździj jak chcesz, ale jak się pytasz o zdanie innych co sądzą o tempomacie to mówię co wiem.

Teoria równej jazdy?.... Chyba tylko po płaskim o czym zapomniałeś dopisać. Poczytaj sobie o pulse and glide w priusach i ogólnie hybrydach toyoty gdzie właśnie pulsacyjna jazda daje największe korzyści ale wymaga uwagi i skupienia kierowcy.

A jak napisał kolega przmor, to w bilansie mocy weź pod uwagę że jest coś takiego jak sprawność inwertera dc-dc oraz samej baterii i procesu ładowania, a także fakt że jak w długiej trasie masz już naładowane baterie do ok 75 procent to komputer dohamuje silnikiem bez dawki paliwa i nie doładuje już baterii bo nigdy nie ładuje jej do 100 procent. Tracisz i tak wtedy energię zamiast poszybować i zwiększyć prędkość z górki.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #292 dnia: 26 Listopada 2020, 07:50:12 »
Odnośnie jazdy z wykorzystaniem tempomatu.

Miałem go w kliku swoich poprzednich autach, do obecnego dołożyłem, gdyż jazda bez niego była męcząca a prawa noga bolała w kolanie przy jazdach w trasie.
Używam w około 90% przebiegu - trasa jak i miasto.
Nie jestem  zawalidrogą, gdyż jadę dokładnie tyle ile wolno, ale nie więcej niż pozwalają warunki na drodze, ale większość i tak jedzie szybciej niż zezwalają przepisy :-(
Tempomat ma też wady. Między innymi w normalnym (nie hybrydowym) aucie nie przyczyni się do oszczędności w zużyciu paliwa, gdyż prędkość jazdy nie jest dostosowywana do ukształtowania drogi. Może powodować znużenie "jednostajnością" jazdy na S-kach i autostradach.

Hybrydą którą mam wpisaną w stopce, zrobiłem raptem kilka tras, łącznie trochę ponad 1000km, używałem tempomatu, lecz więcej przyjemności z jazdy dawało P&G, jadąc z prędkościami zbliżonymi do dopuszczalnych, bez względu na rodzaj drogi. Noga była trochę zmęczona, ale ile przyjemności w walce z samym sobą i ukształtowaniem drogi o dobry wynik spalania vs średnia prędkość jazdy. Tempomat na płaskich odcinkach dróg, zezwalał na uzyskiwanie wyników zbliżonych do wynikających z mego początkowego sposobu korzystania z P&G. Gdybym jeździł dłużej tym autem (jeździ nim córka) to pewnie i tak ostatecznie przeszedłbym na max. korzystanie z tempomatu.
Zauważyłem, że córka która w poprzednim aucie miała tempomat, korzystała z niego tylko na S-kach i autostradach, a w obecnym używa także w mieście (3M) oraz znacznie częściej na pozostałych drogach, nie korzysta ona z P&G. Jest jednak zadowolona, wynik spalania jest niższy o około 2-2,5l/100km, względem poprzedniego auta (Smart Fortwo 451 mhd z 2014, z silnikiem o pojemności 999cm3 i mocy 71KM).
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2020, 07:52:02 wysłana przez obwd-crash »
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 26 Listopada 2020, 08:33:10 »
Ostatnia moja trasa Sosnowiec - Limanowa gdzie jechałem dużo na tempomacie zaowocowała wynikiem 5.6l LPG , a na komputerze 4.4 . Także nie uważam nadal aby tempomat w przypadku aurisa HSD jakoś drastycznie wpływał na spalanie , za to prawa noga odpoczywa. Dodam, że na aucie założone są opony 225/45r17

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #294 dnia: 02 Stycznia 2021, 16:03:35 »
Jaki ma sens ręcznie przełączać skrzynię w tryb B jak ten sam efekt czyli mocniejsze ładowanie aku uzyskamy lekko hamując gdzie ładowanie odbywa się za pomocą rekuperacji ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 02 Stycznia 2021, 16:35:40 »
Jaki ma sens ręcznie przełączać skrzynię w tryb B jak ten sam efekt czyli mocniejsze ładowanie aku uzyskamy lekko hamując gdzie ładowanie odbywa się za pomocą rekuperacji ?
Tryb B nie służy do odzysku energii, stosuje się przy długich zjazdach. Tryb B to hamowanie silnikiem.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #296 dnia: 02 Stycznia 2021, 17:00:27 »
Tryb B nie służy do odzysku energii, stosuje się przy długich zjazdach. Tryb B to hamowanie silnikiem.

Wiem że tryb B to hamowanie silnikiem ale przecież służy tak samo do odzysku energii. Wskazówka na polu CHG tak samo się wychyla jak bym hamował hamulcem. Dla mnie nie ma uzasadnienia przełączania się na tryb B a później znowu na D jak to samo można uzyskać hamulcem który działa w trybie rekuperacji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #297 dnia: 02 Stycznia 2021, 18:04:19 »
No to powodzenia w górach podczas długich zjazdów na hamulcu
Tarcze i płyn hamulcowy mocno to odczuje
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2021, 18:05:55 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #298 dnia: 02 Stycznia 2021, 18:08:48 »
No to powodzenia w górach podczas długich zjazdów na hamulcu

Właśnie jechałem ostatnio w górach. Połowę górskiej trasy w trybie B a połowę na hamulcu. Nie zauważyłem różnicy. W jednym i drugim trybie ładowanie CHG na max lub prawie na max ( wskazówka na samym dole).  No i ?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #299 dnia: 02 Stycznia 2021, 18:12:49 »
.....

Jak to nie jest mocne hamowanie tylko takie samo jak na jeździe w trybie B to chyba tarcze nie wchodzą w grę. Jeśli mocne hamowanie to wiadomo że tarcze i klocki już się włączają w hamowanie. Ale mi chodzi o lekki hamowanie takie jak by jechać w trybie B.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl