Autor Wątek: Klima bardzo słabo chłodzi - Auris HSD  (Przeczytany 2474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuba_0_1_0

• Toyot Leżący
  • *
Klima bardzo słabo chłodzi - Auris HSD
« dnia: 05 Czerwca 2019, 22:36:09 »
Wraz z nadejsciem upałów zaobserwowałem niepokojące zachowanie klimatyzacji. Gdy wsiadam do nagrzanego samochodu i włączam klimę, to nie jest ona w stanie w ogóle schłodzić wnętrza. Niby dmucha, ale niezbyt zimnym powietrzem. Po półgodzinnej jeździe w samochodzie jest nadal gorąco (nawet ponad 30C), nawet gdy ustawię klimę na 16 stopni, albo LO. Sprawdziłem kody błędów, nie ma żadnego (wyswietla się 00). Samochód był na przeglądzie w ASO 2 miesiące temu. Podczas przeglądu wymieniono filtr klimatyzacji, oraz dokonano dezynfekcji, ale nie było mowy o żadnych usterkach. Czytałem że powodem może być zabrudzona chłodnica, więc umyłem ją (nie była bardzo brudna, parę przyklejonych owadów), ale nic się nie zmieniło. Gdzieś czytałem, że nawet ze sprawnej, szczelnej klimy ucieka 10-15% czynnika rocznie. Wydaje mi się to nieprawdopodobne, ale jeśli tak, to jeśli klima nie była nabijana, a auto ma 4 lata, to mogłoby uciec około połowy czynnika.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2019, 22:47:16 wysłana przez kuba_0_1_0 »

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Klima bardzo słabo chłodzi - Auris HSD
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwca 2019, 23:43:45 »
Wraz z nadejsciem upałów zaobserwowałem niepokojące zachowanie klimatyzacji. Gdy wsiadam do nagrzanego samochodu i włączam klimę, to nie jest ona w stanie w ogóle schłodzić wnętrza. Niby dmucha, ale niezbyt zimnym powietrzem. Po półgodzinnej jeździe w samochodzie jest nadal gorąco (nawet ponad 30C), nawet gdy ustawię klimę na 16 stopni, albo LO. Sprawdziłem kody błędów, nie ma żadnego (wyswietla się 00). Samochód był na przeglądzie w ASO 2 miesiące temu. Podczas przeglądu wymieniono filtr klimatyzacji, oraz dokonano dezynfekcji, ale nie było mowy o żadnych usterkach. Czytałem że powodem może być zabrudzona chłodnica, więc umyłem ją (nie była bardzo brudna, parę przyklejonych owadów), ale nic się nie zmieniło. Gdzieś czytałem, że nawet ze sprawnej, szczelnej klimy ucieka 10-15% czynnika rocznie. Wydaje mi się to nieprawdopodobne, ale jeśli tak, to jeśli klima nie była nabijana, a auto ma 4 lata, to mogłoby uciec około połowy czynnika.
Poczytaj ostatnie posty. Wygląda że rocznik 2015 nie był zbyt udany w temacie klimy.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,34256.0.html

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2019, 00:39:20 »
Ja mam 2015 rok i w zeszłym roku dobijalem na wiosnę brakowało 50 gram

Offline ewemarkam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2019, 07:17:16 »
No to masz szczęście.
Problemem samochodów jest to że ciężko utrzymać taki układ w stanie szczelności. W samochodzie wszystko drga, skacze, są wstrząsy itp.
A autor tematu nie jedzie dobić klimę. Klima będzie chlodzic nawet jak zostanie w niej mniej 1/5 czynnika. Warto też zwrócić uwagę że przy uzupełnieniu klimy, uzupełnia się te olej w układzie. Dlatego ważne jest żeby co roku ja serwisować. Olej nie tylko smaruje, ale też uszczelnia mikrowycieki.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2019, 07:21:53 wysłana przez ewemarkam »

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2019, 08:06:23 »

tu poczytaj
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,34256.225.html#msg638801

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl