Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442789 razy)

pireus

• Gość
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #1095 dnia: 06 Stycznia 2021, 19:38:29 »
Mam ten sam problem, ale zauważyłem że jeśli wytyczam trasę na telefonie i następnie podłączam go do samochodu to mam normalne komunikaty, natomiast jeśli trasę wyznaczę już po podłączeniu do samochodu to mam pikanie w momencie podawania komunikatów.
Też tak miałem, po prostu trzeba wejść w google maps w telefonie, albo przed podłączeniem do samochodu , albo po. Strasznie mnie to denerwowało, bo nie po to mam bezprzewodowe CarPlay żeby wyciągać telefon z kieszeni. Teraz nie wiem dlaczego ale ten problem zniknął.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2021, 19:43:05 wysłana przez pireus »

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1096 dnia: 07 Stycznia 2021, 20:33:37 »
Jest jakiś problem z ustawieniami języka. Po przełączeniu telefonu na angielski Google Maps zaczyna gadać niezależnie od tego w jaki sposób rozpoczyna się nawigację (ale po angielsku). Widzę też że po przełączeniu na EN wskazówki nawigacji zawierają też nazwy ulic a po przełączeniu na PL jedynie kierunek czyli polski traktowany jest jako język dodatkowy i z tego co wyczytałem pobranie wskazówek wymaga aktywnej aplikacji (a więc albo wybierany cel w tel, albo włączamy na chwilę Google Maps i są pobierane). Z 3 iPhonów które testowałem problem jest tylko na jednym. Szukam dalej  :wallbash:

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1097 dnia: 09 Stycznia 2021, 08:20:28 »
..z tym 'pikaniem' w google maps .. to sprawdzcid czy czasami nie macie wyciszony tel - bo wtedy 'pika' a nie kieruje głosem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline MariuszP.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1098 dnia: 10 Stycznia 2021, 16:00:39 »
U mnie wyciszenie nie miało wpływu - sprawdzone. Pomaga wybranie trasy i dopiero podłączenie Apple Car.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1099 dnia: 10 Stycznia 2021, 19:46:20 »
Wystarczy też po podłączeniu, kliknąć ikonę google Maps w telefonie i też głos zaczyna działać.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1100 dnia: 10 Stycznia 2021, 23:32:38 »
Muszę to sprawdzić, bo jest to wnerwiajace ze czasem gada ta nawigacja a czasem tylko pik i pik....

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1101 dnia: 11 Stycznia 2021, 12:38:38 »
Muszę to sprawdzić, bo jest to wnerwiajace ze czasem gada ta nawigacja a czasem tylko pik i pik....
Mnie też to straszne wkurzało, tym bardziej ze mam bezprzewodowy Carplay nie po to żeby wyjmować telefon z kieszeni. Dlatego przeszedłem na Waze. Teraz nie wiem dlaczego w nowym Iphone 12 jest wszystko ok.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1102 dnia: 11 Stycznia 2021, 12:40:22 »
Mnie też to straszne wkurzało, tym bardziej ze mam bezprzewodowy Carplay nie po to żeby wyjmować telefon z kieszeni. Dlatego przeszedłem na Waze. Teraz nie wiem dlaczego w nowym Iphone 12 jest wszystko ok.
Pewnie poszla jakas paczka z upgradem iOS. Mi niedawno iOS 14 wymazal wszystkie trasy biegowe. Po poprawce wszystko wrocilo.

Pewnie i tutaj tak jest.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1103 dnia: 11 Stycznia 2021, 12:53:17 »
Pewnie poszla jakas paczka z upgradem iOS. Mi niedawno iOS 14
No właśnie nie, bo na poprzednim SE miałem ta samą wersję IOS. Mi te problemy z pikaniem zamiast głosu pojawiły się w sierpniu.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1104 dnia: 11 Stycznia 2021, 13:11:58 »
Pewnie poszla jakas paczka z upgradem iOS. Mi niedawno iOS 14
No właśnie nie, bo na poprzednim SE miałem ta samą wersję IOS. Mi te problemy z pikaniem zamiast głosu pojawiły się w sierpniu.
Wyglada ze ustawiebia jezyka.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1105 dnia: 11 Stycznia 2021, 15:51:06 »
Wygląda na to, że udało mi się rozwiązać problem:
1) zmiana języka telefonu i usunięcie dodatkowych języków (na liście zostaje tylko polski)
2) z przeglądarki (komputer) zmieniamy ustawienia konta Google (język polski)

Wg informacji na forach powinno to wystarczyć ale u mnie jeszcze nie działało, więc dodatkowo:

3) Wylogowalem się na telefonie z wszystkich produktów googla (np. Gmail otwarty w przeglądarce, Google Maps) i usunąłem i zainstalowałem ponownie Chroma.

Po tym kroku komendy głosowe zaczęły działać, działają również po zalogowaniu do produktów googla.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1106 dnia: 11 Stycznia 2021, 19:59:08 »
"Masz na czym czapkę nosić" cytując klasyka. Brawo TY  :good:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1107 dnia: 11 Stycznia 2021, 23:26:08 »
Sry bo pewnie juz bylo, ale pomyslalem o upgradzie tel i mozna zapomniec o Iphonie 12 bo nie ma kabla ? Ktos wie czy sa jakies obejscia na to ?

Obecnie uzywam Androida i bez kabla sie nie polacze.

OK NVM, posiada wejscie na kabel :) LOL
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2021, 23:38:53 wysłana przez Czeresnia »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1108 dnia: 12 Stycznia 2021, 00:04:44 »
Sry bo pewnie juz bylo, ale pomyslalem o upgradzie tel i mozna zapomniec o Iphonie 12 bo nie ma kabla ? Ktos wie czy sa jakies obejscia na to ?

Do Iphone 12 możesz zastosować np. Carlinkit 2,0 i kabel nie potrzebny, zresztą do innych też:)
Już powstaje adapter dla androida, także nie długo będą wszyscy mogli smartphony trzymać w kieszeni.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2021, 00:08:21 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1109 dnia: 12 Stycznia 2021, 00:24:28 »

Do Iphone 12 możesz zastosować np. Carlinkit 2,0 i kabel nie potrzebny, zresztą do innych też:)
Już powstaje adapter dla androida, także nie długo będą wszyscy mogli smartphony trzymać w kieszeni.

Super właśnie obadałem... ideales...choć już mam fajnie kabel poprowadzony, bo w toyocie można go fajnie ukryć to pokusiłbym się. Choć 90 EUR nie mało. Ale jaka wygoda.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl