Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442798 razy)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #1290 dnia: 09 Listopada 2023, 21:14:37 »
Auć. Pytanie czy można zatem przywrócić chociaż wbudowaną navi?
Ciekawe dlaczego navi nie dziala. Robiles twz update navi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1291 dnia: 09 Listopada 2023, 21:14:56 »
Teraz w prosty sposób już nie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline RavA

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #1292 dnia: 09 Listopada 2023, 21:16:54 »
Zrobiłem upgrade DCU (USB3), po nim NAVI (USB2) i wydawało mi się w chwili gdy zacząłem instalować USB1 że nawigacja się zmieniła, bo na HOME nawigacja zaczęła pojawiać się w 3D zamiast 2D. Ale okazało się, że USB1 uwaliło wszystko i skasowało navi.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1293 dnia: 09 Listopada 2023, 21:18:38 »
W CA31 nie robilo sie w ogole upgradu MCU. Tam byl jeden pendrive.

Dla Panasonica 8 cali byly 3 USB.

Offline RavA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1294 dnia: 09 Listopada 2023, 21:18:43 »
No to lipa. A ktoś wie się czy serwis nawet odpłatnie może to zrobić? Tak, zadzwonię do serwisu, ale dopiero jutro. A do jutra niepewność.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #1295 dnia: 09 Listopada 2023, 21:19:30 »
No to lipa. A ktoś wie się czy serwis nawet odpłatnie może to zrobić? Tak, zadzwonię do serwisu, ale dopiero jutro. A do jutra niepewność.
Serwis powie Ci jakies chore pieniadze za wymiane calego spzetu. W naprawe sie nikt nie bawi. Jak potrzebujesz oficjalnie to przed Hadron. Jak nieoficjalnie to przez kolesia z Wolomina.

Offline RavA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1296 dnia: 09 Listopada 2023, 21:21:22 »
No to będę się kontaktował z nimi. Zobaczymy. Dzięki za podpowiedzi. Miało być pięknie a wyszło jak zwykle ;) Opłata początkującego posiadacza. Byłem przekonany, że skoro radio i navi są identyczne to nie ma rozróżnienia na camry - rav - corolla itd.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #1297 dnia: 09 Listopada 2023, 21:22:17 »
No to będę się kontaktował z nimi. Zobaczymy. Dzięki za podpowiedzi. Miało być pięknie a wyszło jak zwykle ;) Opłata początkującego posiadacza. Byłem przekonany, że skoro radio i navi są identyczne to nie ma rozróżnienia na camry - rav - corolla itd.
Nie sa. Po pierwsze to jest watek dla RAV4. W dziale Camry masz watep dla Camry :) radia niby te same ale troche inne. Camry ma CD dodatkowo przez ktore nie poszedl oficjalnie update. Mialem radio z carplayem 7 cali ale wyrzucilem bo odechcialo mi sie w to bawic.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1298 dnia: 09 Listopada 2023, 21:23:43 »
...a było na forum o tym dużo.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RavA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1299 dnia: 10 Listopada 2023, 07:15:43 »
...a było na forum o tym dużo.
Wiedzy na tym forum faktycznie jest mnóstwo, mój błąd że zamiast najpierw zapytać - działałem. Ale auto jeździ więc jeszcze najgorzej nie jest ;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1300 dnia: 15 Listopada 2023, 22:14:11 »
Tylko 14 Pro Max nie chce się ładować na ładowarce indukcyjnej…
Reklamuj. Moj 15pro dziala jak trzeba po wynianie tacki.

a wymiana była ponieważ nie ładował iPhone'a 15 czy jakiś biuletyn?

Offline Mysteques

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #1301 dnia: 01 Grudnia 2023, 14:36:06 »
Wczoraj dokonałem aktualizacji. Wszystko działa poprawnie. Aktualizuję opis zgodnie ze swoimi doświadczeniami.

Cytuj (zaznaczone)
Poniższy opis będzie adekwatny do mojej konfiguracji, nie wiem jak z innymi.
Identyfikator modelu:
DCU: 17TDT1EU-CA01
MEU: 17TMT2EU-FA00

Numer części:
DCU: 86140-42E80
MEU: 86840-06041

Audio: 1215
Nawigacja: 1520
navdb_version: 2020 v1

Pendrive powinny być sformatowane w systemie plików FAT32 (można tym programem). U mnie zadziałały pendrive w standardzie 2.0 i 3.0.

Co będzie potrzebne:
USB1 - USB1_MEU intervention script. W głównym katalogu pendrive powinien być folder "intervention". 1 MB.
USB2 - USB2_DCU MM17 latest software and MEU kwi files and RC2002+. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi. 10,5 GB.
USB3 - USB3_DCU Toyota upgrade_Pana_DTEN. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi oraz pozostałe foldery/pliki. 21,8 GB.
[bonus] USB4 - 17TMT2EU-FA10_Latest.
W głównym katalogu pendrive powinien być plik kwi. 1,46 GB. Dzięki @Arder za info.

• Miej zapas benzyny bo samochód będzie chodził cały czas, zaparkuj w bezpiecznym miejscu, automatycznia skrzynia biegów ustawiona na P.
  • USB1 podłącz do portu
  • Włącz samochód
  • Czekaj aż skrypt ukończy operacje
  • Wyłącz samochód gdy na ekranie będzie napisane "RESULT: SUCCESS! DO NOT NUPLUG THE USB1! RESTART THE SYSTEM!"
  • Włącz samochód
  • Czekaj aż proces się zakończy (na ekranie będzie napisane: "STATUS: DONE. REMOVE CURRENT USB STICK. PLUG IN KWI FILE AND INITIATE SOFTWARE UPDATE")
  • Wyłącz samochód
  • Wyjmij USB1
  • Włóż USB2
  • Włącz samochód
  • Aktualizacja nie zostanie wykrywa automatycznie. Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB2) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania
  • Zaakceptuj warunki świadczenia usługi (u mnie były po rosyjsku, być może niżej są w innych językach)
  • Kliknij na "Tak"
  • Wyświetli się okno "Nowe oprogramowanie ma 1502.7 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowanie?". Kliknij "Tak".
  • Instalacja trwa około 15 minut. Zaktulizuje to jednostkę MEU (z 17TMT2EU-FA00 to 17TMT2EU-FA10 u mnie). Po zakończeniu zobaczysz komunikat "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyłącz samochód
  • Wyjmij USB2
  • Włóż USB3
  • Włącz samochód
  • Aktualizacja nie zostanie wykrywa automatycznie. Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB3) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania (Aktualizacja potrwa około 10 minut).
  • Zobaczysz opis co zostanie zaktualizowane. Klikij na "OK" oraz zaakceptuj warunki świadczenia usługi. Pojawi się okno "Nowe oprogramowania ma 399.3 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowania?" Kliknij na "Tak". Instalacja potrwa około 10 minut. Po zakończeniu zobaczysz komunikat "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyłącz samochód gdy pojawi się informacja "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyjmij USB3
  • Włóż USB1
  • Włącz samochód
  • W tym momencie na ekranie powinno być napisane "Aktualizacja oprogramowania... Nie wyłączaj silnika". Po ukończeniu tej aktualizacji system się sam uruchomi ponownie.
  • Nastepnie na ekranie wyświetli się "Replicate system" i będą lecieć procenty. Potrwa to około 5 minut.
  • Wyłącz samochód gdy na ekranie pojawi się napis: "Replicate system: Finished. Wait for process to finish then restart the system". To zaktualizowało jednostkę DCU z 17TDT1EU-CA01 do 17TDT1EU-CA32.
  • Wyjmij USB1
  • Włoż USB4 do portu
  • Włącz samochód. Po chwili na ekranie samochodu powinien pojawić się napis "Your device has been upgraded to MM19 Retrofit with online services subscription!"
  • Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB4) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania.
  • W kolejnym oknie "Szczegóły aktualizacji oprogramowania" powinno być napisane "Update for system". Kliknij "OK". Zaakceptuj warunki świadczenia usługi (u mnie były po angielsku, być może niżej są w innych językach)
  • Pojawi się okno "Nowe oprogramowanie ma 1501.2 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowania?". Kliknij "Tak". Aktualizacja potrwa 10 minut.
  • Wyłącz samochód (gdy na ekranie pojawi się napis "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji")
  • Wyjmij USB4
  • Włącz samochód
  • Podłaczyć wifi do samochodu i poczekaj (zaktualizuje to informacje w aplikacji My Toyota). Nie podłączaj jeszcze telefonu do samochodu (gdy jest podłaczony nie działa Toyota Online Services)
  • Gotowe!

Możliwe że instalacja aktualizacji spowoduje odparowanie urządzeń Bluetooth oraz reset ustawień.

Wynik aktualizacji:
Identyfikator modelu DCU: 17TDT1EU-CA01 --> 17TDT1EU-CA32
Identyfikator modelu MEU: 17TMT2EU-FA00 --> 17TMT2EU-FA10

Audio: 1215 --> 1257
Nawigacja: 1520 --> 1140
navdb_version: 2020v1 --> 2020v1 (wcześniej robiłem aktualizację więc u mnie bez zmian)

Wielkie dzięki, przydatny poradnik. Mam tylko pytanie odnośnie map. Aktualnie mam:
DCU: 17TDT1EU-DA02
MEU: 17TMT2EU-FA00
Audio : 1046
Nawigacja: 1560
navdb_version: PONC94_

Mam polecieć teraz z USB1, 2 i 3 z tego linku?
https://cloud.mail.ru/public/mKL9/VsXS8HsX5
W tym poradniku piszą o wersjach map:
и "943", "A36", "A4D", "B00", "B7E",
"2017v1", "2017v2"
A o mojej aktualnej nic nie wspominają (tj. przed uaktualnieniem stacji navdb_version wyświetlał się jako 943, nie wiem czemu teraz się zmienił).

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1302 dnia: 12 Grudnia 2023, 17:50:19 »
Powiedzcie czy w temacie Siri nic się nie zmieniło na lepsze, tzn. czy nadal nie ma szans na słuchanie SMS-ów czy wiadomości whatsapa z pominięciem Siri?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1303 dnia: 12 Grudnia 2023, 17:59:55 »
Nie. Safety first!
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1304 dnia: 12 Grudnia 2023, 18:04:13 »
Kurka wodna. To ja zainwestowałem w jabłko i tu taki zonk.
Może dodadzą kiedyś język polski.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl