Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442734 razy)

Offline jputer

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #735 dnia: 08 Września 2020, 18:21:23 »
lekkie sprostowanie: od odpalenia samochodu do połaczenia z iphone to jest ok 40 sek., 15 sek to do momentu, gdy carlinkit zaczyna się odpalać na ekranie do momentu połaczenia z iphone.
U mnie jest podobnie. Uważam iż jest to bardzo irytujące, a szczególnie jak chcemy wpisać adres docelowy to czas czekania się wydłuża. Zauważyłem również nieznaczny spadek rozdzielczości na ekranie. Zastanawiam się jednak nad zwrotem tego urządzenia - po kablu zdecydowanie lepiej to działa. Wpinanie i wypinanie  telefonu jest jednak utrudnieniem - może jeszcze przetestuję kabel z końcówką magnetyczną. Poza tym z użyciem carlinkita urywa często końcówki komunikatów lektora. Urządzenie było aktu aktualizowane.
A może Cplay2air działa sprawniej? - może ktoś wie coś w tym temacie.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #736 dnia: 08 Września 2020, 19:34:54 »
Poza tym z użyciem carlinkita urywa często końcówki komunikatów lektora. Urządzenie było aktu aktualizowane.

Czy te urywanie komunikatów zaobserowałeś tylko w jednej apce do nawigacji np. yanosik? Bo ja tak mam, ale np. w Sygic lub Google Maps działa prawidłowo. Generalnie odnośnie Yanosika to zgłosiłem im np. fakt, że po wyjściu z samochodu dalej aplikacja po rozłączeniu CarPlay działała w tle i to poprawili, ale jeszcze chyba zgłoszę im te urywanie komunikatów i też czasami jak np. rozmawiam przez tel i wracam do nawigacji to nie pojawiają mi się przyciski do potwierdzenia np. fotoradaru, natomiast po ponownym uruchomieniu aplikacji wraca wszystko do normy, więc pewnie bug  :grin:

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #737 dnia: 08 Września 2020, 19:50:07 »
U mnie jest podobnie. Uważam iż jest to bardzo irytujące, a szczególnie jak chcemy wpisać adres docelowy to czas czekania się wydłuża. Zauważyłem również nieznaczny spadek rozdzielczości na ekranie. Zastanawiam się jednak nad zwrotem tego urządzenia - po kablu zdecydowanie lepiej to działa. Wpinanie i wypinanie  telefonu jest jednak utrudnieniem - może jeszcze przetestuję kabel z końcówką magnetyczną. Poza tym z użyciem carlinkita urywa często końcówki komunikatów lektora. Urządzenie było aktu aktualizowane.

Jputer - od kiedy używasz carlinkit 2.0?

Offline jputer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #738 dnia: 08 Września 2020, 20:01:39 »
U mnie dla odmiany w Google Maps. Janosika raczej nieużywanych, ale sprawdzałem przez chwilę i działa. Podobnych problemów nie było na Mapach, ale ich też ich nie używam. To ucinanie komunikatów działa tak że nie słychać już 2 -3 ostatnich liter z ostatniego słowa. Pozostałe aplikacje a przede wszystkim Spotify działa ok. Podjąłem już decyzję i zwracam carlinkita 2.0. Będę używał połączenia na kablu z końcówką magnetyczną i czekam na jakieś lepsze rozwiązania w tym temacie. Jeżeli działanie carlinkita jest to takie irytujące a szczególnie czas uruchamiania i jednak lekki spadek rozdzielczości ekranu w porównaniu z kablem to dziękuję.

Offline jputer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #739 dnia: 08 Września 2020, 20:03:14 »

Jputer - od kiedy używasz carlinkit 2.0?

Około tygodnia

Offline andy56

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #740 dnia: 08 Września 2020, 20:26:14 »
Skąd masz takie informacje ?!
Jak najbardziej działał w czasie jazdy ....
Problemy w praktyce

Dzięki MirrorLink można w samochodzie używać ulubionej nawigacji czy ostrzegacza, czyli aplikacji, które mamy zainstalowane w telefonie. W praktyce nie jest to takie proste. O ile na postoju uda się włączyć daną aplikację, o tyle po ruszeniu z miejsca ekran wyłączy się i pojawi się komunikat "aplikacja niedostępna podczas jazdy". Tylko nieliczne działają bezproblemowo, np. nawigacja Sygic czy ostrzegacz iCoyote. W praktyce oznacza to, że w dalszym ciągu właściciel auta nie może korzystać z ulubionych aplikacji, np. popularnych w Polsce Yanosika czy AutoMap.To cytat z artykułu...Dlatego jest AA i Miracast które działają lepiej...
Próbowałem z Mirrorlink w Toyocie Corolli 2019(tel s9 z mirrorlink) zawsze po ruszeniu auta miałem komunikat"aplikacja niedostępna podczas jazdy"może inni użytkownicy się wypowiedzą....?

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #741 dnia: 08 Września 2020, 20:45:28 »
U mnie dla odmiany w Google Maps. Janosika raczej nieużywanych, ale sprawdzałem przez chwilę i działa. Podobnych problemów nie było na Mapach, ale ich też ich nie używam. To ucinanie komunikatów działa tak że nie słychać już 2 -3 ostatnich liter z ostatniego słowa. Pozostałe aplikacje a przede wszystkim Spotify działa ok. Podjąłem już decyzję i zwracam carlinkita 2.0. Będę używał połączenia na kablu z końcówką magnetyczną i czekam na jakieś lepsze rozwiązania w tym temacie. Jeżeli działanie carlinkita jest to takie irytujące a szczególnie czas uruchamiania i jednak lekki spadek rozdzielczości ekranu w porównaniu z kablem to dziękuję.

u mnie różnica w czasie uruchomienia między połączeniem kablem a za pomocą carlinkit to około 15-20 sek na korzyść kabla. i w zasadzie na razie to jedyna różnica. ale pojeżdże jeszcze trochę i zobaczę jak się sprawuje.
co do cplay2air to - na podstawie filmikow z youtube'a - nie pracuje on lepiej od carlinkit.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #742 dnia: 08 Września 2020, 21:04:35 »
Nie działa sprawniej, bo to poprzedni model, z wieloma ograniczeniami co do marek samochodów.
eneralnie odnośnie Yanosika to zgłosiłem im np. fakt, że po wyjściu z samochodu dalej aplikacja po rozłączeniu CarPlay działała w tle i to poprawili, ale jeszcze chyba zgłoszę im te urywanie komunikatów i też czasami jak np. rozmawiam przez tel i wracam do nawigacji to nie pojawiają mi się przyciski do potwierdzenia np. fotoradaru, natomiast po ponownym uruchomieniu aplikacji wraca wszystko do normy, więc pewnie bug 
Yanosik po ostatnich aktualizacjach został skopany , możesz o tym poczytać na forach. Ma problemy z liczeniem kilometrów, stylem jazdy i ostrzeżeniami.
Uważam iż jest to bardzo irytujące, a szczególnie jak chcemy wpisać adres docelowy to czas czekania się wydłuża
Przecież w Google Maps lub Waze wyznaczasz drogę ustnie. U mnie działa idealnie , nie mam żadnych zastrzeżeń, zarówno w Volvo jak i Oplu. Ja jestem bardzo zadowolony.Łączy się z telefonem błyskawicznie i po 10 sekundach mam wszystko na ekranie. Kiedy nam Yanosika na ekranie to pokazuja mi się manewry z Google Maps. Przy Waze i Google Maps ekran nawigacji w czasie słuchania Spotif dzieli sie na pół i pokazuje aktualnie odtwarzany utwór i okładkę płyty trzeba tylko w telefonie połączyć  Spotif z aplikacjami nawigacji.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #743 dnia: 08 Września 2020, 21:51:54 »
Skąd masz takie informacje ?!
Jak najbardziej działał w czasie jazdy ....
Problemy w praktyce

Dzięki MirrorLink można w samochodzie używać ulubionej nawigacji czy ostrzegacza, czyli aplikacji, które mamy zainstalowane w telefonie. W praktyce nie jest to takie proste. O ile na postoju uda się włączyć daną aplikację, o tyle po ruszeniu z miejsca ekran wyłączy się i pojawi się komunikat "aplikacja niedostępna podczas jazdy". Tylko nieliczne działają bezproblemowo, np. nawigacja Sygic czy ostrzegacz iCoyote. W praktyce oznacza to, że w dalszym ciągu właściciel auta nie może korzystać z ulubionych aplikacji, np. popularnych w Polsce Yanosika czy AutoMap.To cytat z artykułu...Dlatego jest AA i Miracast które działają lepiej...
Próbowałem z Mirrorlink w Toyocie Corolli 2019(tel s9 z mirrorlink) zawsze po ruszeniu auta miałem komunikat"aplikacja niedostępna podczas jazdy"może inni użytkownicy się wypowiedzą....?
Mi tam dziala caly czas Mirrorlink. Nawet jak jade. Mam google maps i kazda inna aplikacje ktora uda sie wyswietlic na ekranie. Pytanie ile to jeszcze pochodzi...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline andy56

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #744 dnia: 08 Września 2020, 22:08:07 »
Napisz jakie auto i telefon?chciałbym to zobaczyć....... :o

Offline jputer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #745 dnia: 08 Września 2020, 22:36:04 »
Przecież w Google Maps lub Waze wyznaczasz drogę ustnie. U mnie działa idealnie , nie mam żadnych zastrzeżeń, zarówno w Volvo jak i Oplu. Ja jestem bardzo zadowolony.Łączy się z telefonem błyskawicznie i po 10 sekundach mam wszystko na ekranie. Kiedy nam Yanosika na ekranie to pokazuja mi się manewry z Google Maps. Przy Waze i Google Maps ekran nawigacji w czasie słuchania Spotif dzieli sie na pół i pokazuje aktualnie odtwarzany utwór i okładkę płyty trzeba tylko w telefonie połączyć  Spotif z aplikacjami nawigacji.
Oczywiście, że ustnie można podać cel jazdy, ale ten czas uruchomienia carlinkita ... przy tym to już klapa bagażnika się szybciej zamyka, a jeszcze niedawno niektórzy tak tu narzekali ...:)
Pozosałe bajerki - dzielenie ekranu, itp. O

Offline jputer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #746 dnia: 08 Września 2020, 22:36:57 »
Ok.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #747 dnia: 08 Września 2020, 22:42:19 »
ale ten czas uruchomienia carlinkita ..
Pewnie to wina jednostki multimedialnej Toyoty, bo jak pisałem u mnie jest idealnie. A próbowałeś jak szybko działa gdy podłączysz telefon kablem do wejścia Carlinkit ? Czy też są takie opóźnienia?
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2020, 22:44:10 wysłana przez pireus »

Offline jputer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #748 dnia: 09 Września 2020, 07:46:15 »
Tak - wtedy działa jak po kablu. No ale tylko po co carlinkit.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #749 dnia: 09 Września 2020, 07:49:37 »
Chodziło mi o próbę. W/g mnie potwierdza to że jest to wina oprogramowania stacji multimedialnej Toyoty. Jeszcze bym wypróbował moduł w samochodzie innej marki.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2020, 08:25:19 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl