Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442879 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #165 dnia: 20 Maja 2020, 15:29:04 »
Ja jak zamawiałem swoją coś koło czerwca 2019 nie miałem złudzeń od sprzedawcy ze będzie jakaś aktualizacja do AA i AC

Zgadzam się z kolegą :good: Też nie byłem pewny, nawet w lutym br., natomiast byłem pewny że mogę wymienić na chińczyka za 1.6tys. Co do AA i AC to ktoś już napisał, że wystarczy kupić używany samsung z mirrorlink, podłączyć pod usb i niech sobie leży :-)
Także nie jestem pewny, czy AA/AC będzie działać bezprzewodowo? No i nie wiem czy toyota zafunduje to cudo gratisowo?

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 20 Maja 2020, 16:55:27 »
Mi mowili 3 tyg temu w salonie ze za 400zl.
Swoja droga zabawne ze wiedza ile a nie wiedza kiedy

Offline Jadrus51+

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 22 Maja 2020, 11:42:09 »
Witam
20 maja dokonałem wpisu na Forum. Postanowiłem również zwrócić się Toyota Motor Poland o zajęcie stanowiska: kiedy i  które RAV4 (data produkcji) będą mogły na możliwość wgrania funkcjonalności AA. Oto odpowiedz od TMP (w dniu dzisiejszym... szybko prawda?):

Szanowny Panie
Dziękujemy za Pana wiadomość e-mail i wszystkie przesłane uwagi w piśmie, z którymi dokładnie się zapoznaliśmy.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi wyjaśnieniami.
W żadnych materiałach nie została zamieszczona przez nas informacja, że samochody sprzed produkcji listopad 2019 będą miały możliwość korzystania z CarPlay.
Zgodnie z informacją producenta brak możliwości wprowadzenie funkcjonalności CarPlay jest podyktowany wieloma przyczynami. Są to m.in. brak możliwości zapewnienia odpowiedniej rozdzielczości ekranu, brak możliwości zapewnienia odpowiedniej transmisji danych, brak w jednostce przetwornika obrazu pozwalającego na prawidłowe wyświetlanie obrazu przekazywanego z telefonu czy też samo oprogramowanie jednostki, którego zmiana mogłaby mieć negatywny wpływ na stabilność pracy całej jednostki.
Dodatkowo informujemy, iż producent pracuje nad wprowadzeniem takiej możliwości, ale na dzień dzisiejszy nie mamy informacji, czy i kiedy będzie ona możliwa.
Mając nadzieję na przyjęcie naszego stanowiska, pozostajemy

Z poważaniem,

Ilona Maciejewska
Koordynator ds. Kontaktów z Klientami
Dział ds. Kontaktów z Klientami

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 22 Maja 2020, 12:16:27 »
Czyli już nie październik, a listopad 2019 będzie się ewentualnie łapać?
Każde źródło podaje co innego.

Może w materiałach marketingowych nie mówili o tej sprawie, ale przy sprzedaży w sposób ustny zapewniali, że aktualizacje będzie i będzie dotyczyć akurat modelu który nabywam. Trochę to podpada pod pewne paragrafy.

Jeżeli to co piszą w tej korespondencji jest prawdą to powinni umożliwić aktualizacje wszystkim tylko w różnych cenach w zależności od podzespołów wymagających wymiany. Ale to jest Toyota, więc pewnie za rok w wątku 'moje modyfikacje' najwięcej postów dotyczyć będzie montaży tanich gówien z chin obsługujących AA i AC. Czyli znowu zabawa dla majsterkowiczów w aucie za niemałe pieniądze.  <taniec>

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 22 Maja 2020, 12:48:41 »
Odpisali Ci, naściemniali o rozdzielczości ekranu, a tak naprawdę odpowiedź powinna brzmieć:
Szanowny Panie,
Jeżeli obiecalibyśmy oficjalnie Car Play, to nikt nie kupiłby naszej dziadowskiej nawigacji za 3,2k.
Z powazaniem,
Xyz

Offline koks70

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 22 Maja 2020, 12:59:18 »
Pojawiła się nowa wersja map (2020 V1) do zaciągnięcia.

Offline zibi-999

• Początkujący
« Odpowiedź #171 dnia: 22 Maja 2020, 13:05:13 »
Witam
Podzielę się swoimi osiągnięciami z ravką (wcześniej Yaris i Verso) Chyba trzeba kupić Hondę, tam jest carplay, jak w innych Japońskich samochodach.
Odjechałem w kwietniu 2019 z salonu rav4 , spalanie z katalogu jak się jedzie 90 km/h po prostej drodze, ale trzeba rozpędzić go 90, i pali więcej.
Dokupiłem oddzielnie, koło zapasowe+nakrętki, klucz do kół, podnośnik, koła zimowe+alufelgi, żarówki ledowe do kabiny i bagażnika, sam wymieniłem
Uruchomiłem mirrorlink z samsung 9+ nawigacja Sygic aura działa, wada że po każdym wyłączeniu silnika, trzeba od nowa wystartować program w telefonie.
Wycina muzykę z radia.
Janosik działa tylko w tle,(komunikaty głosowe i pojawia się okienko na wyświetlaczu do potwierdzania kontroli)
W meni samochodu była opcja Carplay on/off (teraz ta funkcja sama zniknęła z menu, dziwne) i w instrukcji samochodu jest opisane, że ta funkcja działa.
Więc kupiłem ipoda 11, i Automapę (oglądałem fimiki na Youtube, w Stanach do działa, znalazłem też filmik jak Chińczyk dokupił oddzielny zestaw carplay do rawki i sam zamontował )
Nie mogę dzwonić z samochodu, ponieważ nie widzi kontaktów z iphon 11 (za nowy, raczej modół w ravce, za stary)
Jest na rynku do kupienia Android 10 z carpleyem (wyświetlacz 10"cena 410$) do samodzielnego montażu w ravce, jak nie będzie upgrade, to chyba to sobie sprawię.
Na razie pilnie śledzę forum, i czekam, czytałem że w krainie kangurów upgrade jest przeprowadzane od listopada 2019, może dojdzie i do nas. Pozdrowienia

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #172 dnia: 22 Maja 2020, 13:23:27 »
Pojawiła się nowa wersja map (2020 V1) do zaciągnięcia.
Ta wersja jest już parę miesięcy...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 23 Maja 2020, 08:44:52 »
Odbieram auto w poniedzialek  :cheesy: i chcialbym zapytac:
jak jest wlaczone apple car play to dzialaja tam aplikacje typu google maps czy spotify , tak? Bo chyba nie wszystkie ktore mam w iphonie tylko jakies wybrane (?) jeszcze nie uzywalem nigdy w zadnym aucie apple car play.
Wiem, ze forumowicze tutaj sa bardzo "techinczni" i kreatywni, ale nie kazdy jest takim kumatym inzynierem, ja osobiscie im mam mniej komplikacji tym lepiej, dlatego nie wiem nawet czy po podlaczeniu przez apple car play mozna tez rozmawiac przez tel w tym samym czasie? np na sluchawkach? czy musi byc przez zestaw glosnomowiacy?
To jest tak ze mam podlaczyc przez kabel - ktory tez laduje telefon (?) czy musi lezec telefon na tej indukcyjnej ladowarce?
zamowilem auto w full wypasie ale bez navi, nie cierpie fabrycznych navi, nigdy ich w zyciu jeszcze nie uzylem a mam w innych autach.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 23 Maja 2020, 08:55:25 »
k jest wlaczone apple car play to dzialaja tam aplikacje typu google maps czy spotify , tak?
Działa wszystko, praktycznie wszystkie mapy dostępne na rynku, spotify itd.
czy po podlaczeniu przez apple car play mozna tez rozmawiac przez tel w tym samym czasie
Tak wtedy wycisza się muzyka
To jest tak ze mam podlaczyc przez kabel - ktory tez laduje telefon
CarPlay w Toyocie jest na kabel , więc podłączając ładujesz telefon. Ale możesz dokupić Carlink i wtedy będziesz miał Car Play bezprzewodowo i możesz ładowac telefon na ładowarce indukcyjnej. Świetna sprawa.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 23 Maja 2020, 13:07:41 »
ekstra dzieki, nigdy nie slyszalem o car link !

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #176 dnia: 23 Maja 2020, 13:17:49 »
Cześć, Czy możesz coś więcej powiedzieć o tym Carlik, to ze sklepu MyT. Ja tez oswoją RAV4 odebrałem kilka dni temu i CarPlay śmiga po kablu bardzo dobrze. Było by fajnie gdyby śmigało bez ;-)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 23 Maja 2020, 13:33:43 »
To nie Carlik ani Karlik  :-P tylko Carlinkit2.0. Na Aliexpress trochę ponad pińćset zeta

pireus

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 23 Maja 2020, 16:03:03 »
Cześć, Czy możesz coś więcej powiedzieć o tym Carlik, to ze sklepu MyT. Ja tez oswoją RAV4 odebrałem kilka dni temu i CarPlay śmiga po kablu bardzo dobrze. Było by fajnie gdyby śmigało bez ;-)
Kupiłem https://pl.aliexpress.com/item/33046258222.html?spm=2114.13010708.0.0.6be85c0fIldD72, śmiga bezprzewodowo świetnie, bez zawieszania się i opóźniania. Jak telefon jest w zasięgu to automatycznie się loguje. Pokazuje tez naładowanie telefonu i informuje o słabej baterii żeby ją podłączyć. Korzystam z nawigacji a w tle mam ostrzeżenia Yanosika, i muzykę ze spotif. Oczywiście wszystko jest bezprzewodowo. Jeżeli wolisz mieć na ekranie  Yanosika, żeby zgłaszać powiadomienia a w tle nawigację  to przed manewrami też pokazuje graficznie jaki masz wykonac manewr np. z google maps. Ja mam wgranych klika nawigacji i czasami je zmieniam. Tego wszystkiego nie można mieć przy AA. Dla mnie są to dobrze wydane pieniądze .
To nie Carlik ani Karlik  :-P tylko Carlinkit2.0.
masz rację z rozpędu skróciłem nazwę.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 24 Maja 2020, 10:18:24 »
To przy okazji pytanie, Ty masz Ravkę 2020? Bo majfriendy gubią sie w zeznaniach. Jeden twierdzi, że działa bez problemów, drugi, że nie działa i będzie update dopiero. W tabelce maja RAV4 2019 ale 2020 rzeczywiście nie ma. Z drugiej strony chyba w żadnym 2019 nie było AppleCP. Przynajmniej w Europie. Może w Stanach mieli szybciej?  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl