Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252621 razy)

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #435 dnia: 26 Lipca 2021, 16:24:23 »
Tak moze sie podziele swoim zdaniem na temat Hybrydy w Corolli sedan z 2020 roku bo dzis dostałem ja do pojezdzenia na 4 dni i pierwsze wrażenia takie ze pod maska tam chyba ktos zamontował lub posadził jakies barany co wyjął strasznie aby skonczyc z nimi. Jak to auto wyje buczy to już jest lekka przesada a na liczniku ma dopiero 17500km. Ja mając na codzien Auris z 2018r w benzynie 1.6 myślałem że jest głośne ale chyba będę musiał swoje auto PRZEPROSIĆ bo to co sie dzieje w tej HYBRYDZIE to woła o pomstę do nieba.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #436 dnia: 26 Lipca 2021, 18:34:56 »
Musisz się nauczyć jeździć cvt. Rozpędzasz łapiesz prędkość i po chwili robi się cicho.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #437 dnia: 26 Lipca 2021, 19:17:41 »
To są złudzenia akustyczne wynikające z przyzwyczajenia że wysokość tonu silnika musi być skorelowana z prędkością.

Swego czasu robiono pomiary poziomu hałasu podczas przyspieszania do 100 km/h i Auris Hybrid wcale nie okazał się głośniejszy od innych popularnych modeli.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #438 dnia: 26 Lipca 2021, 20:05:37 »
To są złudzenia akustyczne wynikające z przyzwyczajenia że wysokość tonu silnika musi być skorelowana z prędkością.
Dopiero o tym pisałem:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51181.msg720871.html#msg720871
Nie każdemu to odpowiada.
Jest jeszcze jeden efekt hybrydy, który może dawać takie dziwne odczucia.
Zwykle jazda tym autem jest prawie bezgłośna. Ale jak nagle wciśniesz pedał gazu do oporu - to rzeczywiście robi się głośno, i to natychmiast i jednostajnie. Chcesz mocy- przyspieszenia - to hybryda to daje błyskawicznie, ale kosztem tego hałasu. W zwykłym aucie silnik potrzebuje czasu, żeby wejść na wysokie obroty na poszczególnych biegach.

to co sie dzieje w tej HYBRYDZIE to woła o pomstę do nieba.
Chyba, że to auto jest niesprawne?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #439 dnia: 26 Lipca 2021, 21:02:04 »
auto sprawne
ale rzeczywiście jest tak ze jak nagle dodaje gazu to wyje i to strasznie wyje za co uważam Duzy MINUS

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #440 dnia: 26 Lipca 2021, 21:43:48 »
ale rzeczywiście jest tak ze jak nagle dodaje gazu to wyje i to strasznie wyje za co uważam Duzy MINUS

Próbowałeś w innym podobnej klasy aucie zrobić to samo, tzn. nacisnąć pedał gazu do oporu i zaczekać aż dojdzie do odcięcia?

A odnośnie minusów... Ja dopiero po kupnie zorientowałem się że sześcian iloczynu ilości kół i kierownic w moim aucie jest większy od odwrotności kwadratu ilości wszystkich szyb podniesionej do potęgi 1/4 ! To jest skandal!
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 26 Lipca 2021, 21:48:29 »
auto sprawne
To jest sposób Toyoty na niskie spalanie i żywotność silnika. Nawet jak przyspieszasz to nie palisz tony benzyny bo auto najpierw wkręca się na obroty a potem pędzi. Dzięki temu silnik pracuje zawsze w optymalnym zakresie obrotów. Tak powinno być w każdym silniku to by dłużej służyły tak jak ten z Toyoty.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #442 dnia: 01 Sierpnia 2021, 16:37:36 »
Trzeba się nauczyć i zrozumieć, że odgłos zmieniających się obrotów w silniku poprzez zmianę przełożenia to wydźwięk patologii silnika spalinowego i jego niedoskonałości, wynikłej z możliwości oddania momentu obrotowego jedynie w pewnym zakresie obrotów.

To, że HSD "wyje" to dlatego, że w tym systemie wyeliminowano tę patologię poprzez przekładnię planetarną i synergiczną współpracę silników spalinowego i elektrycznych.

Silnik spalinowy spięty z manualną przekładnią to taki zabytek techniki, że aż piszczy. Dziwię się ludziom, którzy się tym zachwycają.... czym tu się cieszyć ? Że trzeba zmienić bieg, bo silnik nie ciągnie ? Silnik elektryczny nie ma takich problemów...

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #443 dnia: 03 Sierpnia 2021, 22:15:05 »
auto sprawne
Po prostu nie dodawaj gazu do oporu tylko tak do połowy skali Power. Chwilowe, krótkie wycie absolutnie nie niweczy zalet, wygody i oszczędności przekładni bezstopniowej.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #444 dnia: 04 Sierpnia 2021, 07:18:46 »
Po prostu nie dodawaj gazu do oporu tylko tak do połowy skali Power. Chwilowe, krótkie wycie absolutnie nie niweczy zalet, wygody i oszczędności przekładni bezstopniowej.
O to chodzi.
Zresztą, przecież w zwykłym aucie jak chcesz nagle przyspieszyć redukujesz bieg i dodajesz ostro gaz - obroty wejdą na max to też wyje, prawda? I tak też się zachowuje hybryda, tylko robi to automatycznie i natychmiast.
Do tego dorzuca  parę koników z akumulatora.
Pozdrawiam

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #445 dnia: 04 Sierpnia 2021, 09:21:40 »
O to chodzi.
Zresztą, przecież w zwykłym aucie jak chcesz nagle przyspieszyć redukujesz bieg i dodajesz ostro gaz - obroty wejdą na max to też wyje, prawda? I tak też się zachowuje hybryda, tylko robi to automatycznie i natychmiast.

Wybacz ale się z tym nie zgodzę ze w manualnej skrzyni biegów jest tak samo główne to wycie co w automacie. Automat wyje na potęgę w tej hybrydzie

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #446 dnia: 04 Sierpnia 2021, 14:49:11 »
O to chodzi.

Wybacz ale się z tym nie zgodzę ze w manualnej skrzyni biegów jest tak samo główne to wycie co w automacie. Automat wyje na potęgę w tej hybrydzie
Każdy automat będzie ci wył, jeżeli wciśniesz gaz do oporu. Zrzuca o bieg, dwa, trzy i ciśnie do odcinki, wyjąc. Tyle że CVT utrzymuje stałe wysokie obroty a inne automaty zmieniają obroty przy zmianei biegów.
IMHO nie ma co robić z tego afery i po prostu nie cisnąć gazu do oporu bo nie o to chodzi w hybrydach.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #447 dnia: 04 Sierpnia 2021, 18:55:10 »
IMHO nie ma co robić z tego afery i po prostu nie cisnąć gazu do oporu bo nie o to chodzi w hybrydach.
Ale czemu.  Ja uważam to jednostajne przyspieszenie jak w startującym odrzutowcu bez mieszania w skrzyni za bardzo przyjemne.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #448 dnia: 04 Sierpnia 2021, 21:04:46 »
Może ja Was Wszystkich Przeproszę jeżdżę hybryda od tygodnia ( mam je jako auto zastępcze ) zrobiłem tylko 1200km tym autem może to kwestia przyzwyczajenia ale takie mam zdanie dla mnie zbyt głośna ale za to ruszanie spod świateł nawet przy takiej małej Mocy KM robi mała frajdę

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #449 dnia: 04 Sierpnia 2021, 21:16:58 »
Wydaje mi się, że osoby zainteresowane powinny wysłuchać argumentów posiadaczy hybryd następnie udać się do salonu i takową wypożyczyć na testy albo w inny sposób wypraktykować.
Albo polubią, albo nie - nie ma się co spierać.
Aby nie było jak u nas z kibicami: jedni za ŁKS, drudzy za Widzewem i na wojnę gotowi iść  :czerwona: 
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl