Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #345 dnia: 20 Stycznia 2021, 09:58:35 »
Właśnie, co z tą klimą ? Mam ciągle włączone A/C. W grupie VAG można mieć klimę na AUTO a poniżej chyba 15 stopni się nie włączy - sprężarka się kręci ale ma sprzęgiełko i czynnik nie krąży. Jak to jest w Toyocie ?

W Passacie poniżej 7 lub 5*C sprężarka się nie uruchamiała. Tutaj chyba jest podobnie - jak wjadę do garażu i jest temp. na plusie, a na zewnątrz mróż, to mam wrażenie że sprężarka sie uruchamia bo czuje "smordek" - tzn. czeka mnie czyszczenie parownika zapewne  :o

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #346 dnia: 20 Stycznia 2021, 10:00:28 »
włączenie klimy powoduje osuszanie wnętrza z wilgoci, co jest w zimie dość ważne
Pytałem już, ale może niebyt jasno.
W klasycznych (starszych przynajmniej) klimatyzacjach sprężarka nie uruchamia się w temperaturach ujemnych i bliskich zeru.
Jak jest w naszych hybrydach?

pobór prądu przez sprężarkę wymusi częstszą i dłuższą pracę silnika przez co będzie więcej ciepła do ogrzewania
Hmmm... u mnie po prostu jak włączam nawiew auto, a silnik jest niedogrzany na tyle, żeby ogrzać kabinę to sam się włącza (np. na postoju, kiedy normalnie nie potrzebowałby już pracować). Łatwo to sprawdzić - jeśli w tym momencie wyłączę nawiew, silnik zaraz gaśnie.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2021, 10:25:23 wysłana przez grzeto »
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #347 dnia: 20 Stycznia 2021, 11:34:53 »
Klima w hsd włącza się czasem przy 0 stopni ale też nie zawsze, pewnie algorytm nie jest znany. W poprzednim dieslu miałem napisane w instrukcji że poniżej 6 stopni się nie włączy aby sprężarka nie zamarzła. Tu jest ona elektryczna...może ma wbudowaną grzałkę...
Jak chcecie mieć szybko ciepło to pierwsze metry jedziecie z zamkniętym obiegiem kabiny do momentu aż szyby nie zaczną parować i z wyłączonym nawiewem. Wtedy płyn szybko nagrzewa się w chłodniczce EGR a potem już z ciepła silnika.
Nie zgadzam się że hybryda słabo ogrzewa kabinę. Jak porównać do jakiegoś v8 to faktycznie daje mało ciepła ale w porównaniu do przeciętnego diesla to jest super i ciepło szybko leci.
Od tygodnia jeżdżę z zasłoniętą chłodnicą i na krótszych trasach ok 6km nawet w -10stopni spalanie jest bardzo niskie ok 5...5,5l/100 w mieście a w kabinie ustawiam 20 stopni i jest ciepło. Ale ja mam auto w garażu w ok 5 stopniach na plus wiec jak ktoś ma na ulicy no to pewnie o wiele gorzej z dogrzaniem...

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #348 dnia: 12 Lutego 2021, 09:05:14 »
Jak komuś nie przeszkadza jazda w kurtce i czapce na krótkich odcinkach przy niskich temperaturach jakie mamy to polecam ustawić klime na 15 C i zawiew na szybę. Dzieki temu spada spalanie bo ICE rzadziej się włącza. Przy 16-17 C silnik chodzi prawie cały czas.

Dodatkowo można się dogrzać grzaniem foteli bo energia na to idzie z baterii a nie z ICE.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #349 dnia: 12 Lutego 2021, 18:08:32 »
Jak komuś nie przeszkadza jazda w kurtce i czapce na krótkich odcinkach przy niskich temperaturach jakie mamy to polecam ustawić klime na 15 C i zawiew na szybę. Dzieki temu spada spalanie bo ICE rzadziej się włącza. Przy 16-17 C silnik chodzi prawie cały czas.

Dodatkowo można się dogrzać grzaniem foteli bo energia na to idzie z baterii a nie z ICE.

Przy mrozach nie będę oszczędzał na zdrowiu. Będzie cieplej to przełączę się na ECO. Co do grzania foteli to nic za darmo. Jeśli energia idzie z ICE to szybciej ICE się rozładuje czyli mniej pojedziemy na prądzie a więcej na benzynie. W przyrodzie nic nie ginie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #350 dnia: 12 Lutego 2021, 20:18:06 »

Przy mrozach nie będę oszczędzał na zdrowiu. Będzie cieplej to przełączę się na ECO. Co do grzania foteli to nic za darmo. Jeśli energia idzie z ICE to szybciej ICE się rozładuje czyli mniej pojedziemy na prądzie a więcej na benzynie. W przyrodzie nic nie ginie.
Z punktu widzenia medycyny organizm nie lubi nagłych zmian temperatury więc lepiej siedzieć w chłodnym aucie.
Co do grzałek w fotelach to ich moc jest znikoma w porównaniu z mocą silników mg1/mg2...prędzej spalina się włączy bo ostygła niż z powodu wyczerpania baterii trakcyjnej przez grzałkę fotela...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #351 dnia: 12 Lutego 2021, 22:06:55 »

Z punktu widzenia medycyny organizm nie lubi nagłych zmian temperatury więc lepiej siedzieć w chłodnym aucie.
Co do grzałek w fotelach to ich moc jest znikoma w porównaniu z mocą silników mg1/mg2...prędzej spalina się włączy bo ostygła niż z powodu wyczerpania baterii trakcyjnej przez grzałkę fotela...

No właśnie. Z domu do mroźnego auta i z powrotem do pracy to chyba korzystniej siedzieć w zagrzanym aucie a nie na mrozie.
Jaka znikoma moc w fotelach ? Nie wiem ile dokładnie jest w Aurisie ale przeważnie jest 50 -100W na fotel. Może to nie jest wielkie zużycie ale też nie znikome. Znikome to mam w podsufitce gdzie włożyłem żarówki LED 0.8W szt.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #352 dnia: 13 Lutego 2021, 05:46:30 »
Przy ciągle kręcącym się ICE na mieście jest jeszcze problem ciągle mocno naładowanej baterii. Skoro ICE cały czas pracuje to nie ma tej energii oddać. W skrajnym przypadku MG1 lub MG2 kręci ICE aby pozbyć się energii. To dopiero marnowanie energii !

Co to jest 100W Przy 5-7kW jakie generuje kręcący się na pusto ICE?

Ja nie zdejmuje kurtki wsiadając do auta i potem nie wysiadam bez kurtki i jej nie zakładam na takim mrozie. Ani też nie ubieram się w środku bo to nie autobus. Jeżdżę wiec w kurtce i czapce. Nie ma sensu grzać kabiny na te kilka kilometrów bo zabieramy ciepło z silnika a kabina i tak nie zdarzy się mocno nagrzać.

15 C w środku przy -10 C na zewnątrz to wcale nie tak mało. Polecam przetestować tą metodę na krótkim odcinku. Jak do tego auto stoi na parkingu podziemnym to juz bajka :)

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #353 dnia: 13 Lutego 2021, 10:08:40 »
Silnik produkuje gdzieś między 4 a 7 kW mocy. Około 2 kW idą na pokonanie oporów własnych, z pozostałych 2 kW zasilany jest system hybrydowy (około 0.3 kW, klimatyzacja około 1 kW i światła mijania 0.2kW). Jak coś zostanie, to albo idzie do baterii, albo używane jest do napędzania pojazdu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 14 Lutego 2021, 20:05:25 »
Przy ciągle kręcącym się ICE na mieście jest jeszcze problem ciągle mocno naładowanej baterii. Skoro ICE cały czas pracuje to nie ma tej energii oddać. W skrajnym przypadku MG1 lub MG2 kręci ICE aby pozbyć się energii. To dopiero marnowanie energii !

Co to jest 100W Przy 5-7kW jakie generuje kręcący się na pusto ICE?

Ja nie zdejmuje kurtki wsiadając do auta i potem nie wysiadam bez kurtki i jej nie zakładam na takim mrozie. Ani też nie ubieram się w środku bo to nie autobus. Jeżdżę wiec w kurtce i czapce. Nie ma sensu grzać kabiny na te kilka kilometrów bo zabieramy ciepło z silnika a kabina i tak nie zdarzy się mocno nagrzać.

15 C w środku przy -10 C na zewnątrz to wcale nie tak mało. Polecam przetestować tą metodę na krótkim odcinku. Jak do tego auto stoi na parkingu podziemnym to juz bajka :)

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Właśnie zauważyłem że podczas mrozów stojąc w korkach z włączonym ogrzewaniem, stan baterii dojdzie czasem do 7 kresek z 8 możliwych  :o Ale to chyba normalne, prawda?

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 14 Lutego 2021, 20:08:27 »
Jasne, pojazd stoi, ICE się kręci, żeby zapewnić ogrzewanie. Obraca się też MG1, który generuje prąd do akumulatora trakcyjnego. Po naładowaniu baterii HV, MG1 zostaje wysprzęglony z ICE i jeżeli pracuje, to tylko po to, żeby zapewnić ciepło. Chociaż chwilę popracuje i się wyłączy a ogrzewanie chwilę daje radę z obiegu ciepłego płynu silnika. Potem znowu włącza się ICE itp. Nic się nie marnuje :) Zauważyłem, że na zimnym silniku spalinowym, mimo, że pracuje, napęd samochodu jest realizowany z EV, jak baterie trakcyjne są pełne albo jadę poniżej poziomu połowy eco.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2021, 20:10:11 wysłana przez Rauxel »

Offline Maroslaw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #356 dnia: 07 Marca 2021, 23:50:29 »
Mimo wszystko za niskie te wyniki, aż trudno uwierzyć. 4,3 to ok., może być, ale 3,3?  :o  :embarassed:

Bez jaj, no jakieś zalety hybryda musi mieć. Jak nie niskie spalanie, to jakie?
Uważam, że 3,3l w sprzyjających warunkach po płaskim powinno być bez problemu do osiągnięcia, skoro ja potrafię zejść poniżej 5l/100km 132KM Corollą ...
A ja w Krakowie mam rekord 12km, 25 min. 3.4l/100. Średnie korki. Jazda płynna. Bez dynamicznego ruszania... Dopiero się uczę hybrydy...

Offline Maroslaw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: 08 Marca 2021, 21:07:13 »
W trybie D chyba nie naładujesz baterii powyżej 70%. Liczyłem, że uda mi się to podbić trybem B.

Ja na D kilkukrotnie mam naładowane na full.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #358 dnia: 08 Marca 2021, 21:52:51 »
Silnik produkuje gdzieś między 4 a 7 kW mocy. Około 2 kW idą na pokonanie oporów własnych, z pozostałych 2 kW zasilany jest system hybrydowy (około 0.3 kW, klimatyzacja około 1 kW i światła mijania 0.2kW). Jak coś zostanie, to albo idzie do baterii, albo używane jest do napędzania pojazdu.

A ja się zastanawiam teoretycznie:
Może ktoś wie coś na ten temat.
Mam parę pytań.

1. Jakim cudem w nowej Corolli HB 1.8 HSD mimo zmniejszenia mocy do 122KM osiągi zostały takie same (10,9 do 100/h)
2. W Corolli HB 2.0 HSD moc systemowa to 184 KM - zastanawiam się czy komfort resorowania jest taki sam jak w 1.8 czy jednak zawieszenie zostało utwardzone ?
3. Czy obecnie produkowana Corolla ma bardziej komfortowe zawieszenie niż Auris II czy na tym samym poziomie.
4. Czy Auris I miał bardziej komfortowe zawieszenie niż Auris II (bo moim zdaniem tak).
5. Ile w Aurisie II HSD skrzynia eCVT odbiera dynamiki ? Na moje oko gdyby była skrzynia manualna to przy 136 KM i przy łączonym momencie obrotowym obu silników przyspieszenie było by w okolicach 9.0 do 100 a nie 10.9 a gdyby się udało wykorzystać 179 KM (99+80) to było by to ok. 7,5 s.
6. Gdyby silnik spalinowy w HSD miał 147 KM zamiast 99KM to Hybryda przyspieszała by nawet ze skrzynią eCVT w ok. 8 do 100. Tu fajną sprawą było by gdyby silnik pracował w Atkinsonie przy jeździe ECO a w trybie Otto w trybie PAWER tak jak to jest w silniku 1.2T.

Co sądzicie ? Jak to mówią wszyscy wszystko wiedzą.  :cool:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #359 dnia: 08 Marca 2021, 23:55:03 »
Mam parę pytań.

1. Jakim cudem w nowej Corolli HB 1.8 HSD mimo zmniejszenia mocy do 122KM osiągi zostały takie same (10,9 do 100/h)
Tak naprawdę liczy się moc silnika spalinowego a ona jest taka sama w obu modelach.  Prąd z baterii w niewielkim stopniu wspomaga przyspieszanie z pedałem w podłodze.  Jednostka 1.8 w Corolli ma bardziej płaski moment obrotowy osiągający maksymalną wartość 142 Nm już przy 3600 rpm co się przekłada na charakterystykę mocy w funkcji obrotów i stąd taki wynik.

Cytuj (zaznaczone)
2. W Corolli HB 2.0 HSD moc systemowa to 184 KM - zastanawiam się czy komfort resorowania jest taki sam jak w 1.8 czy jednak zawieszenie zostało utwardzone ?
Ona jest o około 100-120 kg cięższa więc powinno mieć inną charakterystykę ale czy to się koniec końców przeniesie na odczuwalną różnicę?

Cytuj (zaznaczone)
5. Ile w Aurisie II HSD skrzynia eCVT odbiera dynamiki ? Na moje oko gdyby była skrzynia manualna to przy 136 KM i przy łączonym momencie obrotowym obu silników przyspieszenie było by w okolicach 9.0 do 100 a nie 10.9 a gdyby się udało wykorzystać 179 KM (99+80) to było by to ok. 7,5 s.
eCVT to nie jest skrzynia i nie odbiera dynamiki tylko dodaje - moment się nie łączy podobnie jak moc bo podczas przyspieszania w dużej mierze silnik spalinowy napędza elektryczny za pośrednictwem generatora.  Nawet gdyby pozwolić baterii podczas przyspieszania zasilać "na maksa" silnik elektryczny (policz sobie na ile sekund by to wystarczyło, wiedząc że użyteczna pojemność baterii trakcyjnej w Aurisie to około 0,5 kWh) to przecież silnik spalinowy przez stałe przełożenie przekładni nie ma jak oddać mocy bezpośrednio na koła.  Cały trik polega na tym, że jednostka spalinowa może się w ułamku sekundy rozkręcić do maksymalnych obrotów gdzie osiąga najwyższą sprawność i w tym stanie trwać przez cały proces przyspieszania.  Początkowo ze względu na różnicę swoich obrotów i obrotów na wyjściu moment jest zbyt niski aby oddawać moc bezpośrednio na koła i prawie cała nadwyżka obrotów służy do napędzenia generatora zasilającego silnik elektryczny który dla odmiany dysponuje maksymalnym momentem od zera rpm.  Oba momenty sumują się a taki układ pozbawiony strat na nieistniejącej skrzyni i sprzęgle, nie wymagający redukcji prędkości obrotowej silnika przy przełożeniach, okazuje się bardziej sprawny od układu ze skrzynią manualną i w efekcie cięższy o ok. 10% Auris HSD przyspiesza do setki 2 sekundy szybciej niż dysponujący taką samą mocą jednostki spalinowej Auris 1.33

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl