Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442836 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #150 dnia: 18 Maja 2020, 09:33:36 »
Podobno ma być w samochodach z fabryczną nawigacją.
(Na co po cichu liczę...)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #151 dnia: 19 Maja 2020, 14:43:52 »
Również mam informacje przekazaną nieoficjalnie w ASO, że na aktualizacje łapią się modele z produkcją od 10.2019.
Podobno nie ma znaczenia, czy jest zamontowana nawigacja.
Podobno nawigacje zawsze można domontować w cenie 3200 zł. ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 19 Maja 2020, 15:05:13 »
Nawigacja specjalnie chyba nie ma znaczenia, bo jest to po prostu dodatkowy moduł do tego samego zestawu multimedialnego.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #153 dnia: 19 Maja 2020, 16:02:12 »
Nawigacja specjalnie chyba nie ma znaczenia, bo jest to po prostu dodatkowy moduł do tego samego zestawu multimedialnego.
Właśnie nie do  końca.
Podobno nawigacja przejmuje funkcje radia. Gdzieś tak czytałem. I to się w nawigacji wgrywa.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 19 Maja 2020, 16:09:48 »
I to się w nawigacji wgrywa.
W/g mnie nie masz racji, ale ja też nie mam pewności , że jest tak jak piszę. Ale po dokupieniu nawigacji, nie trzeba zmieniać nawet softu w stacji multimedialnej i wszystko działa na zasadzie plug and play

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #155 dnia: 19 Maja 2020, 16:17:57 »
Nie wiem czy mam, czy nie mam, ale dlaczego w roadmap aktualizacji wymienia się MM17 z nawigacją, a bez nie...

Offline mateuszmat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 20 Maja 2020, 10:15:47 »
Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak można tak wydymać klientów, którzy jako pierwsi zaufali nowej generacji RAV 4 . wszyscy co zamówili w przedsprzedaży i zaraz po premierze mają oficjalną informację , że na ten moment Toyota nie planuję udostępnienia APPLE car play i Android auto dla tych klientów. :wallbash: :wallbash: :wallbash:
Coraz większą paranoją dla mnie jest ten samochód, żeby kupić nowe auto i jarać się zamawianiem guzików na ali czy przekładaniem z CHR , żeby mieć luksus podświetlenia otwierania szyb...
zamawiać żarówki led do wnętrza bo te fabryczne świecą jak w LANOSIE...
wyczekiwać aż chińczyki zrobią podświetlenie guzików przy lusterku wstecznym, bo zawsze włączy się wszystkie inne zanim ten o który nam chodziło...
i za to wszystko dałem 164 tys zł z łaską dorzucili mate gumową do bagażnika - zero możliwej gadki o jakimś rabacie, bo w 1 połowie 2019 rav schodziła jak witchen w LIDLU.

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 20 Maja 2020, 10:54:15 »
No dobra, ale wrzuć na luz. Auto ma jeździć, a nie świecić. W każdym samochodzie znajdziesz niedoróbki. To że nie ma AA i Car Play też uważam za skandal, ale każdy kupujący to wiedział przed zakupem. Porównaj ile kosztuje Tiguan w podobnej wersji/silnikiem, a to jednak mniejsze auto. Można też ratować się mirrorlinkiem. Wiesz, sam staram się trochę pocieszać. Pewnie jak będzie mi się kończyć gwarancja, to zmodyfikuję wszystko co tylko się da.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 20 Maja 2020, 11:10:12 »
Brak AA i AC to wiadoma niedoróbka. Ale cała reszta to pierdółki. Sam podchodziłem do tematu jak Ty, porównując RAV4 do Kodiaq (wersja sportline) i fakt Kodiaq miał ładniejsze wyświetlacze, ledy w środku, ambientowe podświetlenie, podświetlane lusterka, lepiej wyposażony bagażnik... ale.

Wybór padł na Toyotę bo jadę na jej bezawaryjności. Ale jeśli okaże się że będzie psuła się jak każde inne auto. To to moja ostatnia Toyota. Do tego doszedł wygląd zewnętrzny (Selection czarny ze srebrnym dla mnie piękne auto). I mega jara mnie napęd hybrydowy, bo to styl w jakim od zawsze jeżdżę autami, a teraz w końcu i samochód do takiej jazdy będzie odpowiedni. A i jeszcze mam dzieciaka, drugie w drodze więc doceniam sztuczną skórę, softex w aucie.

A teraz pomyśl sobie tak. Wziąłbyś auto z VAGa. Silniki benzynowe co chwile jakieś problemy, 1.8tsi biorą olej jak opętane, 1.4 problemy z osprzętem. Jedyne udane jednostki to 2.0 tdi ale do 150km, bo powyżej to już różnie. Ale i tam masz skrzynie DSG (potrafi klękać przy 100000km), dwumase, wtryski, zapychający się DPF. W Kodiaqu skrzypiące drzwi itp...

Teraz wszystko w rękach Toyoty, czy zostanę z marką na dłużej... podkreślałem to na forum wielokrotnie, zależy od bezawaryjności.

Ostatnia kwestia niedoróbek. Podświetlane włączniki szyb sobie samemu zamontujesz 5 minut roboty. A Led w środku również wymienisz sam za parę złotych i myślę że z tym nie trzeba czekać do końca gwarancji. I w sumie to wszystkie braki RAV4. Pozostaje jeszcze podświetlenie na podsufitce, ale tutaj nic nie poradzimy.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2020, 11:14:04 wysłana przez Skylog »

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 20 Maja 2020, 12:04:31 »
Ja jeszcze dodam tylko względy reprezentacyjne - akurat w mojej pracy ma to znaczenie. Wybaczcie Panowie, ale Skoda Kodiaq? Ja wiem, że to porządne auta, ale niestety pokutuje u nas mit tandety tej marki i, choć niesłusznie, to nic z tym nie da się zrobić. Może superby jakoś robią jeszcze wrażenie, ale dla mnie Kodiaq jest po prostu brzydki. Tiguan to tak jak mówiłem inna półka cenowa/wielkość auta. Zostaje tandetna CRVka albo kolos Outlander. Mazda też niestety droższa w tej gamie. Ja kupując ravke skorzystałem na opcji braku nawigacji - 3k zostało w kieszeni, a to nie jest mało. Kończąc ten off-topic (bo zdania każdy może mieć własne) pozostaje mieć nadzieję, że toyota jednak dotrzyma słowa i wrzuci AA w tym roku, a do tego czasu jakoś sobie poradzimy z telefonem na kablu.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2020, 12:06:23 wysłana przez Sharx »

Offline mateuszmat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 20 Maja 2020, 12:16:07 »
Dzięki Panowie za słowa otuchy , czuję się jakbym był na  spotkaniu AA z terapeutą gdzie się wygadałem , że mnie ciągnie żeby wrócić do picia   :cool: :cool:
Jakoś przeżyjemy to wszystko , ale no niesmak wydymania przez TOYOTE pozostaje.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #161 dnia: 20 Maja 2020, 12:17:34 »
wyczekiwać aż chińczyki zrobią podświetlenie guzików przy lusterku wstecznym, bo zawsze włączy się wszystkie inne zanim ten o który nam chodziło...
i za to wszystko dałem 164 tys zł z łaską dorzucili mate gumową do bagażnika

Nie przejmuj się, każdy ma rację, też wahałem się nad zakupem w wersji executive bądź trochę dołożyć i nabyć auto z klasy premium... Natomiast wybrałem toyotkę (po czwórce europejczyków) pod względem technologii transmisji/zawieszenia/silnika itp, jednym słowem auto do bezproblemowej jazdy w ciągu 5 lat. Nie ukrywam, uległem urokowi zewnętrznemu, dla mnie akurat to co trzeba :cool:

W końcu zdecydowałem się na wersję... "comfort/style" gdyż oprócz skóry, przednich parktroników i martwych stref w zasadzie nic nie potrzebuje. System audio oraz nawigacja w każdej wersji jest beznadziejna :-( Na kieszeń to prawie minus 40tys :good:
Cóż, dołożyłem skórę za 2tys, zmienię audio (wychodzi gratisowo), zaczekam na AA (bądź kupie RDL za 1.6tys), kupie chińskie drobiazgi za ok. 1tys, być może z czasem dołożę martwe+kamere3D.

W czasie wymuszonej przerwy to nawet przyjemność trochę po upgrade'ować, a więc po pół roku użytkowania będę mięć to co chcę i pozostanie jedyny problem... co zrobić z pozostałymi 35tys <kawusia>

Offline Jadrus51+

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 20 Maja 2020, 14:23:12 »
Posiadałem do tej pory sześć Toyot: dwie Corolla  , trzy  Avensis,  RAV 4 hybryd (2016) i teraz RAV 4 2019. Wszystkie z salonu ? nowe. Nie miałem problemów, uważałem, że to dobra marka. Zawsze chciałem mieć ?oryginalnego Japończyka?. Kiedy zdecydowałem się kupić  ostatnią RAV4 (odbiór 15 listopad 2019) zrezygnowałem z nawigacji ? bo jest ona mówiąc delikatnie dość  niedopracowana.  Pisało się  wtedy na forach, mówiło się w salonach firmowych Toyoty, że będzie można dograć oprogramowanie Android Auto, tak aby można było korzystać z aplikacji będących na osobnym nośniku np. smartfonie.  Teraz, kiedy wcześniej deklarowane terminy ?giełdowe? możliwości wgrania: a to marzec, może kwiecień, a może maj ? czerwiec ?padają? i mówi się, że ja się nie ?łapię? to czuję się przepraszam ?wydymany? ( na aktualizacje łapią się modele z produkcją od 10.2019). Gdybym nie był wiekowo 65+, to myślę, że zrezygnowałbym z tej marki. Za powstałą sytuację obwiniam Toyotę Poland, która doskonale wiedziała o sytuacji, mało tego, swoim dilerom puszczała półgębkiem ?niusy?, że będzie możliwość zmiany oprogramowania, a nie zrobiła nic, żeby wymusić na producencie tak oczywistej usługi. Zadawalała się i zadawala, jedynie wysoka prowizją od sprzedanych aut.
Szkoda mi tych sprzedawców dilerów, którzy zawierzyli Toyota Poland.
Pozdrawiam

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 20 Maja 2020, 14:38:40 »
Ja jak zamawiałem swoją coś koło czerwca 2019 nie miałem złudzeń od sprzedawcy ze będzie jakaś aktualizacja do AA i AC więc nie czuje niesmaku w ustach. Najzwyczajniej ten brak zaakceptowałem podobnie jak inne drobiazgi i świadomie podjąłem decyzje o zakupie tego auta. A jest to 1 moja toyota. Mnie bardzo przypadł do gustu wygląd zewnętrzny i jednostka napędowa której byłem ciekaw.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #164 dnia: 20 Maja 2020, 15:11:00 »
Ja bylem juz wpisany na liste apple carplay hehehe. Wyjezdzajac z salonu :) mysle ze taka informacje ktora podal kolega jedrus spokojnie mozna wyslac do pana Mularczyka. Niech zobaczy ze kliencie toyoty sa na nich naprawde wsciekli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl